Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1
- Kasia1972
- 500p

- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych
Dziś swoje pomidory w gruncie opryskałam Miedzianem Extra 350 EC - w sklepie powiedziano mi, że to zapobiegawczo przeciwko zarazie ziemniaka, a gdyby się jednak zaraza rozwinęła, to Acrobat (też mam w zapasie). Jednak jak czytam ten wątek, to zastanawiam się, czy aby na pewno dobrym środkiem opryskałam? Na etykiecie było napisane, żeby pryskac w okresie wzmożonego ryzyka wystąpienia zarazy opryskiwac pomidory (jakoś tak). Wystarczy, czy jednak opryskac jeszcze Acrobatem? Dodam, że moje pomidory dopiero kwitną, mam kilka zielonych pomidorków, największy wielkości orzecha włoskiego.
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po pierwszej fali opadów tydzień temu pryskałam Akrobatem, teraz znowu kilka dni prawie ciągle pada, jaki najlepszy środek polecasz forumowicz czy mógłby być to Ridomil? Wiem, że jeśli nie zrobię oprysku to w ciągu kilku dni pomidory będą nadawały się pewnie tylko i wyłącznie na ognisko, tak to wygląda z obserwacji kiedy pomidory są bez chemicznego oprysku, mnie ekologia wiele razy zawiodła i nie mam ochoty po raz kolejny ryzykować.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Jeżeli masz akurat Ridomil- to użyj w mieszaninie z Miedzianem. W 1 litrze wody rozpuść 3,5 grama Ridomilu i 3,5 grama Miedzianu. Jeżeli chcesz sporządzić dwa osobne roztwory i dopiero wymieszać to musisz rozpuścić w 1 litrze wody 7 gram Ridomilu a w następnym litrze wody - 7 gram Miedzianu. Po wymieszaniu otrzymasz 2 litry roztworu do oprysku.
Pozdrawiam
PS Ogórki opryskaj też. Jeżeli masz mocznik to dodaj do oprysku łyżeczkę od herbaty
Pozdrawiam
PS Ogórki opryskaj też. Jeżeli masz mocznik to dodaj do oprysku łyżeczkę od herbaty
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki forumowicz, a ten mocznik dodać tylko do oprysku na ogórki, na pomidory już nie? I właściwie w jakim celu dodaję się mocznik.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jadę jutro na poszukiwanie oprysku, bo posiadam tylko Topsin
a jutro ma przestać padać.. Rozumiem,że na zarazę ziemniaka njleprze są : Infinito , Mildrex i Amistar? Jeszcze niczym swoich pomidorków nie pryskałam. Są w fazie zawiązywania 3- 5 grona. Chodzi mi o środki, które same w sobie wystarcza i nie będzie trzeba ich mieszać.
Do każdego oprysku. Już pisałem... widocznie przeoczyłaś. Mocznik zwiększa przepuszczalność kotykuli co przy środkach układowych i wgłębnych ma istotne znaczenie. Polepsza skuteczność fungicydów. Jeżeli nie masz mocznika może być Florovit lub Bioflorin.

Witam!
Chętnie włączę się z pytaniem, co do ochrony przed zarazą ziemniaczaną. Czy Curzate będzie odpowiednim środkiem do ochrony pomidorów? Czy szukać czegoś lepszego?
Pozdrawiam. romekp
Chętnie włączę się z pytaniem, co do ochrony przed zarazą ziemniaczaną. Czy Curzate będzie odpowiednim środkiem do ochrony pomidorów? Czy szukać czegoś lepszego?
Pozdrawiam. romekp
- Kasia1972
- 500p

No dobra, a co ze mną? Pryskac jeszcze tym Acrobatem, czy nie?
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
elik_49 pryskając ogórki Miedzianem pamiętaj,że ma on 7 dni karencji a idą gorące dni więc ogórki bedą rosły jak na drozdzach a pewnie do kiszenia zrywasz raczej nie bardzo wyrośnięte.
Jak Jej ogórki za te 7 dni trochę przerosną- da ich na mizerię. Ale jak złapią kanciasta plamistość to sobie pójdzie do kiszenia kupić na targ.
A te na targu mogą być pryskane Miedzianem tylko dzień wcześniej
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bezwarunkowo- tak.Kasia1972 pisze:No dobra, a co ze mną? Pryskac jeszcze tym Acrobatem, czy nie?
POzdrawiam
- Kasia1972
- 500p

Dzięki forumowicz! Odczekac jednak trochę, czy mogę opryskac Acrobatem już jutro?
romekp
Trzeba mieć przynajmniej 2 środki i stosować na zmianę.
Może to być Mildex, Ridomil, Acrobat, Revus
Pozdrawiam
romekp pisze:Czy Curzate będzie odpowiednim środkiem do ochrony pomidorów? Czy szukać czegoś lepszego?
Trzeba mieć przynajmniej 2 środki i stosować na zmianę.
Może to być Mildex, Ridomil, Acrobat, Revus
Pozdrawiam
Kasiu
Im wcześniej opryskasz tym lepiej.

Im wcześniej opryskasz tym lepiej.
- Kasia1972
- 500p

Dobrze, zatem jak jutro nie będzie padało to zrobię oprysk! Dzięki raz jeszcze