Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Witajcie wieczornie, ;:7

Taruś, jakoś nasionka jeszcze nie doszły. Czasem to zabiera więcej czasu, ale jak tylko dojdą to Ci dam znać.
Życzę mocnego upału w serduszkach tak aby doczekać spokojnie do wiosny. U nas ma się jednak oziębić w przyszłym
tygodniu. Choć liczę że jeszcze się te prognozy zmienią ;:108
Buziaczki ;:196
Krysiu, ale mamy szczęście w tym roku bo rok temu o tej porze leżał śnieg i nawet marzec był bardzo chłodny.
Póki co ciągnę dalej powolutku moje ogrodowe prace, dzisiaj było nawet znośnie, bezwietrznie i można było popracować
w ogródku. Przycięłam zawilce japońskie, bo wychodzą już nowe liście i nawet hortensję bukietową zanim wypuści nowe
pąki. Przycięłam też clematisa 'Arabellę' bo jego się przycina nisko i wcześnie. Zostały duże krzewy do przycięcia, milin,
hibiskusy syryjskie, złotliny, jest jeszcze co robić, ale jeśli wróci zimno to odłożę wszystko na później. ;:65
A póki co kwiaty na migdałowcu dalej się otwierają. :heja
Milutkiego wieczoru :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu, ;:167 już przynajmniej Ty nie musisz wzdychać do wiosny. A my oglądając ją u Ciebie, cieszymy się, że i u nas wkrótce tak będzie. :tan
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wiesiu :wit

Ależ u Ciebie wiosennie ;:138 Zazdraszczam !!! Tyle kwiatów kwitnie ;:224
U mnie pogoda barowa.... pada od piątku z małymi przerwami.... i temperatury tez nie za wysokie .... Wiosna się nie spieszy, i roślinki też nie rosną. Czekają na słonko.

Moje hortensje odkryłam już jakiś czas temu. Nie wyglądają za dobrze... tzn nie jest tragicznie, ale część pędów była złamana, parę pąków zgniło...
Zwłaszcza jedna hortensja jakoś mocno mi choruje i nie może się zaaklimatyzować.... nie wiem czy w ogóle odbije wiosną? Zobaczymy.
x-d-a

Post »

Wiesiu, u nas też zrobiło się bardzo zimno i nieprzyjemnie, ale przecież to dopiero połowa lutego!
Ja jeszcze czekam z rozpoczęciem prac ogrodowych i tymczasem sieję, sadzę i przesadzam...ale w domku :P
Zastanwiam się, czy jak teraz obetniesz złotlin, to nie pozbawisz się kwitnienia, bo on kwitnie dosyć wcześnie :?: :roll:
Pozdrawiam cieplutko ;:7
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Mi często przez zimę złotlin przemarza i nisko go przycinam, wtedy kwitnie nawet obficie w lecie :)
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ WIESIU ;:196
U Ciebie już tulipanki przygotowują się do kwitnienia. Pięknie zakwitła bergenia i ciemiernik
a u mnie minus dziesięć i to bez śniegu. Dobrze jest pooglądać wiosnę u Ciebie.
Jest nadzieja, ze i do nas zawita.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Wiesiu, mam pytanie: jak najskuteczniej pozyskać nowe sadzonki z tojeści ??? Kiedy się za to zabrać ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu przyniosłam Ci trochę wiosny do przygotowania na Wielkanoc w domu.
http://www.botanikfoto.com/en/search.pH ... ecorations
I nie tylko, bo jest co oglądać na kilka wieczorów, zobacz na stronę główną i spis po prawej.
Baw się dobrze. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny, dzisiaj zimno, mokro i pochmurnie, dobry dzień na sianie w domku :;230 Wysiałam niewiele i do tego
większość nasion jest niepewna, może nic z nich nie wystartować, ale zawsze warto spróbować. ;:108 Jak na razie zajęte
jest tylko kuchenne okno. Mam dwa kubki z każdego rodzaju, ale muszę jeszcze dosiać niezbędniaki.
O zgrozo, skończyły mi się polskie nasionka czerwonych pomidorków które używałam od trzech lat. Zostały tylko żółte.
Posiałam więc żółte, zobaczymy. Jak mi nic nie dadzą to dokupię gotowe sadzonki w marcu. Do tego czasu pozostaje
nadzieja i cierpliwość. ;:65
Adrianko, to już niedługo, za kilka tygodni będzie fajnie w ogrodach, niewiele już zostało do czekania ;:65
Uściski ;:196
Aga, martwią mnie Twoje hortensje, normalnie powinny teraz dobrze wyglądać z nowymi pąkami. Czemu pąki gniją?
Może trzeba jeszcze poczekać by się jakoś wzięły w garść?
Z tojeścią za bardzo Ci nie pomogę, bo nigdy nie robiłam z niej sadzonek, ale ona sama bardzo dobrze się rozrasta.
Może urwij jej kawałek gałązki i wsadź do ziemi, ona ukorzenia się na przyrostach bardzo szybko.
Buziaczki :wit
Daluś, Pod koniec lutego powinno już być lepiej. Ja wolę prace ogrodowe podgonić teraz jak tylko można, bo
potem wszystko na raz mi nie wychodzi. A ten złotlin do przycięcia to tylko muszę trochę wyciąć suche badyle, bo
jakoś nigdy nie mam czasu na nie na wiosnę. A zebrało się już tego zbyt dużo i jak wycinam to bardzo się kaleczą
nowe gałązki. Szczególnie jak już są liście to jest dużo trudniej coś powycinać. I tak potem czeka na nastepny rok ;:224
Złotlin też niedługo będzie kwitnął. A forsycja już otwiera kwiaty na poważnie, nawet kotki na leszczynach już
przekwitają.
Milutkiego dnia ;:196
Aluś, złotlin lepiej jednak kwitnie jak się go przycina. Ja tnę na kwadrat zaraz po kwitnieniu i lepiej wtedy
wygląda, tylko te gałęzie co usychają bardzo mnie denerwują. Ale taka jego uroda ;:108 nic na to się nie poradzi.
Uściski :wit
Krysiu, też bardzo się cieszę z tych pierwszych wiosennych kwiatków tym bardziej że w tym roku są trochę
wcześniej niż w zeszłym. Może wiosenka przyjdzie na dobre i niedługo nas uraczy ciepłem, słońcem i dobrą
pogodą. Już tak jestem spragniona tej słonecznej pogody. ;:65 Do Was też zawita niedługo ;:65
Grażynko, dzięki za linka z dobrymi pomysłami. Będzie co ogladać czekając na lepszą pogodę i planować nowe
nasadzenia. W tym roku muszę zmienić trochę wystrój doniczkowy, to akurat mi się przyda. ;:196 i pomysłów na
wielkanocne ozdoby też jest mnóstwo ;:138
Milutkiego popołudnia ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu :wit

