Ja jedną swoją niską dalie białą wsadziłam do doniczki w połowie marca , na dzień dzisiejszy jest już nad ziemią sporo zielonego ok 4cm
Dalie wymagania,problemy - cz.1
Re: Dalie
Już jest kwiecień , ja bym delikatnie podlała
Ja jedną swoją niską dalie białą wsadziłam do doniczki w połowie marca , na dzień dzisiejszy jest już nad ziemią sporo zielonego ok 4cm
.Będzie ozdabiała balkon ,może zakwitnie mi już w maju 
Pozdrawiam Iwona 
Jeszcze za wcześnie,na pewno będą jeszcze przymrozki i jak dalia wyjdzie z ziemi to ją zmrozi.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
hej,
kilka moich dalii już ma pędy 2-5 cm. I tu jest problem, bo za bardzo nie mam miejsca na doniczki w domu/na balkonie
Jeśli wsadzę je do gruntu w najbliższych dniach ( będzie te 5-10 cm pod ziemią) i ew. jakiś kopczyk dam, to wystarczy? Bo wszędzie pisze się, że wysadzać w maju (wiadomo - majowe przymrozki)...
Nie wiem, jak szybko by te dalie wyrosły ponad pow. ziemi - ale jakby już wyrosły, to przykrycie ich butelką 5 l lub agrowłókniną w razie możliwych przymrozków wystarczyłoby do ich zabezpieczenia?
pozdrawiam
Adrian
kilka moich dalii już ma pędy 2-5 cm. I tu jest problem, bo za bardzo nie mam miejsca na doniczki w domu/na balkonie
Jeśli wsadzę je do gruntu w najbliższych dniach ( będzie te 5-10 cm pod ziemią) i ew. jakiś kopczyk dam, to wystarczy? Bo wszędzie pisze się, że wysadzać w maju (wiadomo - majowe przymrozki)...
Nie wiem, jak szybko by te dalie wyrosły ponad pow. ziemi - ale jakby już wyrosły, to przykrycie ich butelką 5 l lub agrowłókniną w razie możliwych przymrozków wystarczyłoby do ich zabezpieczenia?
pozdrawiam
Adrian
-
Misiaczka
- 500p

- Od: 10 mar 2011, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej, Adrianie oczywiście że wystarczy takie zabezpieczenie. Ja w zeszłym roku nakrywałam zwykłą doniczką (z dziurkami) i to wystarczyło. Jedna ta nie przykryta zrobiła się czarna ale później odbiła i też później kwitła.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Witam , chciałbym przyłączyć się do wątku pytaniem
Przechowuję w starej lodówce czternaście kilogramów karp dalii wysokich i jeszcze kilka sztuk z różnych odmian , ale mam wrażenie że robią się trochę wiotkie. Wszystkie mają jakieś tam kiełki , niektóre nawet dość sporo . Czy to zwiotczenie im nie zaszkodzi

Przechowuję w starej lodówce czternaście kilogramów karp dalii wysokich i jeszcze kilka sztuk z różnych odmian , ale mam wrażenie że robią się trochę wiotkie. Wszystkie mają jakieś tam kiełki , niektóre nawet dość sporo . Czy to zwiotczenie im nie zaszkodzi
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Zibi_41

Zawracam głowę , ale czy do wody coś dodać ??? Kaptan , Nadmanganian albo coś innegoNITKA pisze:...do wiaderka z wodą.
- Zibi_41

Więc chyba zostanę przy samej wodzie
Dzięki za rady