Ogrody Julii
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrody Julii
Ja tam ślimórów nie widzę...to najlepszy sposób
Geniu kapusta choćby 5 sztuk-niebanalna ozdoba ogrodu
w przyszłym roku posieję ją w maju,popikuję w doniczki-potem posadzę tam gdzie potrzebny będzie jesienny akcent:)
-
Marzenka79
- 1000p

Wróciłam z działki-trochę pokopałam warzywnik,trochę grabienia liści,szczególnie malin bo jeszcze nietknięte moją ręką stały...A na koniec duże ognisko żeby spalić chore listki-wiem,niezbyt ekologicznie
A teraz siedzę przy biurku i czuję,że jestem uwędzona 
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Marzenko,dasz znac jak bedziesz siała kapuste ozdobna,bo jak w tym roku posiałam do gruntu w maju to mam mikroskopijne,ze nie widac,ze to kapusta,a z pikowanych miałam az jedna sztuke.
-
Marzenka79
- 1000p

Gośka masz pw
-
Marzenka79
- 1000p

- MamciaTerenia
- 1000p

- Od: 1 lis 2012, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
OOOOOOOOOOOOOOOOO,Marzenka z czasów dzieciństwa.Tylko pozazdrościc tak pieknego i najcenniejszego skarbu.
- krokusik164
- 200p

- Od: 18 paź 2012, o 22:33
Bry!
Monia mówiła, że dostanę tu bardzo dla mnie potrzebne informacje :> ja się nie znam, więc wolę najpierw się wypytać i nie robić krzywdy roślinkom! a piszę tutaj bo może też innym zainteresowanym się przyda
otóż chcę zakupić lawendę a znalazłam takie odmiany:
1. lawendę angielską lekarską
2. lawendę lekarską
3. lawendę wąskolistną
4. lawendę różową
5. lawendę francuską wieloletnią
szukam takiej najładniej pachnącej
w sensie najmocniej :P korci mnie wymieszanie różowej z jakąś inną albo nie wiem co
pomocy 
1. lawendę angielską lekarską
2. lawendę lekarską
3. lawendę wąskolistną
4. lawendę różową
5. lawendę francuską wieloletnią
szukam takiej najładniej pachnącej
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Dobry pomysłMarzenka79 pisze:Ja tam ślimórów nie widzę...to najlepszy sposóbGeniu kapusta choćby 5 sztuk-niebanalna ozdoba ogrodu
w przyszłym roku posieję ją w maju,popikuję w doniczki-potem posadzę tam gdzie potrzebny będzie jesienny akcent:)
-
Marzenka79
- 1000p

Arletko to zależy jaki nos chyba wącha te lawendy-moja siostra ma tak w rzędzie posadzone i jak się przechodzi aż uszami czuć lawendową woń...Także spokojnie poszukaj tej lekarskiej,w obi mają często sadzonko-dobrze się kwadrują,ja nie kupuję sadzonek tylko wysiewam nasionka-tak jest taniej-w tej chwili już mam pomrożone nasionka lawendy lekarskiej i pierwiosnków-zaraz zdjątko wstawię

Pierwiosnki licho mi wyszły ale to są : kandelabrowy,ząbkowany,wyniosły i storczykowy
Znalazłam jeszcze zdjęcie tej Lawendy u siostry-to są włąśnie sadzonki z obi-początki kwitnienia

Pierwiosnki licho mi wyszły ale to są : kandelabrowy,ząbkowany,wyniosły i storczykowy
Znalazłam jeszcze zdjęcie tej Lawendy u siostry-to są włąśnie sadzonki z obi-początki kwitnienia

- krokusik164
- 200p

no właśnie mi ktoś mówił, że ponoć jak się je zamrozi to potem ładniej wschodzą... ale przeczytałam w jednym ze sklepów internetowych, że lawendę jeśli będzie się chciało uprawiać w doniczce w domku to można siać o każdej porze roku tylko trzeba je wsadzać małymi kępkami w doniczki o średnicy nie mniejszej niż 15 cm, lub kępkami w skrzynki balkonowe. wiesz może coś na temat salonowych upraw tego pięknie pachnącego zielonego cudeńka?
czy nie wybujają albo jakieś paskudztwo ich nie atakuje?
-
Marzenka79
- 1000p

Arletko lawenda z natury jest takim półkrzewem-jak wysiejesz zamrożone nasionka,wysadzisz rozsadę czy to do gruntu czy do doniczki to i tak trzeba ją przycinać-wtedy z jednej roślinki robi się pokażny krzaczek.Tak,myślę,że spokojnie możesz spróbować ja uprawiać w doniczce w domku-tylko pamiętaj,że to wapnolubna roślinka,no i oczywiście ta domowa nie będzie taka mocna jak ta z ogrodu 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Za lawendą nie przepadam choć zapach lubię , za to prymulki uwielbiam.
- krokusik164
- 200p

o właśnie o wapno miałam pytać! widziałam u mnie w ogrodniczym wapno w tabletkach, że niby się wkłada ziemię i tyle i inne w płynie-koncentracie i ziemię wzbogacaną w wapno... wydaje mi się, że ziemia się z czasem wyjałowi... tylko co lepsze może być? tabletki, czy koncentrat?
-
Marzenka79
- 1000p

Geniu ja na wiosnę będę wysiewać,tzn w lutym,na poprzedniej stronie mam zdjęcia tych nasionek:)
-- 22 lis 2012, o 13:32 --
Arletko najlepsza do uprawy doniczkowej to będzie Twoja ziemia z ogrodu-i to ta gdzie rosną zasadolubne roślinki: powojniki,ciemierniki,przylaszczki,lawenda:) Wapnować ziemię w doniczce-ryzykowne bo to skomplikowany proces:) Weż trochę tej ziemi gdzie kiedyś zasilałaś wapnem i już:)
-- 22 lis 2012, o 13:32 --
Arletko najlepsza do uprawy doniczkowej to będzie Twoja ziemia z ogrodu-i to ta gdzie rosną zasadolubne roślinki: powojniki,ciemierniki,przylaszczki,lawenda:) Wapnować ziemię w doniczce-ryzykowne bo to skomplikowany proces:) Weż trochę tej ziemi gdzie kiedyś zasilałaś wapnem i już:)