Zenku a mnie potrzebne są takie bukowe liście na rabatę z obuwikami , więc ten buk nie sypie liści tam gdzie są potrzebne .ZENOBIUSZ pisze: buk ciągle liśćmi sypie i nie widać końca grabie
Ogród Zenka cz.4
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka cz.4
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zenku dzisiaj mieliśmy piękną pogodę, jak na listopad.
Nic dziwnego, że pojechałeś na działkę.
Moje brzozy już dawno bez liści, nawet się nimi nie nacieszyłam, a tak pięknie się złocą jesienią.
Nic dziwnego, że pojechałeś na działkę.
Moje brzozy już dawno bez liści, nawet się nimi nie nacieszyłam, a tak pięknie się złocą jesienią.
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Geniu czy liście bukowe wykorzystujesz do zabezpieczania obuwików przed zimą , czy do poprawy struktury podłoża ?.
Witaj Tajka dzisiaj wybrałem się na działkę w godzinach południowych , i właśnie sam byłem zdziwiony że po ostatnich dość mrożnych nocach tak dużo liści pozostało na brzozach i bukach. W najbliższą sobotę zapowiadają słoneczny i w miarę ciepły dzień, więc będę mógł jeszcze pograbić opadłe liście.
Witaj Tajka dzisiaj wybrałem się na działkę w godzinach południowych , i właśnie sam byłem zdziwiony że po ostatnich dość mrożnych nocach tak dużo liści pozostało na brzozach i bukach. W najbliższą sobotę zapowiadają słoneczny i w miarę ciepły dzień, więc będę mógł jeszcze pograbić opadłe liście.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

W oczekiwaniu na wiosnę wrzosiec biały obsypał się gęsto pąkami kwiatowymi które będziemy oglądać wraz z nadejściem wiosny.
Pozdrawiam Zenek
- Tajka

Zenku wspaniale zabezpieczyłeś rośliny na zimę.
A ja swojego wrzośća nie okryłam.
Także ma pąki kwiatowe, a wiosną, jak zwykle przemarznie.
Jakie nowe krzewy kupiłeś?
Napisz proszę.
A ja swojego wrzośća nie okryłam.
Także ma pąki kwiatowe, a wiosną, jak zwykle przemarznie.
Jakie nowe krzewy kupiłeś?
Napisz proszę.
- moniczek
- 1000p

- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Wrzosiec wiosną ubarwi ogród po zimie.
Też mam tą krzewinkę, moja kwitnie na różowo. Niestety częściowo na początku roku wrzosiec mi przemarzł i mam na środku pięknej kępy łysy placek. 
- e-genia

Zenku , jedno i drugie .ZENOBIUSZ pisze:Geniu czy liście bukowe wykorzystujesz do zabezpieczania obuwików przed zimą , czy do poprawy struktury podłoża ?.
Genia
- ZENOBIUSZ

Witaj Tajka dziękuję za odwiedziny, na działce właściwie mam już przygotowne wszystkie rośliny do zimy ,pozostały mi jedynie juki ktore muszę powiązać lecz ostatnie prognozy w najbliższych dniach nie przewidują ataku zimy.
W roku bieżącym ilość zakupionych roślin była dosłownie minimalna, w co sam nawet nie mogę uwierzyć ,mam nadzieję że w przyszłym roku to się zmieni.
Od przyszłego roku zamierzam wprowadzić większą ilość krzewów ozdobnych ,którymi chcę wypełnić wolne miejsca po przecince dużych drzew.
W roku bieżącym kupiłem:
Obiele The Bride
Guzikowca zachodniego
Kalinę hordowinę Variegatum
Bez czarny Black Lace EVA
Bez czarny Aurea oraz pojedyńcze sadzonki bylin.
Witaj Moniko z wieloletnich obserwacji wiem że wrzosy i wrzośce najlepiej znoszą zimę pod pokrywą igliwia sosnowego.
Witaj Geniu czy obuwik dobrze znosi zimę w Twoim regionie, i czy są jakieś z nim problemy ?
W roku bieżącym ilość zakupionych roślin była dosłownie minimalna, w co sam nawet nie mogę uwierzyć ,mam nadzieję że w przyszłym roku to się zmieni.
Od przyszłego roku zamierzam wprowadzić większą ilość krzewów ozdobnych ,którymi chcę wypełnić wolne miejsca po przecince dużych drzew.
W roku bieżącym kupiłem:
Obiele The Bride
Guzikowca zachodniego
Kalinę hordowinę Variegatum
Bez czarny Black Lace EVA
Bez czarny Aurea oraz pojedyńcze sadzonki bylin.
Witaj Moniko z wieloletnich obserwacji wiem że wrzosy i wrzośce najlepiej znoszą zimę pod pokrywą igliwia sosnowego.
Witaj Geniu czy obuwik dobrze znosi zimę w Twoim regionie, i czy są jakieś z nim problemy ?
Pozdrawiam Zenek
- e-genia

