Ogródek Przemka cz.1
- harwi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Eh to ja sobie chyba Gizuniu u ciebie ta delospermę zamówię. Jak coś ci się zacznie bardziej rozrastać i będziesz chciała ukrócić to daj znać. O moja chyba za bardzo dbam i za bardzo chce ja mieć żwirek nie żwirek i tak nie dała rady. W sumie była już troszkę w kiepskim stanie (to przeze mnie, że nas nie było i te jej przeprowadzki zanim trafiła do mnie
) Ale rojniczek się trzyma
Twardy gość.
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Zenku! Nie ma bezwzględnej potrzeby sadzenia bulwek w koszyczkach. Proponuję jednak, zwłaszcza jeżeli chcesz je stosunkowo szybko rozmnożyć, byś posadził je jednak do koszyczków. Łatwiej będzie je wykopywać, odchwaszczać czy też posypywać torfem po zaschnięciu roślin (w czerwcu) i powtórnie późną jesienią (po pierwszych przymrozkach). Bulwki należy posadzić pod koniec września lub na początku pażdziernika, na głębokość 4-8cm. Posadzone za głęboko nie kwitną i źle się mnożą. Dobrze rosną w półcieniu, pod drzewami liściastymi. Lubią ziemię próchniczną, wilgotną o odczynie obojętnym (pH 7). Przeważnie gleba wymaga zwapnowania. Ranniki można rozmnażać przez podział bulw (odłamywanie bocznych rozgałęzień-to w maju) a gatunki przez wysiew nasion. Czasami stosuje się zaprawianie bulw przeciwko zgniliźnie twardzikowej. Ja tego nie stosuję. Należy podlewać podczas suszy a po kwitnieniu można nawieźć 2-krotnie np. florowitem.
-
przemek1136

-
przemek1136

-
przemek1136

-
przemek1136

Osikowe - nie osikowe kołeczki się przydały!Wyglądają bardzo efektownie ,dużo lepiej niż "kupna" palisada!Pracowity z Ciebie facet!
Taki masz gąszcz roślin,że chwastów u Ciebie Przemku nie znajdzie się wcale!Śliczne masz rudbekie!Będziesz zbierał nasionka?Można się uśmiechnąć po troszkę nasion?
Taki masz gąszcz roślin,że chwastów u Ciebie Przemku nie znajdzie się wcale!Śliczne masz rudbekie!Będziesz zbierał nasionka?Można się uśmiechnąć po troszkę nasion?
Pozdrawiam,Małgorzata
-
przemek1136

Witaj Małgosiu! Dla Ciebie nasionka rudbeki pozbieram ze wszystkich działek. Ja na wiosne chodzę po działeczkach i wybieram sobie sadzoneczki a potem sadzę je u siebie. Nie lubię wysiewania nasion. Palisada ma dopiero z 1,5m więc jeszcze jakieś 2 metry muszę dorobić. Nie doczytałem w wątku Mieczysława (eMZet), że on te grochodrzewy miał u siebie na działce a ja muszę kombinować skąd zdobyć materiał. Czy widziałaś na zdjęciu, że żółta kokorycz zawiązała nasiona?
Jakoś nie zajarzyłam,że to nasiona
Myślałam,że pokazujesz kolejne pączki kwiatowe....Ale ja wieśniara jestem!!!!
Teraz ,jak się przyglądnęłam ,widzę rzeczywiści nasionka!Szkoda,że już ciemno,poleciałabym swoją oglądać.....
No i oczywiście będziesz eksperymentował i je wysiejesz,prawda???
Sprytny i pracowity jesteś ,to i materiał bez problamu na palisadę zdobędziesz....Pięć minut strachu i dobry charakter w nogach......
Za nasiona rudbekii już dziękuję :P !
Teraz ,jak się przyglądnęłam ,widzę rzeczywiści nasionka!Szkoda,że już ciemno,poleciałabym swoją oglądać.....
No i oczywiście będziesz eksperymentował i je wysiejesz,prawda???
Sprytny i pracowity jesteś ,to i materiał bez problamu na palisadę zdobędziesz....Pięć minut strachu i dobry charakter w nogach......
Za nasiona rudbekii już dziękuję :P !
Pozdrawiam,Małgorzata
-
przemek1136