Ogród bez furtki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród bez furtki

Post »

I mnie malowane Tikuriilą :D 2 lata i ściany wyglądają jak niemal nowe. Świetnie trzyma pigment (nie blaknie), no i można spokojnie myć zabrudzenia bez najmniejszego uszczerbku!
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Aniu :wit
Przepraszam za pomyłkę ale może jednak podoba ci się imię Monika :wink:
czekam na nowa odsłonę ;:108
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też teraz mam tą farbę tylko zieloną, a marzy mi się jasny kolor. Jakbyś dokopała się do zapisków ... to byłoby super ;:333

I jeszcze pytanie odnośnie tulipanów, sadzisz cebulki same czy w koszykach?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu, jestem pod mega wrażeniem twojej nowej rabaty ;:oj i ten ksztłt ;:oj
Trawy śliczne a miskant "Variegata" jest na mojej liście chciejstw :wink:
Pięknie, przejrzyście i elegancko!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu , pięknie , ze smakiem zagospodarowany ogród. Piękne , wypielęgnowane roślinki i te hortensje cudne pod oknem. Mogła bym tak długo och i ach. Szczerze, rewelacja ;:138 . Pozdrawiam
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Hortensje cudowne!!!!
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Aniu bardzo podoba mi się rabata z trawami po zmianach. Osiągnęłaś niesamowity efekt. Czy pomiędzy trawami rośnie drzewko hortensjowe ?
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Ula miło mi że bywasz u mnie, pomyłka z imieniem to drobnostka /ale lubię swoje/
Justyno tulipany do tej pory sadziłam w koszyczkach, bo u mnie buszuję nornice. Ale w tym roku posadziłam już dużo cebul tulipanów i czosnków bezpośrednio do ziemi. A potem zrobiłam modyfikację i zamiast koszyczków posadziłam tulipany na siatce z włókna szklanego używanej do ocieplenia budynków. Cebule sadze w dużej ilości jednej odmiany. Nie wiem czy to zniechęci nornice, ale nie będą zagłębiać się w grunt i łatwiej będzie mi je wykopywać.
Reniu trawy też mnie ujęły swoją lekkością i mam w planach je umieścić w wieli jeszcze miejscach.
Mirko fajnie że zaglądasz. Chętnie podzielę się tym co mam. Wczoraj obdarowałam sąsiadkę czterema metrowymi pęcherzycami.
Zbyszku czuję niedosyt hortensjowy i dlatego dosadziłam kolejne 5 Limelight. Oj na wiosnę będzie się działo.
Małgosiu masz bystre oczy, bo faktycznie na zdjęciu jest hortensja na pniu, którą kupiłam sobie w prezencie :;230 . Mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze.

A teraz zdjęcia na których były najnowsze zmiany nie są już aktualne, bo była ładna pogoda do pracy w ogrodzie. Przypomnę jeszcze jak było:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
W ogrodzie zagościły duże stożki bukszpanowe. Cztery z nich są już na nowej rabacie i wraz z żywopłotem czekają na wiosenne ciecie.
Obrazek

Cztery pęcherzyce widoczne w tle /żółte i czerwone/ rosną już za płotem u sąsiadki, a na ich miejsce posadziłam świerki kaukaski Aureaspicata. Jutro dosadze jeszcze jeden brakujący. A na wiosnę miskant Gracillimus, który wysunął się przed szereg powędruje pomiędzy te świerki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak więc w dzisiejsze niedzielne popołudnie ten fragment ogrodu wyglądał tak:

