Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
Po pierwsze nie wiemy, czy gdyby nie przemrozić kaktusów to czy wtedy by nie kwitły. Mam w kolekcji 20 000 roślin i nie dostają mrozu a kwitną obficie - można zobaczyć w moim wątku. Po drugie kaktusów jest około 2000 gatunków i nie wszystkie mają identyczne wymagania jeśli chodzi o temperaturę. Jest spora grupa kaktusów ciepłolubnych, dla których temperatury poniżej 5-10*C są groźne dla życia a chwilowy mróz jest dla nich śmiertelny. Oczywiście jest też pewna grupa kaktusów (Pediocactus i Sclerocactus), które właściwie wymagają mrozu zimą, by zakwitnąć ale są to bardzo trudne w uprawie rośliny, występujące tylko w kolekcjach bardzo zaawansowanych kaktusiarzy i nie podejrzewam nawet by Twoja druga połowa zajmowała się tymi roślinami po pewnie wtedy bym ją znał. Kolekcje z tymi roślinami w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki.
Także mam prośbę, by nie formułować na forum tak ekstremalnych twierdzeń, które są niezgodne z prawdą. Niedoświadczone osoby, które tu często zaglądają mogą to przeczytać i co gorsza spróbować tego ze swoimi roślinami. Wtedy będziemy mieli do czynienia z niepotrzebną śmiercią wielu roślin z takich rodzajów jak Melocactus, Uebelmannia, Discocactus, Notocactus, Parodia, Wigginsia, Frailea, Espostoa, Myrtillocactus i wszystko, co na nim jest zaszczepione oraz wielu, wielu innych.
Także mam prośbę, by nie formułować na forum tak ekstremalnych twierdzeń, które są niezgodne z prawdą. Niedoświadczone osoby, które tu często zaglądają mogą to przeczytać i co gorsza spróbować tego ze swoimi roślinami. Wtedy będziemy mieli do czynienia z niepotrzebną śmiercią wielu roślin z takich rodzajów jak Melocactus, Uebelmannia, Discocactus, Notocactus, Parodia, Wigginsia, Frailea, Espostoa, Myrtillocactus i wszystko, co na nim jest zaszczepione oraz wielu, wielu innych.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam taką sama i u mnie kwitła, ona musi osiągnąc pełen rozmiar (tak mi się wydaje) bo specjalnie nic z nią nie robiłam. Latem stała na dworze, zimą na parapecie.
Mietku, moja ma podobną wielkość i jeszcze nie kwitła, chyba musimy poczekać, tak jak radzi nyskadu. Raflezja ma duże doświadczenie, może Ją zapytać? Chociaż na zdjęciach, nie widzę u Niej lauii.
Pozdrawiam Sylwia.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Na kilku wątkach (które udało mi się przeczytać) oglądam bardzo ciekawe uprawiane przez Forumowiczów hoye. Przez przypadek, przeszukując strony o uprawie Adenium, natrafiłem również na podstronę o "hoyach". Nie przypuszczałem, że jest taka różnorodność tych roślin, zarówno w wyglądzie kwiatów jak i liści. Bardzo ciekawe i dekoracyjne rośliny.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Akwelan_2009
Sylwia - sprawdź teraz, ja bez problemów mogę zalogować się na tej stronie z odnośnika, który jest w mojej wypowiedzi. Możliwe, że popełniłem jakiś błąd przy wpisywaniu adresu strony -
przepraszam.

Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Z wysianych w tym roku w lutym nasion Adenium obesum, dwie sadzonki samoczynnie krzewią się, pozostałe jak na razie nie:

Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Co do krzewienia się tych dwóch siewek to prawdopodobnie główny stożek wzrostu został w którymś momencie uszkodzony z przyczyn mi nieznanych, bo rośliny wyglądają bardzo zdrowo.
Adenium - z tego co wiem to w warunkach hodowlanych wymaga "pomocy" w krzewieni się przynajmniej w początkowej fazie ?

Adenium - z tego co wiem to w warunkach hodowlanych wymaga "pomocy" w krzewieni się przynajmniej w początkowej fazie ?
Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
Krzysztof - dziękuję za odwiedziny i mam pytanie: czy "pomoc" w krzewieniu się adenium potrzebna jest tylko sadzonkom Adenium obesum? Pytam dlatego ponieważ wyczytałem (nie wiem czy do końca prawidłowo przetłumaczyłem - zrozumiałem intencje piszącego), że prawdopodobnie sadzonki Adenium arabicum mają tendencję do samoistnego krzewienia się również w uprawie "parapetowej". Moje tegoroczne sadzonki Adenium arabicum, tak na dzień dzisiejszy wyglądają:

Na fotkach jest tylko sześć z dziesięciu sadzonek Adenium arabicum, które rosną bardziej "równo" pod względem wysokości i "tuszy" niż Adenium obesum u których jest bardzo duży "rozrzut" we wzroście i "tuszy" poszczególnych sadzonek.

Na fotkach jest tylko sześć z dziesięciu sadzonek Adenium arabicum, które rosną bardziej "równo" pod względem wysokości i "tuszy" niż Adenium obesum u których jest bardzo duży "rozrzut" we wzroście i "tuszy" poszczególnych sadzonek.
Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Dobre pytanie
akurat w tej dziedzinie to specjalistą nie jestem i raczej spotykałem się z opinią, że trzeba im "pomagać" by się ładnie krzewiły. Chyba to będzie twoja specjalizacja - Adenium - 

Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
Dwuletnie sadzonki Adenium obesum po raz drugi przycięte w tym roku tworzą boczne odrosty i sporo nowych liści:

- na pierwszej fotce (na dole po lewej stronie) sadzonka na której próbowałem zaszczepić siewkę Adenium arabicum "albinosa". Niestety, próba nie powiodła się, wnioskuję że siewka - zraz, była zbyt młoda. Na podkładce przetrwała 14 dni, bez widocznych zmian, jednak po tym czasie zaczęła dość szybko więdnąć, podsychać. W obawie o podkładkę, usunąłem "zamierający" zraz.

Sadzonki bardzo ładnie i dość szybko wytwarzają młode liście, jednak nie wytwarzają dużej ilości bocznych odrostów, tak jakbym to ja chciał. Nie można mieć wszystkiego od razu
. Podlewam deszczówką po całkowitym przeschnięciu podłoża - przeciętnie co 3 - 4 tygodnie.
Niecierpliwie czekam na poprawę pogody i wzrost temperatur, żeby można było wystawić sadzonki na obudowany balkon na bezpośrednie słońce.

- na pierwszej fotce (na dole po lewej stronie) sadzonka na której próbowałem zaszczepić siewkę Adenium arabicum "albinosa". Niestety, próba nie powiodła się, wnioskuję że siewka - zraz, była zbyt młoda. Na podkładce przetrwała 14 dni, bez widocznych zmian, jednak po tym czasie zaczęła dość szybko więdnąć, podsychać. W obawie o podkładkę, usunąłem "zamierający" zraz.

Sadzonki bardzo ładnie i dość szybko wytwarzają młode liście, jednak nie wytwarzają dużej ilości bocznych odrostów, tak jakbym to ja chciał. Nie można mieć wszystkiego od razu

Niecierpliwie czekam na poprawę pogody i wzrost temperatur, żeby można było wystawić sadzonki na obudowany balkon na bezpośrednie słońce.
Mieczysław
Mieczysław
Z góry, też je chyba zraszasz? widać na listkach plamki po wodzie.
Każdy z nas już czeka na poprawę pogody i ciepełko, a roślinki jakie będą zadowolone
Każdy z nas już czeka na poprawę pogody i ciepełko, a roślinki jakie będą zadowolone

Pozdrawiam Sylwia.
- Akwelan_2009
Sylwio - tak staram się pamiętać o codziennym zraszaniu, niestety nieraz zapomnę
. Pomimo, że do zraszania i podlewania używam deszczówki, to i tak pozostają ślady na listkach. Tegoroczne dwumiesięczne sadzonki też lekko zraszam (ale nie moczę podłoża) o tych sadzonkach to już staram się pamiętać, zraszanie bardzo korzystnie wpływa na rozwój i "wygląd" sadzonek. Listki nie są zakurzone, lepiej "pochłaniają" światło, którego jest obecnie bardzo mało, mają chociaż trochę ułatwioną asymilację.

Mieczysław
Mieczysław
Mietku, Wszystkiego dobrego Tobie życzę, zdrowych i spokojnych Świąt.
Pozdrawiam Sylwia.