Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
A ma ktoś z Was nasionka aksamitki o takich małych kwiatkach (wąskolistna?) o intensywnie ciemnym czerwonym kolorze? Jak się nazywa taka odmiana, bo jak zakupiłam taką na alledrogo to w rzeczywstości była pomarańczowa....
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Moje aksamitki
Posiałam wiosną, wprost do gruntu, rozsadziłam - gdzie się dało (ze względów zdrowotnych dla gleby przede wszystkim
), teraz wyglądają tak

Posiałam wiosną, wprost do gruntu, rozsadziłam - gdzie się dało (ze względów zdrowotnych dla gleby przede wszystkim

- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ta wąskolistna czerwona nazywa się Starfire. Miałam ją w zeszłym roku.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
'Cupido'.
3 nasiona - 3 krzaczki, a zapełniły pięknie całą skrzynkę.

W zeszłym roku miałam pomarańczową Fantastic o pięknych, dużych, nieco chryzantemowych kwiatach jak u Dziuni na zdjęciach. W tym roku również postanowiłam wysiać Fantastic ale żółtą. Zdjęcie na opakowaniu przedstawiało słoneczny kulisty pomponik, ale zakwitła mi zupełnie inaczej, kwiaty są bardziej igiełkowe i mają wyraźnie zaznaczony środek, tylko kolor się zgadza. Pomarańczowe jednak ładniejsze.

Gdzie wy te Fantastic kupujecie? W internecie? W żadnym sklepie jak byłam w lato w Polsce nie było. A może są tylko na wiosnę?
Ja nawet nie mam fajnych zdjęć w tym roku. ślimaczany pogrom był....

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Moje żółte Fantastic od Legutki kupiłam w sklepie internetowym jakoś zaraz na początku roku bo jedyny sklep ogrodniczy w mojej miejscowości ma bardzo skromną ofertę nasion kwiatów, warzyw zresztą też, i nie ma w czym wybierać. Kwiaty mojej Fantastic są duże i bardzo ładne, niemniej nie takie jak obiecywała etykieta. No i pachną silnie "aksamitkowo", wystarczy delikatnie potrącić, co przy wysokich roślinach na brzegu rabatki jest nie do uniknięcia. Ja lubię ten zapach ale wiem, że niektórzy go wręcz nie znoszą.tomate pisze:Gdzie wy te Fantastic kupujecie? W internecie? W żadnym sklepie jak byłam w lato w Polsce nie było. A może są tylko na wiosnę?

W przyszłym roku skuszę się na Fantastic, do tej pory gustowałam w aksamitkach niskich
.

- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Ja już od 6 lat zbieram nasiona ze swoich aksamitek,i co roku są coraz ładniejsze 

Ja też
I czasami mam też fajne krzyżówki. W zeszłym roku miałam Klauna i Carmen koło siebie. Jedno nasionko z zebranych z Carmen dało roślinkę średniej wielkości, żółte z troszką czerwonego, półpełne kwiatki.
Musze sobie w końcu poszukać nowy Hosting na zdjęcia....

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Odpowiadając bezpośrednio, nie cytujemy./Iwona
Co rok mi rosną większe lub mniejsze
Co rok mi rosną większe lub mniejsze

Na przełomie marca i kwietnia w Nomi pojawiają się stojaki z nasionami kwiatów i warzyw, między innymi firmy Legutko.washi pisze: Moje żółte Fantastic od Legutki kupiłam w sklepie internetowym jakoś zaraz na początku roku bo jedyny sklep ogrodniczy w mojej miejscowości ma bardzo skromną ofertę nasion kwiatów, warzyw zresztą też, i nie ma w czym wybierać.
Widzę, że jesteś z mazowieckiego, jeśli wierzyć Google, to w woj. mazowieckim Nomi ma 3 oddziały:
* Nomi Płock, ul. Przemysłowa 1
* Nomi Radom, ul. Żółkiewskiego 4
* Nomi Siedlce, ul. Brzeska 134
Mam nadzieję, że mieszkasz blisko któregoś z nich

Jeśli nie, to pozostaje albo internet, albo poproszenie kogoś znajomego, który mieszka niedaleko, albo... wzięcie udziału w aukcji wymiany nasion
na forum

Pozdrawiam - Waldemar
Jakie śliczne są te aksamitki , nazwę spisałam będę szukać nasion
Nie są wysokie , takie w sam raz dla mnie i kolor ...

Nie są wysokie , takie w sam raz dla mnie i kolor ...