Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 9
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 9
To się Banan pospieszył
, u mnie poza Ijuńskimi jeszcze Golden Hour microdwarf ma już owoce.

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No na razie jest w pierwszej trójce które kwitną
Dzięki tobie zapełnia mi się powoli lista pewniaków , a ma być ich 18 do uprawy tunelowej , taki mam cel by je wszystkie razem wysiać w danym sezonie

Dzięki tobie zapełnia mi się powoli lista pewniaków , a ma być ich 18 do uprawy tunelowej , taki mam cel by je wszystkie razem wysiać w danym sezonie

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Moje najwcześniejsze od lat to Betalux. Dostałem nasionka Ijuńskiego, to za rok porównam. W tym potestuję tylko jego smak.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- maryann
Tak, wysieję początkiem lutego do tunelu. Potraktuję je identycznie, zobaczę który pierwszy zakoloruje. Ale to za rok.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- maryann
A może już ktoś to zrobił?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zmoderowałam
U mnie w inspekcie butelki z wodą wyraźnie podnoszą temperaturę. O świcie jest 3-4 stopnie więcej, niż w inspekcie bez butelek.
Wody jest około 100 litrów, kubatura inspektu 2,5m3.
U mnie w inspekcie butelki z wodą wyraźnie podnoszą temperaturę. O świcie jest 3-4 stopnie więcej, niż w inspekcie bez butelek.
Wody jest około 100 litrów, kubatura inspektu 2,5m3.

Pozdrawiam, Jacek
-
- 500p
maryann nie próbowałam Betaluxa, czytałam o nim że smak ma taki sobie i dałam sobie spokój i poszłam w Ijuńskie. A wg Ciebie warto go uprawiać? Smakuje Ci?
Robercie też szukam tych najlepszych pomidorow, ale najlepsze są chyba emocje kiedy człowiek oczekuje super pomidora, chodzi, zagląda, czeka i w końcu przychodzi moment degustacji i.....różnie bywa.
Robercie też szukam tych najlepszych pomidorow, ale najlepsze są chyba emocje kiedy człowiek oczekuje super pomidora, chodzi, zagląda, czeka i w końcu przychodzi moment degustacji i.....różnie bywa.

- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Robert, u Ciebie w dzień ściana garażu się nagrzewa, nocą oddaje ciepło do tunelu, więc sytuacja tam znajdujących się roślin jest zupełnie inna, niż u kogoś, kto ma tunel w otwartym terenie. Rzeczywiście nie ma potrzeby ogrzewać butelkami z wodą, szczególnie o tej porze roku, gdy słońce dostatecznie nagrzewa. Ale ponieważ Twój tunel bardziej przypomina ogród zimowy, niż tunele większości z nas, lepiej nie podpowiadaj nam w tej kwestii z własnego doświadczenia, bo u Ciebie całkiem inne warunki panują.
Anna
- Robert25 +
Ewo dokładnie przy degustacji są emocje.
Ja zawsze robię odrazu zdjęcia . Strzelam foty .
Dobrze, że w telefonie miejsca wystarcza .
W sumie byłem okryć pomidorasy .

Ja zawsze robię odrazu zdjęcia . Strzelam foty .

Dobrze, że w telefonie miejsca wystarcza .

W sumie byłem okryć pomidorasy .
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- maryann
Czy mi smakuje? To ostatnia odmiana, jaką znam, która smakuje jak pomidor!!
Wiem, że świat oszalał nad malinowymi, że ostrzeliwani jesteśmy genem twardości... A to wypaczyło nam smaki. Te są normalne aromatyczne kwasielcuchy. Tylko dojrzewające są twarde, krojone ociekają sokiem, mają schowany trochę ogonek, nie smakują jak trawa.
Jak ktoś lubi słodkie tylko pomidory, to znaczy że nie lubi pomidorów. To moje hasło.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Ja zrobiłam w tunelu taki namiocik dla rozsad . Są tam pomidorki i dynie.
Tak jest w dzień.

Tak nakrywam na noc.

Termometr mam elektroniczny z czujnikiem wsadzonym w pomidorki.
Dziś na przykład tuż przed przykryciem wskazywał 13 stopni, po okryciu temperatura skoczyła na prawie 16.

