Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
hmm a w jakim sklepie są te suszone jalapeno/?? z chęcią bym spróbował 

Sachel, zainspirowałeś mnie
Mam 15 sadzonek jalapeno a zamierzam posadzić jeszcze numex pinata jalapeno. Ususzę we wszystkich kolorach i do słoiczka z oliwą jak pomidory. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie 

Kasia
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciesze się niezmiernie ze mogłem kogoś zainspirować, polecam się na przyszłość !
Kupiłem takie oto produkty:
jalapeno jak dla mnie rewelacja, tez planuje kilka sztuk, ale nie az 15

A te małe diabły to birds eye - nieświadomy co to za papryka wrzuciłem do ust 2szt., daje popalić,

Kupiłem takie oto produkty:
jalapeno jak dla mnie rewelacja, tez planuje kilka sztuk, ale nie az 15

A te małe diabły to birds eye - nieświadomy co to za papryka wrzuciłem do ust 2szt., daje popalić,

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Jeśli nie macie dostępu do dodatkowych odmian, to w tych przyprawach nie dość, że macie ususzone papryczki, to jeszcze jest tam mnóstwo nasion, które spokojnie można wykorzystać na własny użytek 

Ja wysiewam w tym roku Jalapeno Purple.ganio4 pisze:Sachel, zainspirowałeś mnieMam 15 sadzonek jalapeno
Po to by było więcej kolorów w słoiku z marynowanymi papryczkami.
Taki słoik z mix'em kolorów ostrych papryczek to całkiem ładna ozdoba na półce w kuchni,
Może mi ktoś powiedzieć co to jest to Peperoncino Picante ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tej odmiany. Dzisiaj mi owa odmiana wykiełkowała i już rozwija się w ziemi
Czy to rzeczywiście Birds Eye ?

Pozdrawiam Sudzio ;)
Mam trochę głupie pytanie
Czytałam o jalapeno właśnie na wikipedii, jest tam napisane, że te papryczki ceni się najbardziej gdy są jeszcze zielone. Jak więc mam traktować np. jalapeno orange i jalapeno numex pinata - które mam nadzieję - dadzą mi owoce
Bo skoro jedna jest pomarańczowa, a druga ma owoce koloru żółtego i czerwonego, to chyba głupio zrywać jeszcze zielone niedoczekawszy się tych kolorów
Czy kolor w nazwie odmiany sugeruje w jakim stadium zrywać owoce?

Czytałam o jalapeno właśnie na wikipedii, jest tam napisane, że te papryczki ceni się najbardziej gdy są jeszcze zielone. Jak więc mam traktować np. jalapeno orange i jalapeno numex pinata - które mam nadzieję - dadzą mi owoce

Czy kolor w nazwie odmiany sugeruje w jakim stadium zrywać owoce?

- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę że to stwierdzenie, że "zielone są lepsze" dotyczy klasycznego Jalapeno. Orange i Pinata to odmiany pewnie wychodowane typowo dla koloru, więc faktycznie głupio by zrywać zielone 

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Sudzio:
"Peperoncino Picante" - z tego co wiem, nie jest to nazwa odmiany papryki, a ogólne określenie w języku włoskim na bardzo ostre papryczki
Amanita
Jalapeno zrywa się w zależności od przyszłego przeznaczenia np. do sosów, dań, marynowania, do suszenia, do spożycia na surowo itd. używane są w innym stanie dojrzewania, na surowo i do suszenia najlepsze ja jeszcze zielone niewybarwione
Sam właśnie mocze Jalapeno orange bo do takiego miałem dostęp
"Peperoncino Picante" - z tego co wiem, nie jest to nazwa odmiany papryki, a ogólne określenie w języku włoskim na bardzo ostre papryczki

Amanita
Jalapeno zrywa się w zależności od przyszłego przeznaczenia np. do sosów, dań, marynowania, do suszenia, do spożycia na surowo itd. używane są w innym stanie dojrzewania, na surowo i do suszenia najlepsze ja jeszcze zielone niewybarwione

Sam właśnie mocze Jalapeno orange bo do takiego miałem dostęp

A ja słyszałam, że Jalapeno traci w miarę dojrzewania ostrość. Ja jadłam w zeszłym roku i zielone i czerwone i różnic w ostrości czy jakości miąższu nie zauważyłam.
Kasia
Sachel Ja o tym wiem ze to jest nazwa ogólna ostrych papryk ale właśnie nie wiem co się pod tą nazwą może kryć :/
SandraABC może ty wiesz co to jest za odmiana, jak wygląda, jaka jest skala ostrości ?
Dziękuje Ci za nasionka tej zagadki
Nie mogę się doczekać co z tego wyrośnie heh Moja mała, ostra zagadka 
SandraABC może ty wiesz co to jest za odmiana, jak wygląda, jaka jest skala ostrości ?

Pozdrawiam Sudzio ;)
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Sudzio to jest odmiana z ubiegłorocznej akcji , plonuje rewelacyjnie, nie choruje. Jest dość ostra ale do zjedzenia. Ja je akurat drylowałam i nadziewałam serkiem feta z ziołami i zalewałam olejem z czosnkiem
Mam nadzieję,że z żadnym 'diabłem' się nie skrzyżowała, a wygląda tak :

Największe miały ok. 4/5cm średnicy, dość grube ścianki ale skóra cienka. Do suszenia też się nadają
W tym roku planuję ok. 5/6 krzaków z tej odmiany bo 2 to stanowczo za mało na moje spożycie 
Ja w tym roku chyba padłam na głowę... już się zastanawiam gdzie to wszystko pomieszczę (już nawet po przekazaniu części w dobre ręce)... jakoś ogródek mi się chyba skurczył...

Największe miały ok. 4/5cm średnicy, dość grube ścianki ale skóra cienka. Do suszenia też się nadają

Ja w tym roku chyba padłam na głowę... już się zastanawiam gdzie to wszystko pomieszczę (już nawet po przekazaniu części w dobre ręce)... jakoś ogródek mi się chyba skurczył...
cherry chilli 

- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja w tym roku planuje posiać najostrzejszą na świecie odmianę czyli " trinidad moruga scorpion " 

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone