Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Napisz tu na fo np w dziale akcji nasion lub tutaj że szukasz czystych nasion jakichś gatunków dyń. na pewno są tacy co trzymają czystość gatunkową. Wtedy pozostaje się z taką osobą dogadać
Nasiona z dyń z bazarku jakoś do mnie nie przemawiają czystością
Najszybciej chyba kupić takie paczkowane nasiona.
U mnie dynie są przysmakiem moich psów.
- BobejGS

- Kontakt:
Moje kurki chętnie dziubią 
Na bazarku może ktoś sprzedawać dynie z własnego ogródka, czy nawet plantacji złożonej z kilku gatunków i wtedy nasiona będą pokrzyżowane. Zakup w markecie jest bezpieczny, bo te dynie pochodzą z wielkoobszarowych i jednoodmianowych plantacji. Wiele razy wysiewałam takie nasiona i zawsze to były typowe Hokkaido.
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki wszystkim za odpowiedź 
Też bym chciała kurki poczęstować, ale wtedy dla mnie by nie wystarczyło, bo ilościowo to sukcesu w tym roku nie odniosłam
Też bym chciała kurki poczęstować, ale wtedy dla mnie by nie wystarczyło, bo ilościowo to sukcesu w tym roku nie odniosłam
Może za słabo nawoziłaś, dynie są bardzo żarłoczne, ale i dają wielkie plony.
- BobejGS

- Kontakt:
Nawożenie nie jest tak ważne jak podlewanie 
Może w przypadku gigantów ważniejsze jest podlewanie od nawożenia. Ale my piszemy o zwykłych dyniach do jedzenia.
- BobejGS

- Kontakt:
Dlatego też to napisałem
gigant potrzebuje wiecej jedzenia. Jeśli chodzi o zwykłe czy ozdobne to obornik pod korzeń główny +jedno nawożenie w czasie zawiązywania owoców powininno wystarczyć. A Gosia jak napisała to chce je jeść także im mniej nawożone tym zdrowsze
A Tobie Małgosiu polecam pokrzywówkę na następny rok. Naturalne nawożenie+podlewanie w jednym. Fajna sprawa ale gorzej z zapachem 
Witam,
nie wiem czy zupełnie w temacie, ale chciałem zapytać o dynię masłową. Czy ktoś z Was uprawiał?
Wczoraj kupiłem w Czechach taką dynię. Na wiosnę spróbuję wysiać
Pozdrawiam.
romekp
nie wiem czy zupełnie w temacie, ale chciałem zapytać o dynię masłową. Czy ktoś z Was uprawiał?
Wczoraj kupiłem w Czechach taką dynię. Na wiosnę spróbuję wysiać
Pozdrawiam.
romekp
- BobejGS

- Kontakt:
Oczywiście że w temacie. Ja nie uprawiałem. Wpisz w wyszukiwarkę na pewno znajdziesz jakieś informacje.
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje dynie rosły na ziemi, która nie była przygotowana w sensie nawożenia.
Na ogródek warzywny stosuję zawsze kompost z kurzeńca i innych smakołyków
, a dyniowisko urządziłam na poletku po ziemniakach i tam ziemia była tylko przeorana.
Miałam świadomość, że na tym moim piachu cudów nie będzie, więc przez cały sezon latałam tam z konewkami pokrzywianki i to było jedyne zasilanie. Błażej, do gnojówki z pokrzyw już się przyzwyczaiłam i nawet mi już tak ten smród nie przeszkadza
W przyszłym roku porządnie przygotuję miejsce pod dynie i mam nadzieje, że będą efekty. Zależy mi na różnorodności ciekawych odmian jadalnych.
Oto moje pole za ogrodem - na wprost za fasolowymi tyczkami jest dyniowe poletko, a za rok dynie będą trochę bardziej w prawo od tegorocznej lokalizacji.

Mam też jedną tykwę, w warzywniku na ziemi z kurzeńcem i ta rośnie pięknie.

Na ogródek warzywny stosuję zawsze kompost z kurzeńca i innych smakołyków
Miałam świadomość, że na tym moim piachu cudów nie będzie, więc przez cały sezon latałam tam z konewkami pokrzywianki i to było jedyne zasilanie. Błażej, do gnojówki z pokrzyw już się przyzwyczaiłam i nawet mi już tak ten smród nie przeszkadza
W przyszłym roku porządnie przygotuję miejsce pod dynie i mam nadzieje, że będą efekty. Zależy mi na różnorodności ciekawych odmian jadalnych.
Oto moje pole za ogrodem - na wprost za fasolowymi tyczkami jest dyniowe poletko, a za rok dynie będą trochę bardziej w prawo od tegorocznej lokalizacji.
Mam też jedną tykwę, w warzywniku na ziemi z kurzeńcem i ta rośnie pięknie.
- Siekier
- 200p

- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
żeby mieć ładne dynie w przyszłym roku to ziemię trzeba przygotować już w tym żeby przez zimę obornik przeleżał. Dlatego do roboty bierz sie juz teraz tzn. po tegorocznych zbiorach.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- BobejGS

- Kontakt:
Święta racja Wojtku. Gosiu w tym roku zaplanuj dokładnie miejsca w których zasadzisz dynie i zaraz po zbiorze z tamtych miejsc warzyw uszykuj sobie głębokie dołki przekopane z obornikiem. Dynię się odwdzięczą 
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Termin przykopywania obornika zależy od rodzaju gleby. Jeżeli jest lekka, piaszczysta, to wszystko z obornika zostanie przez zimę wypłukane. Lepiej dać obornik na wiosnę, co najmniej 2 tygodnie przed sadzeniem.