Jest idealna więc nie wkładam butelek ale jak jest zimniej wkładam pod namiocik 2 litrowe butelki napełnione wrzątkiem i temperatura rośnie w zawrotnym tępie o kilka stopni. Ilość butelek zależy od tego jak jest zimno. W poprzednich latach też stosowałam i się sprawdza. Z samego rana wstaję i wymieniam butelki na nowe zapełnione wrzątkiem. Tęperatura z rana zawsze trochę wyższa jest niż w głównym tunelu, przeważnie o 3 stopnie.Na ogół jest to 4-5 sztuk butelek, jak jest przymrozek to więcej i dodatkowo zapalam 2 znicze.
Jak dla mnie butelki są bardzo przydatne.
Edit.
Nie wyobrażam sobie jak można mierzyć temperaturę powietrza termometrem do mierzenia gorączki,
są takie co się da?
Tak jest w dzień.

Tak nakrywam na noc.

Termometr mam elektroniczny z czujnikiem wsadzonym w pomidorki.
Dziś na przykład tuż przed przykryciem wskazywał 13 stopni, po okryciu temperatura skoczyła na prawie 16.

Jest idealna więc nie wkładam butelek ale jak jest zimniej wkładam pod namiocik 2 litrowe butelki napełnione wrzątkiem i temperatura rośnie w zawrotnym tępie o kilka stopni. Ilość butelek zależy od tego jak jest zimno. W poprzednich latach też stosowałam i się sprawdza. Z samego rana wstaję i wymieniam butelki na nowe zapełnione wrzątkiem. Tęperatura z rana zawsze trochę wyższa jest niż w głównym tunelu, przeważnie o 3 stopnie.Na ogół jest to 4-5 sztuk butelek, jak jest przymrozek to więcej i dodatkowo zapalam 2 znicze.
Jak dla mnie butelki są bardzo przydatne.

Edit.
Nie wyobrażam sobie jak można mierzyć temperaturę powietrza termometrem do mierzenia gorączki,
są takie co się da?
- Robert25 +
Kasiu zalane butelki wrządkiem i to na wieczór i dodatkowo okryte tak jak pokazałaś . Do tego , to mam większe przekonanie. Super , że Ci pomaga bo u mnie z rana jak wyjdzie tylko słońce, to się nagrzewa i oddaje ciepełko na pomidory które są obok niej . 

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
U Roberta tam jest wystarczająco ciepło i bez butelek
Garaż robi za piec kaflowy
U mnie butelki działają. Mam też doświadczenie z podgrzewaniem od strony budynku gospodarczego. Przy południowej ścianie z cegły mam taką balkonową szklarenkę, używam bez pokrowca, na noc z przodu i boków microklima, z tyłu ściana. Ogólnie nocą w niej cieplej, niż w tunelu.
Dwa pomidorki posadzone w tunelu przetrwały przymrozki, były otulone folią bąbelkową i jeszcze nałożyłam włókninę zimową, a potem koc ratunkowy
, tj. srebrną folię. Wszystko z nimi w porządku, rosną.
Aniu - Szukanie najlepszej odmiany jest najciekawsze
Przy okazji można wypróbować wiele smaków. Już wypatrzyłam kolejną odmianę, którą chcę przetestować - Melissa Kavkazkaya Ovcarka
Do przyszłego roku zdążę kupić
Może ktoś uprawiał?

U mnie butelki działają. Mam też doświadczenie z podgrzewaniem od strony budynku gospodarczego. Przy południowej ścianie z cegły mam taką balkonową szklarenkę, używam bez pokrowca, na noc z przodu i boków microklima, z tyłu ściana. Ogólnie nocą w niej cieplej, niż w tunelu.
Dwa pomidorki posadzone w tunelu przetrwały przymrozki, były otulone folią bąbelkową i jeszcze nałożyłam włókninę zimową, a potem koc ratunkowy

Aniu - Szukanie najlepszej odmiany jest najciekawsze

Anna
-
- 500p
Aniu A co do tej pory w Aussie Cię zawiodło? Smak, plennosć?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kasia - narobiłaś rozsad na kilka dni sadzenia .
Zmoderowałam. K
Ewa - oczywiście plenność , ale w tym sezonie będę je prowadzić tak jak Jacek na 2-3 pędy .
Smak dobry , bez zastrzeżeń .

Zmoderowałam. K
Ewa - oczywiście plenność , ale w tym sezonie będę je prowadzić tak jak Jacek na 2-3 pędy .
Smak dobry , bez zastrzeżeń .