Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Oraz dziesiejsze, z poranka...nareszcie pokazała swoją buźkę :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dendr. phalaenopsis i mini orchidarium obfotgrafuję jutro :) Bo czasu mi dziś brakło...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękny widok, te rozwijające pąki. :tan
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak pięknie on się otwiera,zupełnie inaczej niż np u Phali.Śliczny widok,śliczny kwiat.

Czy możecie sobie wyobrazić,że ktoś :oops: może nie lubić róż,ich zapachu,ich smaku w olejkach,słodyczach,dżemach ;:192 ;:88
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Henrykbb pisze:Czy możecie sobie wyobrazić,że ktoś :oops: może nie lubić róż,ich zapachu,ich smaku w olejkach,słodyczach,dżemach ;:192
Pozwolę sobie na wtrącenie. :oops: Ja nie rozumiem takich osób, ale każdy lubi co innego. Ja uwielbiam dżem różany a szczególnie jak są nim nadziane pączki ;:94 ;:94 ;:94 ;:94
Sama robiłam też soki z róży herbacianej. I moje jedno Dendrobium pachnie na różę z miodem.
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Piękna Miltonia. Moja już przekwitła, ale inwestuje w nowe psb, więc jest szansa, że zakwitnie w przyszłym roku. Muszę jej pokazć Twoją to może ją zmotywuję... :twisted:
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Fotorelacja super ;:138 Widać jak powoli rozwija się pączek a potem nieziemska bużka w pełnej krasie. :heja ;:196 Czekam na kolejną fotorelację ;:65 ciekawa jestem miniorchidarium co tam się dzieje. ;:224 ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Oooo, widzę Justynko, że Twoja Miltonia już się otworzyła ;:138
Moja jeszcze nie :| , ale cierpliwie czekam :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- dziękuję ;) Napatrz się...może za rok Ty swoją podopieczną Będziesz się chwalić, tego Ci życzę ;:108

Henryku- dziękuję. Uwielbiam dżem z płatków dzikiej róży :D Przecież to królowa kwiatów, jest tyle odmian. Każdy może coś dla siebie wybrać ;:108

Joane- ale mnie Zadziwiłaś pachnącym dendr. phalaenopsis. Jaki ma kolorek? :)

Migrenqa- życzę zatem cierpliwości. Skoro rosną nowe psby, to kwiatuszki też na pewno się pojawią ;)

Aniu- dziękuję w imieniu miltonii. Ma tylko 3 kwiatuszki na pędzie, ale jaką satysfakcję dają dla jej opiekunki ;:224 ;:108

Dziękuję za odwiedzinki. A teraz nowe fotki. Dziś wielkie moczenie i przegląd cotygodniowy storczyków.
Po wczorajszym przeczytaniu postów u AniL, przyjrzałam się dokładniej mojemu mlodszemu MM. Ma listeczki pomarszczone, choć puszcza młodego korzonka. Postanowiłam go wsadzić do samego spagnum i na razie wylądował w mini-orchidarium. Korzonki nawet ładne są:

Obrazek

Obrazek

Specjalna fotka dla Trzynastki, pędzik na keiki z dwoma pączuszkami:

Obrazek

Oraz wieści z orchidarium; listek na ludisii już nieźle urósł:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatni z reanimków od Pauli, "Pasiasty" po m-cu w pojemniku, wypuścił listeczka. Przesadziłam go do podłoża składającego się w połowie z kory, a w połowie ze spagnum. Nadal będzie trzymany w pojemniku:

Obrazek

Obrazek

A Stuartiana sprawiła mi radość wypuszczając nowy, maleńki listeczk. Wymieniłam mu 1/3 spagnum z wierzchu. Nie chciałam go stresować, więc nie wyciągałam go z doniczki. Tylko tyle, ile mogłam, wyciągnęłam mech i dałam na to miejsce świeży. Dwa korzonki były zgnite:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mini-orchidarium po przemeblowaniu, od lewej: Pasiasty, pH. Stuartiana, młodszy MM i Ludisia:

Obrazek

Nie mogłam się oprzeć urokowi miltonii. Dziś już pachnie, bardzo podobnie jak B. Nelly Isler:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytam i obserwuję uważnie Wasze eksperymenty z sph,chciałbym także zastosować ja do moich botaników ale trochę boję się-brak doświadczenia w hodowli w sphagnum wstrzymuje mnie.Na szczęście nic złego się nie dzieje,tyle tylko,że przyrastają b.powoli.Teraz mają sph jedynie na wierzchu wciśnięte między kawałki kory,stoją w prowizorycznym akwarium i zraszam wierzchnią warstwę gdy przeschnie.Moczę doniczki 1 raz w tygodniu.
Ale obserwuję i dojrzewam.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku- sphagnum jest proste. Tylko trzeba przy uprawie w tym mch, nauczyć się systematyczności. Dla Wielu, dwukrotne <conajmniej> spryskiwanie dziennie, może być za dużym wyzwaniem. Nie Dopuszczaj do przeschnięcia mchu, Zraszaj jak jest lekko wilgotne.
parapetowce
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwukrotne,codzienne zraszanie to dla mnie nie problem,jestem przy nich rano,przed pracą i potem zaraz po 15-tej.Problem w tym,że każdy pisząc o tego typu uprawie,zaznacza,że jest ona trudniejsza i trzeba mieć już trochę doświadczenia a boję się,że ja go jeszcze nie mam i mógłbym przedobrzyć.
Czytam jednak i obserwuję i..czekam na obiecaną listę AniL,które botaniki tak posadzić.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Jeśli chodzi o uprawę w sphagnum, to ja nie zraszam, po prostu nie mam na to czasu. Swoje roślinki, które są posadzone w mchu, na spodzie doniczki mam sporą warstwę skały wulkanicznej, w kubeczkach otwory oczywiście na spodzie (dosyć duże) i po bokach, a kubeczki z roślinkami zanurzam i szybciutko wyjmuję. Mech za ten moment zdąży nasiąknąć i to wystarcza. Każdy robi to inaczej, mój sposób u mnie się sprawdza, oczywiście bacznie obserwuję rośliny, nie wszystkie jednakowo dużo wody potrzebują.
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Justynko miltonia pięknie Ci rozkwitła - 3 kwiatki ale za to śliczne i pachną no no. Daj powąchać ;:224 Miniorchidarium fajnie się prezentuje ;:138 ;:138 Ja czekam aż mój MM przestanie kwitnąć i też włożę go do spagnum. ;:108 Czytam i też biorę coś dla siebie - każdy ma sprawdzony sposób postępowania z roślinkami w spagnum. ;:108

Myślę Henryku , że śmiało możesz spróbować pamiętając , że spagnum ma być ułożone lekko nie ściśnięte i tak jak napisały Dziewczęta sprawdzać co jakiś czas korzenie. Obiecana lista już niedługo. ;:109 ;:113
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”