Masz na myśli Auriję /Fiutka ???
Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 7
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 7
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Biedronka641
Alu, jeżeli ten "żółty koralik" ma mocno rozbudowane grona to prawdopodobnie Ildi.

Alu, jeżeli ten "żółty koralik" ma mocno rozbudowane grona to prawdopodobnie Ildi.
Ewa
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02

U Was też problem z wiązaniem nowych gron? od ok 2tyg wszystkie kwiaty po przekwitnięciu odpadają. Obstawiam że wina pogody jaka u mnie była - czyli 2-3tyg deszczów.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
To u mnie wszystko kończy tak:

Badanie gleby 2019:
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
W ubiegłym sezonie ktoś podał w pomidorowym wątku fajny przepis na całe pomidorki do słoików. Nie kiszone i nie w occie. Był też taki przepis na koktajlowe zalane przecierem pomidorowym. Nie mogę tego znależć, a pomidory mnie zasypują. Idzie na burzę i kolejne trzeba oberwać ...
Proszę o lnk lub przepis.

- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale ja wkładam całe obrane pomidory do słoików (jak są większe to kroję na pół), trochę ubijam żeby jak najwięcej weszło, na wierzch trochę soli sypię, zamykam i pasteryzuję. Świetny przepis dla leniwych 

Iza
-
- 100p
- Od: 25 kwie 2017, o 07:39
Ja na dno słoika wrzucam listek bazylii a następnie pomidory kroję w słoik, ubijam trzonkiem drewnianej łyżki, dokrajam i znów ubijam aż słoik będzie pełny. Następnie słoik zakręcam i gotuję około 30 minut. Najszybszy i najprostszy przepis na pozbycie się nadmiaru pomidorów.
Pozdrawiam Ewcia 

Ja nie mogę narzekać na moje gruntowe.

To jest generalnie udany rok, ZZ nie atakuje,może trochę niedobory występują i mniej wiążą na wyższych piętrach.

To jest generalnie udany rok, ZZ nie atakuje,może trochę niedobory występują i mniej wiążą na wyższych piętrach.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
W tym roku mam 50 krzaków, 20 mniej niż rok temu a pomidorów chyba tyle samo, znów za dużo
Zwłaszcza żółte i zielone muszę ograniczyć. Kilka zdjęć z działki:
Najplenniejszy zakątek, od prawej Czudo Ziemli, Red Pear, Persimon żółty i rzekomo Polish Giant , jednak jakoś mi nie pasują do tej odmiany.

Czudo ziemli, pierwsze owoce już zebrane tydzień wcześniej, pozostałe od razu poszły w masę, na pierwszym gronie przybyło pięknych, szybko rosnących zawiązków!

Czudo ziemli 800 g

Aussie, może będzie 700-800g. Strasznie mi zależało na tej odmianie, wzeszły tylko dwa nasiona z AWN, jeden krzak złamałem jeszcze w maju i wyprowadzałem z wilka, ten na zdjęciu miał więcej szczęścia i może zbiorę z niego nasiona.

Red pear, klasyka, najlepsza znana mi odmiana z tych łatwo dostępnych w handlu.

NN malinowy, na potrzeby własne nazwany Malinowy dzióbek
Trzeci sezon u mnie, plenny i smaczny pomidor malinowy, w przekroju trochę jak befsztyk ale mocno soczysty, kwaskowy, orzeźwiający. Grona na zdjęciach już przetrzebione tydzień wcześniej.

NN pomarańczowy, po zebraniu pierwszych owoców pozostałe ładnie przybrały na wadze.

Opalka.

Najplenniejszy zakątek, od prawej Czudo Ziemli, Red Pear, Persimon żółty i rzekomo Polish Giant , jednak jakoś mi nie pasują do tej odmiany.

Czudo ziemli, pierwsze owoce już zebrane tydzień wcześniej, pozostałe od razu poszły w masę, na pierwszym gronie przybyło pięknych, szybko rosnących zawiązków!

Czudo ziemli 800 g

Aussie, może będzie 700-800g. Strasznie mi zależało na tej odmianie, wzeszły tylko dwa nasiona z AWN, jeden krzak złamałem jeszcze w maju i wyprowadzałem z wilka, ten na zdjęciu miał więcej szczęścia i może zbiorę z niego nasiona.

Red pear, klasyka, najlepsza znana mi odmiana z tych łatwo dostępnych w handlu.

NN malinowy, na potrzeby własne nazwany Malinowy dzióbek

NN pomarańczowy, po zebraniu pierwszych owoców pozostałe ładnie przybrały na wadze.

Opalka.

- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
A oto mój gąszcz:
Pomidorów opór!!

Pomidorów opór!!

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
ANULAB jestem pewna a Ty pewny,że moje czarne to Indygo. Po czym?.
Calka nie wiem czy żólte to ta odmiana, bo w zeszłym roku krzak prewyższał mnie i był tak plenny ,że go było za dużo na krzaku. W tym jest mniej ale nawet i dobrze, bo po co tyle koralików.
Calka nie wiem czy żólte to ta odmiana, bo w zeszłym roku krzak prewyższał mnie i był tak plenny ,że go było za dużo na krzaku. W tym jest mniej ale nawet i dobrze, bo po co tyle koralików.
Biedronka641, jak dla mnie to również nie wygląda na Black Cherry. Może to kwestia zdjęcia.
Kasia
Powoli zaczynam żałować , że za szybko ogłowiłam pomidory
Zostawiłam sporo gałązek z kwiatami , wszystko już ma owoce i to wcale nie małe , nawet Zapotek na górnych powiązał .
Za to Lima daje popis
co kilka cm grono w dodatku czym wyżej tym większe a na górze nawet podwójne .

Tu widać , koniec gałązki

Vova ma gigantyczne owoce , ciekawe jak w samku

Zostawiłam sporo gałązek z kwiatami , wszystko już ma owoce i to wcale nie małe , nawet Zapotek na górnych powiązał .
Za to Lima daje popis

Tu widać , koniec gałązki

Vova ma gigantyczne owoce , ciekawe jak w samku

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Bo Black Cherry jest koktajlówką o takim"wątrobowym"Biedronka641 pisze:ANULAB jestem pewna a Ty pewny,że moje czarne to Indygo. Po czym?.