Ogródkowe rozmaitości cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.2

Post »

Wiesiu moje agapanty były kupowane prawdopodobnie jako afrykańskie,ale ile w tym prawdy... :? Mówiłam...,że Twoje ,a moje to niebo a ziemia...u nas nie ma szans ,aby trafić w dziesiątkę ....Ostatnio oglądałam na zagranicznej stronie geranium Melinda,jest to nowość z 2000r...,tam znana...,u nas praktycznie nie do zdobycia... :roll: a jest piękna...

Madziu
cieszę się bardzo ,że porządne nasiona rozpropagowałam... ;:138 ,w końcu dzieci takiej dali nie mogą zawieźć :wink: Niech rosną i radują... :uszy

Izuś
dzięki ,bratki niestety nie przeze mnie wyhodowane ,tylko kupowane w różnych szkółkach,w jednej były niebieskie i pomarańczowe,w drugiej inne kolorki ,miałam kupić 5 sztuk,a wyszło z 20... :roll:
Kochana jesteś ,ale taką tawułkę mam i to w 2 egzemplarzach ,nie mogłam takiej odmiany przeoczyć... :lol:
Bardzo Ci dziękuje za dobre chęci... ;:196
Dzisiaj w nocy ,a właściwie nad ranem ma spaść temp.do -1,szkoda,że zdjęcia nie cyknęłam ,jak opatuliłam oleandry i inne donice...kocyk ,folia bąbelkowa,jak w największy mróz... :;230

Dostałam dzisiaj 3 różyczki Perennial Blue,i 2 rugosy Rotes Meer i Kaiserin des Nordens w sumie mogą być...,od p.Chodunia .Na razie przysypane ziemią w wiadrze sterczą,jutro ,jeżeli czas pozwoli będę sadzić,mniej więcej miejsce wyznaczone...trochę przesunąć muszę jedną tuję...wykopać wrzośćce i plac będzie... ;:113
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaka szkoda! :( Ale nic to! jeszcze znajdę coś dla Ciebie ;) :lol:
A po co oleandry okrywałaś? Podobno one do minus kilku wytrzymują?
Neluś, Ty jeszcze rugosy kupujesz? :shock: Przyznaj się, zakosiłaś ogródek sąsiada albo dokupiłaś działkę? ;)
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Nelu, czytam, że u Was też zimno :roll: Oby Was tylko nie zasypało jak mnie...
Nowe zakupy różane :D U mnie teraz wyprzedaże i darmowe oferty w czasopismach ogrodniczych (płaci się tylko za przesyłkę).
No i znowu się skusiłam na kilka róż :D
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka raduję się ,że poszukiwać będziesz ... :) Całe oleandry nie okrywałam ,tylko donice...nogale by im zmarzły i jeszcze na moje nieszczęście przestałyby kwitnąć,nie na darmo mój M je przenosi wte i wewte ... :;230 muszę o nie dbać... ;:224
Rugosy ...piekne i pachnące kupiłam,pewnie Ci chodzi o odrosty korzeniowe...,będę się ich pozbywać ,może kogoś uszczęśliwię...,ale jak na razie muszą się u mnie zaaklimatyzować :wink:

Marysiu
,za darmo róże ... :shock: -żyjesz w raju...a odmiany jakieś przyzwoite...? W ogóle mnie nie dziwi ,że się skusiłaś...,a jak się nie zmieszczą wewnątrz ,to na zewnątrz z nimi... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Jedna to będzie Molineux od Austina, a kolejne 4 to będą niespodzianki, czasem trafiają się ciekawe. Gorzej z sadzeniem na zewnątrz, bo z jednej strony budynek, z drugiej droga, pozostałe strony to już posiadłość sąsiadów z długim podjazdem do garażu. Tyle miejsca marnują :roll:
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Neluś bratki kojarzą mi się zawsze z czymś wesołym..
i one muszą być kolorowe
bo wtedy sprawiają, że jest .. wiosennie ;:226

Ja też wczoraj wsadziłam do doniczki i postawiłam na oknie..
ale miniaturki..
one też się uśmiechają :)

Oleandry mocna przycięłam.. nie będą kwitły w tym roku..
trudno
martwią mnie.. bo nie wygladają na żywe ..
zimowały w 10 st .. powinny być ok..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Kobiety - ja tak w temacie róż bez korzeni - firma hurtowa tak sprzedaje w LM róże Meillanda. W zeszłym roku sprzedawali jeszcze w czerwcu Acropolis prosto z chłodni. Kupiłam sobie Red Eden i jesienią kazało się że róża ma guzowatość. Strasznie skracają tym różom korzenie i nie wiadomo czy sekator jest za każdym razem odkażany. Lepiej różyce zasadzić do donicy i jesienią sprawdzić czy jest zdrowa.
Też lubię bratki ale czy Was nie kuszą pełne jaskry?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Ja wolę bratki bo dużo dłużej kwitną niż jaskry. Co roku sadzę na jesieni i mam kwiaty aż do czerwca.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Gosiu ja mam pełnego jaskra naprawdę jest piękny jak kwiat róży.
Nelu dla Ciebie

Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Gosiu kuszą kuszą.. mnie skusiły i kupiłam sobie :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Neluś, jak chodzi o rugosy, to nie tylko odrosty miałam na mysli, ale ich gabaryty ... To wielkie krzaczory!
Poszukuję cały czas ;) :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

foggia pisze:Jedna to będzie Molineux od Austina, a kolejne 4 to będą niespodzianki, czasem trafiają się ciekawe. Gorzej z sadzeniem na zewnątrz, bo z jednej strony budynek, z drugiej droga, pozostałe strony to już posiadłość sąsiadów z długim podjazdem do garażu. Tyle miejsca marnują :roll:
Marysiu Molineux bardzo ładna ,ciekawe jakie niespodzianki Ci szykują...,może namówić sąsiadów do paru różyczek ... :wink: ,niektórzy potrafią być bardzo ugodowi...
liska pisze:Neluś bratki kojarzą mi się zawsze z czymś wesołym..
i one muszą być kolorowe
bo wtedy sprawiają, że jest .. wiosennie ;:226

Ja też wczoraj wsadziłam do doniczki i postawiłam na oknie..
ale miniaturki..
one też się uśmiechają :)

Oleandry mocna przycięłam.. nie będą kwitły w tym roku..
trudno
martwią mnie.. bo nie wygladają na żywe ..
zimowały w 10 st .. powinny być ok..
Izuś bratki to pierwsze kwiatki ,które kupuję ,bardzo je lubię ,szczególnie te w odcieniach niebieskich...
Miniaturki bardziej się rozkrzewiają i tworzą burzę kwiatuszków.
Szkoda ,że oleandry obcięłaś wiosną ,lepiej by było po kwitnieniu...nacieszyłabyś się jeszcze w tym roku kwiatami :)
Deirde pisze:Kobiety - ja tak w temacie róż bez korzeni - firma hurtowa tak sprzedaje w LM róże Meillanda. W zeszłym roku sprzedawali jeszcze w czerwcu Acropolis prosto z chłodni. Kupiłam sobie Red Eden i jesienią kazało się że róża ma guzowatość. Strasznie skracają tym różom korzenie i nie wiadomo czy sekator jest za każdym razem odkażany. Lepiej różyce zasadzić do donicy i jesienią sprawdzić czy jest zdrowa.
Też lubię bratki ale czy Was nie kuszą pełne jaskry?
Gosiu wynika z tego ,że w LM lepiej róż nie kupować...mnie to już nie dotyczy ... :roll: więcej kupować nie mogę,ale inni pewnie chcieliby się nacieszyć pięknymi kwiatami,a tu klops...
Jaskry są równie piękne,u mnie sąsiadka je kupuje,mogę się napatrzeć do woli... :D
abeille pisze:Ja wolę bratki bo dużo dłużej kwitną niż jaskry. Co roku sadzę na jesieni i mam kwiaty aż do czerwca.
Wiesiu bratki długo kwitną ,ale pod koniec ich kwitnienia łapie je mączniak...,ale zastępują je inne ..i znowu jest kolorowo.Sadziłabym je również jesienią ,ale o tej porze roku nie mam gdzie już ich wcisnąć... :?
danutab pisze:Gosiu ja mam pełnego jaskra naprawdę jest piękny jak kwiat róży.

Nelu dla Ciebie

Obrazek
Danuś piękny ten jaskier...,rzeczywiście jak kwiat róży ,dziękuję ;:196 miło ,że skojarzyłaś go z moją fascynacją różami :D

Izka Ty możesz ciągle poddawać się kuszeniu...,miejsca masz tyle... :D Ja mogę u innych podpatrzeć ...także róbcie zdjęcia dziewczyny
chatte pisze:Neluś, jak chodzi o rugosy, to nie tylko odrosty miałam na mysli, ale ich gabaryty ... To wielkie krzaczory!
Poszukuję cały czas ;) :D
Izuś chatte Rotes Meer wyrasta do 1 m,z ADR,p.Choduń zaleca obcinanie jej co roku na wys.30cm,i ma piękne duże owoce ,nie mówiąc o zapachu,a druga rugosa znalazła swoje miejsce jako część żywopłotu ,bo wielka ...Mam powsadzane od ponad roku Ritausmę i Stanwell Perpetual i na razie są niewielkie...,jeszcze patrzę
na nie z góry... :D

Wszystkim ,którzy przychodzą do mojego ogródka i nie tylko,miłych i spokojnych Świąt ;:167

A teraz nastąpi wielkie gotowanie...,już mnie M goni,że przecież śniadanie świąteczne trza przygotować,talerze już stoją,to lecę... :wit
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Miłego świątecznego dnia życzę. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to mnie zmartwiłyście z tymi różami. A ja właśnie kupiłam w LM. Krzaczki wyglądają dobrze, ale chyba faktycznie były sadzone do doniczek tuż przed sprzedażą. Ciekawe co z nich będzie. Dlaczego nie można ich posadzić od razu do gruntu?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Neluś, jakby rugosy zaszalały odrostami korzeniowymi, to... u mnie jest miejsca dość :;230
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”