Papryczka chili-jak pielęgnować
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Na jednym krzaku Cherry liście na brzegach zrobiły się żółte (przechodzące w brąz). Czy to jest ta chloroza? Dziwne bo podlewam wszystkie krzaczki jedną butelką z tą samą dawką nawozu i tylko jeden krzak ma takie liście. Kwestia więc przenawożenia i niedoboru raczej odpada. Możliwe, że samo nasionko mogło mieć jakąś skazę? Szkoda bo dużo pąków jest na tym krzaczku i patrzeć jak lada dzień zrzuci.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może przelanie?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja wczoraj zajadałam kolejne z moich dojrzałych chilli
Kanapeczki z pasztetem i kawałeczki papryczek na wierzchu , no piekiełko normalnie 
Bardzo się cieszę, że udało mi się je wyhodować , bo nasionka pozyskałam z wyjątkowo ostrej odmiany chilli zakupionej w sklepie. Papryczki są dużo mniejsze niz w innych odmianach chilli, tak ok 5cm długości i wszystkie są prościuteńkie. Inne sprzedawane w hipermarketach nie dorównywały im ostrością
Dobra wieść to taka, że już z 3 papryczek nasionka odłożyłam na jesienną akcję wymiany

Bardzo się cieszę, że udało mi się je wyhodować , bo nasionka pozyskałam z wyjątkowo ostrej odmiany chilli zakupionej w sklepie. Papryczki są dużo mniejsze niz w innych odmianach chilli, tak ok 5cm długości i wszystkie są prościuteńkie. Inne sprzedawane w hipermarketach nie dorównywały im ostrością

Dobra wieść to taka, że już z 3 papryczek nasionka odłożyłam na jesienną akcję wymiany

- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zazdroszczę Wam pierwszych zbiorów
U mnie balkon mało słoneczny a na ogrodzie miejsca nie ma ani ciut ciut ..
Sandra a Fatalii ma już jakiś owoc ?

Słoneczko, wyjdź! 

- Dziunia87
Spokojnie, spokojnie muszę sprostować z tymi zbiorami. Te papryczki dojrzały na sadzonkach z zeszłego roku i trzymane były w growboxie, gdzie miały ok 30st. C i doswietlanie przez 12 h
Także tylko dlatego mogłam się nimi wczoraj cieszyć.
Tegoroczne podwórkowe dopiero mają kwiaty.

Tegoroczne podwórkowe dopiero mają kwiaty.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Fatalii ma na razie jedynie kwiatki , za to Bishop Crown ma pierwszy mini owocGleba pisze:Zazdroszczę Wam pierwszych zbiorówU mnie balkon mało słoneczny a na ogrodzie miejsca nie ma ani ciut ciut ..

- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak ale za to masz czas na pielegniacje paznokciGleba pisze:Zazdroszczę Wam pierwszych zbiorówU mnie balkon mało słoneczny a na ogrodzie miejsca nie ma ani ciut ciut ..

Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- Dziunia87
Moje wygrzane w growboxie chilli przed zjedzeniem wyglądały tak:

Natomiast gruntowe nie mają tak różowo... Pogoda im kaprysi i przez to troche chorują,ale jakoś dają radę
Ostra żółto-pomarańczowa z wymiany

I podobno ostra okrągła czerwona (też z wymiany) i albo choruje, albo to jakaś odmiana o czarnych owocach. Jak sądzicie? Na obecna chwilę owoce są już całe czarne, liście zieloniutkie

Natomiast gruntowe nie mają tak różowo... Pogoda im kaprysi i przez to troche chorują,ale jakoś dają radę

Ostra żółto-pomarańczowa z wymiany

I podobno ostra okrągła czerwona (też z wymiany) i albo choruje, albo to jakaś odmiana o czarnych owocach. Jak sądzicie? Na obecna chwilę owoce są już całe czarne, liście zieloniutkie

Raczej coś z fioletem lub czernią na owocach. Choroby bym tu się nie doszukiwał.Dziunia87 pisze:I podobno ostra okrągła czerwona (też z wymiany) i albo choruje, albo to jakaś odmiana o czarnych owocach.
- SandraABC
- 1000p
Właśnie też zastanawiam się nad tym czarnym odcieniem na owocach - u mnie jest tak na kilku i na czerwonych i na żółtych . Ciekawa jestem czy to kwestia wybarwiania czy czegoś im brakuje.
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Z całym szacunkiem do moich paznokci - wolę paprykęTournesol pisze:Tak ale za to masz czas na pielegniacje paznokciGleba pisze:Zazdroszczę Wam pierwszych zbiorówU mnie balkon mało słoneczny a na ogrodzie miejsca nie ma ani ciut ciut ..
ja kiedys tez mialam balkon i piekne rece ...

Jeżeli macie jakieś doświadczenia z tym czarnym odcieniem to chętnie się dowiem, jakie są tego przyczyny. Rok temu miałam papryki z Bangladeszu i schemat był dokładnie taki sam: najpierw zieleń z odcieniami czarnego, następnie wybarwiały się na czerwono ...
Słoneczko, wyjdź! 

- SandraABC
- 1000p
Hahah ja nawet jak balkon miałam to ręce miałam poniszczone
Zawsze jakieś doniczki trzeba było poprzesadzać ,albo sąsiadce na działce pomóc 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Papryki w trakcie rośnięcia, zarówno ostre jak i słodkie, mają czarne przebarwienia na owockach. To nie choroba, tylko taka przypadłość fizjologiczna. Po prostu ten typ tak ma
. Jak osiągną pełną wielkość, to zaczernienie zniknie 

- Dziunia87
W sumie to szkoda, bo takie małe czarne papryczki fajnie by wygladały. A poza tym jakby je nadziać serkiem i podać komuś jako czarne oliwki, to mogłoby być wesoło...
Żartuję oczywiście
mogłoby to być niebezpieczne dla zdrowia.

Żartuję oczywiście

- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tamtym roku miałam paprykę czekoladową, była piękna, czekoladowo-brązowa i to nie tylko skórka. Miąższ też był brązowy. Super wyglądała na talerzu i w sałatkach:) W tym roku również ją posialam, już z własnych nasion. Jedyny mankament to to , że bardzo późno dojrzewa.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna