Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Sam kaudex moich sadzonek mierzy około 18 - 20 mm, od podłoża do stożka wzrostu.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31

Post »

Jerzy zrobiłam tak, jak mi poradziłeś, tyle tylko, że zamiast drucika użyłam nici, bo ni jak nie szło go umocować do tak malutkiej sieweczki.
Teraz wygląda to tak:
Nie wiedziałam, które zdjęcie wybrać, więc trochę Was pomęczę fotkami :twisted:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Popatrzcie, jakimi adenia są twardymi roślinkami. Tej siewce zaczęła pleśnieć łuska, gdy ją usunęłam to czubek roślinki był już podgnity, więc ucięłam go aż do zdrowej tkanki. Sieweczka stoi już tak ok tygodnia i ma się dobrze, więc może zdoła jakoś odbić.
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i życzę samych sukcesów w hodowli :wink:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2014, o 14:04

Post »

Dziś zaszalałem, właśnie zamówiłem 18 odmian adenium, łącznie ok 50 nasionek. Mam nadzieję że coś z tego wyrośnie.
Dziękuję Panu Jerzemu za info na temat odżywek.
Mam jeszcze jedno pytanie.
W jaki sposób lub czym podlewać nasionka i młode siewki by zabewnić im odpowiednią wilgotność i nie przelać. Spryskiwacz, strzykawka czy macie jakiś patent?
Będę sadził w podłożu z kokosa, perlitu i wermikulitu w proporcjach 1:1:1.
Pozdrawiam
Sebastian
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W jaki sposób lub czym podlewać nasionka i młode siewki by zabewnić im odpowiednią wilgotność i nie przelać. Spryskiwacz, strzykawka czy macie jakiś patent?
- sposób nawilżania podłoża, uzależniony jest od wielu czynników, a przede wszystkim: wielkości "doniczek" w które wysiejesz nasiona, temperatury w jakiej będą stały doniczki z wysadzonymi nasionami, siewkami, sadzonkami. Nasiona zapewne wysiejesz do wilgotnego. Podłoże po wysianiu nasion powinno być zawsze wilgotne, ale nie mokre, zbyt mokre podłoże może doprowadzić do zagniwania nasion. Przy wysiewie takiej ilości nasion o której piszesz, że zakupiłeś i nie tylko, przed ich wysianiem w podłoże - włókno kokosowe - zalecałbym wyprażyć w worku do pieczenia mięs w piekarniku przez m/w 1 - 1,5 godz w temp. około 200st C. Wyprażony kokos powinien przez kilka dni "leżakować". Po sporządzeniu podłoża (wymieszaniu składników) do wysiewu, zalecam, a w zasadzie jest to konieczność - dodatkowo dezynfekcję podłoża preparatem "Previcur 840 SL", który zabezpieczy dodatkowo nasiona przed rozwojem "grzybów". Tak przygotowane podłoże do wysiewu nawilżyć do takiego stanu, żeby było wilgotne, ale nie mokre, podłoże nie może się "zlepiać". Część osób wysiewających nasiona Adenium zaleca moczenie ich przed wysiewem część nie, osobiście moczyłem bardzo krótko 2 - 3 godziny. Część osób podkiełkowuje nasiona na wilgotnych "wacikach higienicznych" i dopiero podkiełkowane nasiona wysadza w substrat. Każdy ma swoją wypróbowaną - sprawdzoną metodę wysiewu :wink: , którą uważa za najbardziej odpowiednią i właściwą.
Moje sadzonki Adenium, które pokazałem w wpisie wyżej, rosną w tak przygotowanym podłożu w doniczkach 4,5x4,5x4,5 cm, podlewam przez podsiąkanie, tz. gdy podłoże przeschnie, ustawiam doniczki w plastykowym pojemniku, nalewam przegotowanej (ostudzonej !) wody na wysokość około 0,5 cm. Jeżeli podłoże wchłonie nalana wodę i wierzchnia warstwa będzie nadal sucha, dolewam małą dodatkową ilość wody. W momencie gdy wierzchnia warstwa podłoża robi się wilgotna - zmienia barwę na ciemniejszą, wyjmuję doniczki z pojemnika. Przy pierwszych podlaniach, jest "kłopot" w wyczuciem stanu wilgotności podłoża podczas podsiąkania, po 2 - 3 już jest wszystko opanowane i proste.
Mieczysław
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2014, o 14:04

Post »

Dziękuję Panie Mieczysławie za bezcenne rady. Wysiew do kuwet po 24 otwory o wymiarach 4x4,5x4,5 cm. Jutro kokos do piekarnika, to zanim przyjdą nasiona odpocznie. W czym go przechować w worku czy np w pudełku kartonowym? Czy ten środek Previcur użyć tylko raz do odkażenia podłoża czy też póżniej nim podlewać?
Nasionka raszej będą moczone, zrobię z połową jak Pan radził 3 h, reszta 8 h.
Czy takie same zasady są przy sianiu ADENIUM ARABICUM ADENIUM SOMALENSE THAI SOCOTRANUM bo te też kupiłem po 3 nasionka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na Forum nie ma Panów ;:oj - zwracamy się nickiem lub po imieniu :wink: , tak jest prościej i przyjemniej :tan .
W czym go przechować w worku czy np w pudełku kartonowym? Czy ten środek W czym go przechować w worku czy np w pudełku kartonowym? Czy ten środek Previcur użyć tylko raz do odkażenia podłoża czy też póżniej nim podlewać? użyć tylko raz do odkażenia podłoża czy też póżniej nim podlewać?
- po włożeniu rozmoczonego z kostki i odciśniętego włókna kokosowego do "rękawa", oba końce spinamy dołączonymi do worków drucikami, pozostawiając trochę "luzu" tak, żeby podczas podgrzewania włókna powstająca para wodna, miała którędy uciekać. Po wyprażeniu, włókno trzymamy w tym samym zamkniętym worku. Previcur - używamy tylko raz do dezynfekcji podłoża.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ten trzyletni arabicum Yemen rósł do tej pory bardzo słabo, był takim zamorkiem. Od jesieni doświetlam go non stop pod ledami
Od kilku dni wystawiłem go już na parapet. Przez ten czas podrósł parę centymetrów, kaudeks ma średni, rośnie w jeden pęd ale co jest najciekawsze wytwarza ogromne liście największe ze wszystkich roślin, dlatego nie będę go przycinać. Większość przyciętych roślin wytwarza potem mniejsze liście ale jest ich więcej.

Obrazek

Ostatnio kupiłem w sklepie internetowym profesjonalne doniczki do hydroponiki i nie tylko. Czeski producent gwarantuje, że można w nich umieszczać zwykłe podłoże i ponoć zdają doskonale egzamin.
Najmniejsze o śr. 11cm nazywają się $MARETA Doniczka ROSMARIN 1 z sys. naw. mix i kosztują po 4,37 zł te ROSMARIN 2 po 9,84 zl są takie same jak poprzednie tylko mają zapakowane podloże w komplecie.

Obrazek

Posadziłem w nich już pierwsze adenium w resztę posadzę plumerie bo te tropikalne rośliny lubią wilgoć.

Obrazek

Kupiłem również większe donice, które mogą również stać w ogrodzie.
Donica wisząca Siesta o śr. 25 , 30 i 35 cm.

Obrazek

Skrzynka Balkonowa Vermont.

Obrazek

Nie ma możliwości zalania podloża przez deszcz bo doniczki mają specjalne wyloty umożliwiające usuwanie nadmiaru wody.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio kupiłem w sklepie internetowym profesjonalne doniczki do hydroponiki i nie tylko. Czeski producent gwarantuje, że można w nich umieszczać zwykłe podłoże i ponoć zdają doskonale egzamin.
Najmniejsze o śr. 11cm nazywają się $MARETA Doniczka ROSMARIN 1 z sys. naw. mix i kosztują po 4,37 zł te ROSMARIN 2 po 9,84 zl są takie same jak poprzednie tylko mają zapakowane podloże w komplecie.

Obrazek

Posadziłem w nich już pierwsze adenium w resztę posadzę plumerie bo te tropikalne rośliny lubią wilgoć.

Obrazek
- Jerzy - możesz podać więcej szczegółów o wymiarach tych doniczek do uprawy hydroponicznej, tz wysokość dolnego pojemnika na wodę i górnego w który wysadza się rośliny ? Ta taśma do podawania wody do górnego pojemnika, wygląda bardzo ciekawie. Czy w tym sklepie są tylko takie doniczki w jednym rozmiarze, który wymieniłeś ? Szkoda, że wcześniej nie wyszukałeś tego sprzedawcy, nie trudził bym się z przygotowaniem moich. Jak możesz podaj mi adres sklepu na e-maila, bo na Forum jest zakaz reklamowania takich instytucji. Przy swoich doniczkach do hydroponiki, muszę wymienić sizalowe knoty, bo chociaż zdezynfekowane przez gotowanie, bardzo dobrze podają wodę, to jednak jakieś "grzybki" się na niektórych knotach w małych ilościach rozwijają.
Jerzy - proszę napisz z czego Twoim zdaniem wykonane są te taśmy do podawania wody, wyglądają na fotkach, że są wykonane z włókien syntetycznych czy możesz to potwierdzić ?
Mieczysław
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Jerzy, spróbuj nalać w tą skrzynkę więcej wody, tak ponad otwór (przelewowy) i sprawdź czy on faktycznie odbiera wodę. moim zdaniem nie będzie odbierał za dobrze. Jeśli skrzynka będzie pusta (bez podłoża) może coś tam wykapie ale kiedy tylko dodasz do tego podstawę do zasypania podłoża i uzupełnisz nim skrzynkę zmniejszy się jeszcze bardziej odbiór nadmiaru wody z podstawy skrzynki, mimo że w rogu jest odpowiednie miejsce do dolewania wody a zarazem doprowadzenia powietrza. Bez powietrza w dolnej części skrzynki była by tylko wylęgarnia glonów w wiosennych i letnich temperaturach.
Kiedyś oglądałem w programie "Maja w ogrodzie" polskie skrzynki tego typu i wyglądały dużo lepiej pod względem rozwiązań technicznych choć były baaardzo podobne i o ile dobrze pamiętam to przelew wychodził na boku skrzynki i to z więlszym otworem co nie zapowietrza przelewu i nie tworzy podciśnienia w odprowadzaniu wody.
Jeśli oryginalny przelew się nie sprawdzi zawsze możesz wywiercić otworek fi 10 na bocznej ściance skrzynki i pomódz w odprowadzeniu nadmiaru wody.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

-- Cz 20 mar 2014 22:04 --

$MARETA Doniczka ROSMARIN 1 z sys. naw. mix
śr. 11 cm wys. poj. na wodę 9,5 cm wys doniczki z podłożem 7, 5 cm
Są w sklepie inne rodzaje doniczek.
Nie podawałem adresu sklepów bo kopiując nazwę doniczki w google automatycznie wyświetlą się sklepy importera. (2 sklepy)
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy dziękuję, faktycznie po wysłaniu mojego wpisu z zapytaniem do Ciebie o adres sklepu, wyszukałem ten sklep za pomocą internetowej wyszukiwarki. Interesuje mnie taka taśma, ale sklepowa wyszukiwarka informuje, że nie maja takiej taśmy.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nicrum

Donice wisząca Siesta mają duży otwór na wlewanie wody i przelew.

Obrazek

Duże skrzynki posiadają 2 otwory przelewowe, które powinny dobrze odprowadzać wodę.
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Skrzynki sprzedają bez taśmy. Kupiłem identyczną w sklepie pasmanteryjnym w naszym mieście, są wykonane z włókien syntetycznych i bardzo dobrze wchłaniają wodę.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy - jestem bardzo wdzięczny za tą informację, dziękuję. Faktycznie nie pomyślałem o sklepach pasmanteryjnych :oops: , bo akurat w mojej dzielnicy nie ma takiego :( .
Mieczysław
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Jerzyk pisze:Nicrum

Donice wisząca Siesta mają duży otwór na wlewanie wody i przelew.

Obrazek

Duże skrzynki posiadają 2 otwory przelewowe, które powinny dobrze odprowadzać wodę.
Właśnie o takim przelewie mówię jak w tej wiszącej. Z drugiej strony patrząc chyba producent przewidział takie dylematy i dobrze rozwiązał tą sprawę.
Jak moim zdaniem to super zakupy Jurku.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”