a nie rozpływa się to ??, najlepsze pewno do tego są mięsiste malinówki ??
Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
taaa otwieramy kącik kulinarny
a nie rozpływa się to ??, najlepsze pewno do tego są mięsiste malinówki ??
a nie rozpływa się to ??, najlepsze pewno do tego są mięsiste malinówki ??
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Posty: 5162
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Pomidory zielone są prawdopodobnie bardzo szkodliwe,bo zawierają solaninę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Solanina
http://pl.wikipedia.org/wiki/Solanina
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
mmnk
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 49
- Od: 16 lip 2010, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
o kurcze-nie wiedziałam- Dzięki za info 
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Dlatego zielone pomidory trzeba pogotować troszkę, w celu rozpuszczenia solaniny (tak wyczytałam
)
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2342
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Czy ta solanina na pewno rozłoży się podczas gotowania na nieszkodliwe związki? 
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Probowalam smazyc, ale dla mnie to ble
zero smaku tylko sam tluszcz....chyba ze cos robie nie tak 
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Posty: 5162
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
prawdopodobnie w czasie gotowania solanina nadal pozostanie,bo nie wolno używać zielonych ziemniaków do spożycia,a wówczas po ugotowaniu by nie było solaniny.Za bardzo jest szkodliwa aby ryzykować, bo wystarczy np. młodym świniom dać do zjedzenia zielone ziemniaki , a zdechną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2342
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Ekopom, czy pisząc, że jak da się świni zielone ziemniaki miałeś na myśli podziemne bulwy ziemniaków zazieleniałe od słońca czy bobulki zielone na łodygach- pozostalość po kwiecie?
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 878
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Alwernia - małopolska
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Wczoraj nareszcie pojawiło się słońce i w tunelu zrobiło się cieplej ale...
Jak było chłodno to zaraza nie rozwijała się, no może bardzo wolno więc odpuściłem sobie opryski ochronne ale jak zrobiło się cieplej to wysypały się świeże infekcje. Prysnąłem wczoraj wieczorem Tanosem więc fotki są już po nocy ale dla zobrazowania fotki zarazy oraz trzecia fotka szara pleśń.

Jak było chłodno to zaraza nie rozwijała się, no może bardzo wolno więc odpuściłem sobie opryski ochronne ale jak zrobiło się cieplej to wysypały się świeże infekcje. Prysnąłem wczoraj wieczorem Tanosem więc fotki są już po nocy ale dla zobrazowania fotki zarazy oraz trzecia fotka szara pleśń.

Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Posty: 5162
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Solaninę zawiera ziemniak zzieleniały od słońca,chociaż owoce ziemniaków mają więcej,jednak jest solanina niebezpieczna i nie należy ryzykować czy dostanę raka lub nie,bądż dużo innych niepożądanych powikłańsuzana pisze:Ekopom, czy pisząc, że jak da się świni zielone ziemniaki miałeś na myśli podziemne bulwy ziemniaków zazieleniałe od słońca czy bobulki zielone na łodygach- pozostalość po kwiecie?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2342
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Ekopom, dzięki Twojej wypowiedzi zrezygnuję z robienia przetworów z zielonych pomidorów, zwłaszcza uświadomiły mi słowa, że podzieleniałe ziemniaki nie nadają się do gotowania i do jedzenia
Dzięki
a już nosiłam się z myślą zrobienia przetworów bo był na forum podany świetny przepis.ekopom pisze:prawdopodobnie w czasie gotowania solanina nadal pozostanie,bo nie wolno używać zielonych ziemniaków do spożycia,a wówczas po ugotowaniu by nie było solaniny.Za bardzo jest szkodliwa aby ryzykować, bo wystarczy np. młodym świniom dać do zjedzenia zielone ziemniaki , a zdechną.
Dzięki
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
nie wiem jak wy ale ja co roku robię przetwory z zielonych pomidorów i żyję a przedtem jadłam robione przez moją mamę
, ale z ciekawości poszukałam
szkodliwości w pomidorach i oto co znalazłam
" W pomidorach zwłaszcza w zielonych znajduje się tomatyna, która daje podobne objawy zatrucia jak solanina. Jednak jej szkodliwe dawki są znacznie wyższe. W soku dojrzałych pomidorów zaś, podobnie jak w szparagach, soi, szpinaku, burakach, występują saponiny, które u osób wrażliwych mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. W dużych dawkach zaś mogą powodować uszkodzenia i hemolizę krwi."
Tam http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2 ... /offsetk/0 piszą o naturalnych substancjach szkodliwych
" W pomidorach zwłaszcza w zielonych znajduje się tomatyna, która daje podobne objawy zatrucia jak solanina. Jednak jej szkodliwe dawki są znacznie wyższe. W soku dojrzałych pomidorów zaś, podobnie jak w szparagach, soi, szpinaku, burakach, występują saponiny, które u osób wrażliwych mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. W dużych dawkach zaś mogą powodować uszkodzenia i hemolizę krwi."
Tam http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2 ... /offsetk/0 piszą o naturalnych substancjach szkodliwych
pozdrawiam Jo2020
-
Dorcinda
- 500p

- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Jak ktoś ma obawy co do zielonych pomidorów, oczywiście nie ma sensu żeby je jadł. Ale smakoszy może uspokoić taka informacja:
"Bardzo ostrożnie powinniśmy natomiast podchodzić do zielonych pomidorów. Nie zawierają one tylu substancji odżywczych, co dojrzałe, mają natomiast znacznie więcej tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem. Uaktywnia się on zwłaszcza po skropieniu warzyw octem. Dlatego właśnie jedzenie znacznych ilości sałatki z zielonych pomidorów z sosem winegret może powodować migreny. Takich sensacji nie będą natomiast wywoływać przetwory z tych samych zielonych pomidorów. Tomatyna pod wpływem temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości."
Więcej na temat pomidorów: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 33668.html
"Bardzo ostrożnie powinniśmy natomiast podchodzić do zielonych pomidorów. Nie zawierają one tylu substancji odżywczych, co dojrzałe, mają natomiast znacznie więcej tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem. Uaktywnia się on zwłaszcza po skropieniu warzyw octem. Dlatego właśnie jedzenie znacznych ilości sałatki z zielonych pomidorów z sosem winegret może powodować migreny. Takich sensacji nie będą natomiast wywoływać przetwory z tych samych zielonych pomidorów. Tomatyna pod wpływem temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości."
Więcej na temat pomidorów: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 33668.html
Dorota
-
Marchewka3
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 30
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
ekopom masz rację co do zielonych pomidorów,chociaż dużo osób przetwarza zielone pomidory,
ja także odradzam przetwarzania zielonych pomidorów.
pozdrawiam :
ja także odradzam przetwarzania zielonych pomidorów.
pozdrawiam :
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 244
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Żerżeń (centralne Mazowsze)
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
pogooglowałem trochę i mam takie wnioski:
zielone pomidory zawierają trochę toksycznej tomatyny, ale chyba to "trochę" nie przekracza ilości szkodliwej dla człowieka, przynajmniej jako efekt natychmiastowy.
Na południu USA smażone zielone pomidory to podobno tradycyjna przekąska serwowana w restauracjach. I to jest argument dla mnie mocny, bo gdyby szkodliwe działanie byłoby realne, to żaden restaurator nie ryzykowałby procesów i wielomilionowych odszkodowań za zatrucie klientów.
Choc z drugiej strony w USA papierosy i alkohol też są legalne.
Ja w każdym razie wolę unikać zielonych pomodorow.
zielone pomidory zawierają trochę toksycznej tomatyny, ale chyba to "trochę" nie przekracza ilości szkodliwej dla człowieka, przynajmniej jako efekt natychmiastowy.
Na południu USA smażone zielone pomidory to podobno tradycyjna przekąska serwowana w restauracjach. I to jest argument dla mnie mocny, bo gdyby szkodliwe działanie byłoby realne, to żaden restaurator nie ryzykowałby procesów i wielomilionowych odszkodowań za zatrucie klientów.
Choc z drugiej strony w USA papierosy i alkohol też są legalne.
Ja w każdym razie wolę unikać zielonych pomodorow.