Zenku poprzednią zimę zniosły dobrze , a nie była zbyt łagodna .
Teraz trzymam kciuki za następną zimę .
Genia
Genia
- Tajka

Zenku dużo krzewów posadziłeś w tym roku w swoim ogrodzie.
Ja już się ograniczam niestety, gdyż miejsca brak.
Nie mam kaliny hordowiny i bzu Black EVa.
Guzikowca pamiętam kupowałeś w tym roku, co ja, czy to już drugi do kolekcji?
Bez Aurea wyrasta na ogromny krzew, ale jest bardzo dekoracyjny ze swoimi złotymi liśćmi.
Ja już się ograniczam niestety, gdyż miejsca brak.
Nie mam kaliny hordowiny i bzu Black EVa.
Guzikowca pamiętam kupowałeś w tym roku, co ja, czy to już drugi do kolekcji?
Bez Aurea wyrasta na ogromny krzew, ale jest bardzo dekoracyjny ze swoimi złotymi liśćmi.
- ZENOBIUSZ

[quote="e-genia"]Zenku poprzednią zimę zniosły dobrze , a nie była zbyt łagodna .
Geniu pierwszą zimę mają zasobą więc i ta nie będzie dla nich grożna, jest nadzieja że w w przyszłym roku będziesz mogła pochwalić się ich kwiatami.
Tajka ilość krzewów posadzonych w tym roku jest znikoma, wiosną przyszłego roku ruszam na poszukiwanie nowych ciekawych krzewów ,którymi będę obsadzał wolne miejsca. Krzew guzikowca posadzony w tym roku to już drugi , gdyż pierwszy zniszczyły pędraki.
Geniu pierwszą zimę mają zasobą więc i ta nie będzie dla nich grożna, jest nadzieja że w w przyszłym roku będziesz mogła pochwalić się ich kwiatami.
Tajka ilość krzewów posadzonych w tym roku jest znikoma, wiosną przyszłego roku ruszam na poszukiwanie nowych ciekawych krzewów ,którymi będę obsadzał wolne miejsca. Krzew guzikowca posadzony w tym roku to już drugi , gdyż pierwszy zniszczyły pędraki.
Pozdrawiam Zenek
-
X_Ro-a
Wpadłam Zenku zobaczyć co u Ciebie słychać a u Ciebie jak zwykle zawsze pięknie. Ja także zabrałam się za okrywanie wrzosowiska i właśnie zrobiłam to gałązkami sosny.Dopiero w tym roku posadziłam 80 szt i boję się aby mi nie wymarzły.
ZenkuZENOBIUSZ pisze:...z wieloletnich obserwacji wiem że wrzosy i wrzośce najlepiej znoszą zimę pod pokrywą igliwia sosnowego.
- ZENOBIUSZ

Witaj Roma dziękuje za odwiedziny i miłe słowa, ja w tym roku swoje wrzosowate okryłem gałązkami świerkowymi . Poprzednie lata robiłem to gałęziami sosnowymi oraz igliwiem i nigdy nie miałem strat, wszystkie krzewy ładnie przezimowały.Mam nadzieję że i Twoje wrzosy w roku przyszłym pięknie zakwitną.
Aniu z uwagi na dużą ilość igliwia sosnowego które pozyskuję ze swojego ogrodu każdego roku ,bardzo często okrywam nimi nie tylko krzewy kwaśnolubne ale i inne . Okrywa ta u mnie doskonale zabezpiecza roślinność.
Aniu z uwagi na dużą ilość igliwia sosnowego które pozyskuję ze swojego ogrodu każdego roku ,bardzo często okrywam nimi nie tylko krzewy kwaśnolubne ale i inne . Okrywa ta u mnie doskonale zabezpiecza roślinność.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

Wreszcie zaczeło padać, gruby rzęsisy deszcz zrasza wysuszoną ziemię i rośliny

Pozdrawiam Zenek