Jutro cykne fotkę tej mojej chorującej hortensji, dziś już za ciemno.
A tojeść bardzo mi się podoba, fajnie by było dołożyć ją do doniczkowych letnich kompozycji i dlatego pytałam o rozmnażanie :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Wiesiu, właśnie miałam pisać, że pogoda u Ciebie chyba sie pogorszyła :roll:
Jak u nas pokazują europejską prognozę to patrzę na Twoje strony, Madryt, Irlandię, Anglię i Szkocję ;:224 nie wiesz czemu :;230
FO to jednak uzależnienie, a .... w Madrycie mam teścia :lol:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu... :wit
Z wielką zazdrością patrzę na Twoje wiosenne kwiaty... :oops:
Ale wiesz jak to jest, gdy się tak czeka i czeka, a tu nic... zimno i mroźno... :?
Nie wiem kiedy u mnie będzie chociaż w części tak jak u Ciebie.
No ale trudno... poczekam na moja wiosnę, choć to jest bardzo trudne, a Ty się ciesz Twoimi roślinkami.
Serdecznie pozdrawiam i ślę całuski... ;:196
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam miłych gości ;:7
Jakieś takie forumowe lenistwo mnie ogarnęło. To chyba to przesilenie wiosenne, na nic nie ma się ochoty,
i tylko się czeka na lepsze czasy. Dobrze chociaż że chce mi się jeszcze wychodzić do ogródka. :P
Wczoraj pogoda była jako taka, choć słoneczko wyszło tylko pod wieczór. Za to zabrałam się za czyszczenie
moich złotlinów. Wycięłam już pełno suchych gałęzi, wypełniłam prawie cały wór ale chyba trzy czwarte jeszcze
zostały do zrobienia. Fakt że krzaki od razu lepiej wygladają i jak zakwitną niedługo to milej będzie na nie patrzeć.
Wiosna dalej postepuje w ogrodzie. Już niestety pierwsze iryski żyłkowane przekwitają ale widziałam fioletowe
główki na fiołkach, niedługo będą też kwiaty. :heja pierwiosnki rozpoczynają kwitnienie, widać już kwiaty
narcyzów więc niedługo więcej bedzie się działo. I ogród wypełnia się coraz bardziej zielenią, nowymi liśćmi,
to jest właśnie najfajniejsze. Ile przyjemności daje takie obejście po włościach i podpatrywanie nowych liści
nowych kwiatów, nowych nabrzmiewających pąków, ;:138
Gabi, wiem że w Polsce teraz biało i bardzo zimno, u nas w dzień mamy koło dziesięciu stopni, ale nocki
potrafią być chłodne i temperatura spada do zera. Boję się o pąki na odkrytych już hortensjach ale jakoś nie chce
mi się na nowo je opatulać. Może jakby zapowiedzieli silniejsze mrozy to trzebaby było się zmobilizować.
Wolę jednak taką pogodę niż taki powrót zimy jak u Was. Może do nas już nie dojdzie? Trzymaj się cieplutko
i nie daj się zimie, wiosna już za progiem ;:196
Jolu Pamelko, :;230 to tak jak ja, sprawdzam pogodę w Polsce, Bretani, Szkocji :;230 chyba wiem czemu...
Aga, idę ogladać hortensje na Twoim wątku, :shock: spróbuj tojeści do doniczek, myślę że bedzie dobrze się czuła
w przeróżnych kwiatowych kompozycjach :D
Uściski ;:196
Kilka wczorajszych wiosennych ujęć aby dodać Wam nadzieji. Najpierwsze świeże tegoroczne orliki które dobrze
już podrosły: Te są fioletowo białe a jasno żółte jakoś nie wylazły do tej pory. Zobaczymy czy jeszcze się pokażą
czy już znikły na dobre. Orliczki od Izy tu.ja są troszkę mniejsze ale dały radę i wylazły z ziemi. Dzięki Izuś ;:196

Obrazek

Serduszka okazała pokazuje swoje nowe listki. Ona rośnie w błyskawicznym tempie.

Obrazek

I jeszcze kilka kwiatków migdałowca.

Obrazek

Mój nowy kot burasek który nas zaadoptował ale jakoś do tej pory nie przyzwyczaił się do domu i mieszka raczej
na tarasie odprawiał właśnie swoją gimnastykę. Prawda że jest milutki :roll:

Obrazek

Obrazek

Milutkiego dnia dziewczyny i chłopaki :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu :wit ...przyszłam do Ciebie ogrzac się wiosną...bo u nas schowała się za rogiem i jakoś nie ma zamiaru wyjśc.....a od jutra snieg i jeszcze wiekszy mróz....no i jak tu nie marzyc o południu Francji ;:224 (ależ to chodzi mi po głowie... ;:224 )
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Wiesiu bardzo się cieszę, że mogę oglądać Twoją wiosnę ;:196 To takie budujące, że i do nas zagosci wcześniej lub poóźniej :roll:
Moje orliki też wypuszczają listki ;:224 w donicach, w pomieszczeniu gospodarczym :lol: jakoś trzeba sobie radzić z zimą.
Burasek uroczy, też chciałabym wziąć kotka, ale przy moim psie bojowym :;230 to niemożliwe, on kotów nie cierpi, a z królikiem gania się po domu :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”