Obrazek

Zmiany w innych częściach pokażę w kolejnym poście.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Aniu
Zmiany w ogrodzie bardzo ciekawe, już wiosną rabatki będą pięknie wyglądały szczególnie jak rozrośnie się ten szpalerek żurawkowy, sporo się napracowałaś ja jakoś jesienią nie mam weny do pracy w ogrodzie, czekają na mnie jeszcze cebule tulipanów do posadzenia i muszę trochę posprzątać opadłe liście, mam nadzieję że w tym tygodniu w końcu mi się uda to zrobić. Piękny ten miskant, wyglada jak fontanna.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko zapowiadają jeszcze kilka ciepłych dni, więc może zdążysz posadzić tulipany i posprzątać ogród, a w międzyczasie wena przyjdzie sama.
Ja też tak mam. Najgorzej zacząć, a potem zmrok przychodzi za szybko i kończę pracę przy świetle lampek solarnych :;230
Dzisiaj wsadziłam tylko część tulipanów, bo pojechałam do mego ogrodnika po trzeci świerk i przy okazji wymieniłam sosnę pendulę /kupiłam ją kilka tygodni temu i w ogóle nie wiedziałam co z nią zrobić, bo nigdzie mi nie pasowała, aż dzisiaj mnie olśniło, że mogę ją wymienić na sosnę Ophir szczepioną na kiju/
To ta nieszczęsna sosna, którą już zbyłam :tan
Obrazek

A teraz dla porównania mała robótka "przed" i "po" pod trzema Kórnikami

Obrazek

Obrazek

Niedoceniane rozchodniki są ozdobą ogrodu przez okrągły rok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aniu te kwadratowo-prostokątne kształty zawsze pasowały mi do ogrodów, formalnych....po linijkę. U Ciebie jednak wpisały się idealnie....i ta powtarzalność nasadzeń to coś co lubię. Efekt piorunujący ;:138
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojtam, ojtam Agnieszko. Przez ponad trzy lata męczyłam się nie wiedząc jak rozplanować nasadzenia pod południową ścianą domu, aż nagle błysk i ......eureka i wszystko stało się proste. Teraz trzeba tylko dyscypliny w konsekwentnym trzymaniu się wybranego stylu. Uświadomiłam sobie, że taki świat formalno-kwadratowo-liniowy od zawsze tkwi we mnie, bo bazgrząc coś na czystej kartce papieru / na zebraniach itp./ zawsze rysowałam proste równolegle linie, figury geometryczne przenikające się lub nie. Teraz stało się dla mnie oczywiste, że i w ogrodzie powtarzają się te motywu. Z wielkim spokojem to zaakceptowałam i bez fałszu powiem, że mi się to podoba.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wg mnie właśnie kształt rabat w ten deseń koło domu znacznie zyskały na odbiorze estetycznym.
I jak warto czasem coś zmienić na korzyść ogólnego odbioru...jak dla mnie rewelacja ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witaj, Aniu! Ja chyba też najczęściej nazywam Cię Moniką, ale to taki odruch, wybacz ;:196
Napisz, proszę, dlaczego pozbyłaś się sosenki? Szalenie atrakcyjny i oryginalny z niej egzemplarz. Nie pasowała do Twoich założeń kompozycyjnych?
Podziwiam piękną linię rabat... czy nie myślałaś o tym, by gdzieniegdzie nawiązać do niej murkiem oporowym z granitu, na przykład zamykając nim soliterowego wiąza (bądź miłorzęba - nie rozpoznaję z daleka)?
Pozdrawiam i dziękuję za piękny spacer,
A
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi Agnieszko że zaglądasz. Twój post zmusił mnie do zastanowienia się czy decyzja o oddaniu sosenki nie była za pochopna. Fakt, że jest orginalna, ale nie wiem gdzie powinna rosnąć, aby podkreślić jej walory. Chciałam mieć ładne drzewo na kiju, aby u jej stóp zrobić ramkę z bukszpanu, a do tego forma pendula się nie nadaje. Obiecałam ją jutro odwieść, ale czy na pewno? Pomocy
Druga rzecz to proszę przybliż mi twoją wizję z murkiem oporowym. Ciemno mi, nic nie widzę. Będę wdzięczna za sugestie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”