Co do angielek, u mnie szykuje się małe krzyżowanie, choć ajlosterki to nie moja bajka, właśnie (jakąś minutę temu) znalazłem pąk na 'Amy' (udało mi się na powrót zidentyfikować napisy na wymytych nazwówkach), na 'Jacky' też jest jeden pąk (choć sam odrost jest mikroskopijnych rozmiarów bez mała) 'Vivianne' (czy tam 'Vivien' nie wiem teraz) też ma jakiś, tak samo 'Orange Clown', 'Dawn' i 'Dainty', a i FR 756 szykuje debiut, także jest na co czekać. Za to medio złośliwce, rosnąć chcą, a pąków nie, także pozostaje mi u ciebie oglądać :wimk:.
Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
Ta v. nova to nie jest ta sama roślina, której odrosty wylądowały u mnie któregoś razu z jakimiś medio, które oczywiście są po macoszemu podpisane? 
Co do angielek, u mnie szykuje się małe krzyżowanie, choć ajlosterki to nie moja bajka, właśnie (jakąś minutę temu) znalazłem pąk na 'Amy' (udało mi się na powrót zidentyfikować napisy na wymytych nazwówkach), na 'Jacky' też jest jeden pąk (choć sam odrost jest mikroskopijnych rozmiarów bez mała) 'Vivianne' (czy tam 'Vivien' nie wiem teraz) też ma jakiś, tak samo 'Orange Clown', 'Dawn' i 'Dainty', a i FR 756 szykuje debiut, także jest na co czekać. Za to medio złośliwce, rosnąć chcą, a pąków nie, także pozostaje mi u ciebie oglądać :wimk:.
Pozdrawiam, Aleksander
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudowne kolorki! Szanuj żonę należycie, bo taka żona, co takie prezenty robi, to skarb!
a takie małe pytanie techniczne - co Ty w końcu zrobiłeś z tymi mrówkami w zeszłym (chyba?) roku?
a takie małe pytanie techniczne - co Ty w końcu zrobiłeś z tymi mrówkami w zeszłym (chyba?) roku?
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Nie pamiętam dokładnie co do helioski, ale pewnie tak, bo jakiś czas temu trochę odrostów obrywałem. A co do medio to raczej już powinny być w wielu do kwitnięcia ;)
Co do mrówek to nie zrobiłem w sumie nic. Znaczy sypałem pod nogi stołów jakieś niby preparaty, ale koniec końców i tak prawie żadnych nasion nie zebrałem bo owoce poginęły ;)
U niektórych już kwiatki u mnie dopiero zaczynają się pierwsze oznaki pąków pokazywać, więc początek czerwca będzie okresem kluczowym. Rośliny już ładnie opite po podlaniu, dzięki czemu pąków widać więcej. Cieszą mnie pierwsze pąki w życiu na tych najbardziej rarytaśnych z szerokiej grupy einsteinii. Mam nadzieję, że uda się też coś z nich popylić.

Co do mrówek to nie zrobiłem w sumie nic. Znaczy sypałem pod nogi stołów jakieś niby preparaty, ale koniec końców i tak prawie żadnych nasion nie zebrałem bo owoce poginęły ;)
U niektórych już kwiatki u mnie dopiero zaczynają się pierwsze oznaki pąków pokazywać, więc początek czerwca będzie okresem kluczowym. Rośliny już ładnie opite po podlaniu, dzięki czemu pąków widać więcej. Cieszą mnie pierwsze pąki w życiu na tych najbardziej rarytaśnych z szerokiej grupy einsteinii. Mam nadzieję, że uda się też coś z nich popylić.

- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Sporo pąków, jak zakwitną będzie widok 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Na tych roślinkach można się spodziewać naprawdę pięknych i ciekawych kwiatuszków. Już się nie mogę doczekać... 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No to się naczytałam zaległości i pooglądałam pięknych roślinek.
Żonie wielkie brawa się należą
Do merytorycznej dyskusji się nie wtrącam, bo nic nie wiem, choć nie czytam
Ale bardzo mi się tu podoba, zostaję
Żonie wielkie brawa się należą
Do merytorycznej dyskusji się nie wtrącam, bo nic nie wiem, choć nie czytam
Ale bardzo mi się tu podoba, zostaję
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Za miesiąc,a może kilka dni dłużej będzie kolorowo u Ciebie Marku.
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- czarny

W ciągu tygodnia może pojedyncze kwiatuszki u mnie będą, ale szaleństwo dopiero za jakiś miesiąc. I nie ma czym się chwalić. No może pierwszymi cierniami na tegorocznym maluchach...

Aylostera heliosa WR 314 (bo mam tylko jedną z odrostu), a obok w mniejszych ilościach inne helioski

Aylostera sumayana v. dutineana czy jakoś tak WR 826

Aylostera narvaecensis (espinosae) KK 1564 obok m.in. RH 1018

Aylostera heliosa RH 280

Aylostera heliosa WR 314 (bo mam tylko jedną z odrostu), a obok w mniejszych ilościach inne helioski

Aylostera sumayana v. dutineana czy jakoś tak WR 826

Aylostera narvaecensis (espinosae) KK 1564 obok m.in. RH 1018

Aylostera heliosa RH 280
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Nie ma się czym chwalić...
dobre takich ilości medio nawet w Czechach nie widzialam 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pierwsze mediolobiviove koty za płoty ładniutkie.
U mnie jeszcze kilka dni wypadnie poczekać...
U mnie jeszcze kilka dni wypadnie poczekać...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- Andrew Be

- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Może zdjęcie nie jest artystyczne, ale i tak ukazuje piękny widok.
No to Marku już teraz z górki, powoli zaczniesz nas zasypywać fotkami, czego osobiście nie mogę się doczekać.
No to Marku już teraz z górki, powoli zaczniesz nas zasypywać fotkami, czego osobiście nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam Andrzej.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Marku! Nie mogę nie pochwalić - piękne kwiatuszki, ale maluszki - siewki są też urocze!
Powiedz mi - jest jakieś medio, którego nie masz...?
Powiedz mi - jest jakieś medio, którego nie masz...?
- czarny

Póki co to pojedyncze kwiatuchy będą z pąków wytworzonych w piwnicy, których słońce nie spaliło. Początek czerwca to będzie parę setek kwiatów, bo większość pąków jest wielkości jak u knizeiki i aureiflorki na zdjęciu powyżej pallidek.
A mediolobiwki mam już (prawie) wszystkie. Bo całkiem wszystkiego to się chyba dać nie da, natura jest nie do ogarnięcia. Najbardziej mam chcicę jeszcze na:
Mediolobivia einsteinii v. atrospinosa LF 55x - czyli atrospinoska z czerwonym kwiatem
Mediolobivia malochii LF 360 - czyli malochii z białym kwiatem
Mediolobivia euanthema RW 116 - czyli euanthemka z Volcan, której mam 2 numerki nawet ładniejsze, ale ta forma ciekawa z króciutkimi cierniami
po za tym do dorwania jeszcze numerki FR 1119 z intensywnie różowym kwiatem, WR 509a czyli lekko monstrualna forma WR 509, MN 117 czyli nigricanska z lekko pomarańczowym kwiatem, L 533 czyli ciekawa einsteinii. I wszelkie inne ciekawostki. Jak ktoś ma w/w. to kupuję ;)
A mediolobiwki mam już (prawie) wszystkie. Bo całkiem wszystkiego to się chyba dać nie da, natura jest nie do ogarnięcia. Najbardziej mam chcicę jeszcze na:
Mediolobivia einsteinii v. atrospinosa LF 55x - czyli atrospinoska z czerwonym kwiatem
Mediolobivia malochii LF 360 - czyli malochii z białym kwiatem
Mediolobivia euanthema RW 116 - czyli euanthemka z Volcan, której mam 2 numerki nawet ładniejsze, ale ta forma ciekawa z króciutkimi cierniami
po za tym do dorwania jeszcze numerki FR 1119 z intensywnie różowym kwiatem, WR 509a czyli lekko monstrualna forma WR 509, MN 117 czyli nigricanska z lekko pomarańczowym kwiatem, L 533 czyli ciekawa einsteinii. I wszelkie inne ciekawostki. Jak ktoś ma w/w. to kupuję ;)