Witaj Darko52. Nie ma jednej uniwersalnej i najskuteczniejszej metody szczepienia. Każda metoda jest dobra i skuteczna, jeśli jest wykonana we właściwym czasie i z zachowaniem wszystkich procedur z tym związanych. A sposób szczepienia jaki chcesz zastosować, to już zależny jest od grubości podkładki.Darko52 pisze:najskuteczniejsza metoda szczepienia,
Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Pozdrawiam Józef
Moim zdaniem wcale nie są za stare i zbyt grube na okulizację, jeśli są grube to lepiej zastosować metodę okulizacji w kształcie litery T i szczelnie docisnąć folią paraprzepuszczalną, a czy okulant przyjął się czy nie, to widać już po 4 tygodniach, oczywiście wzrost okulanta nastąpi dopiero na wiosnę, ale jabłonie nadzwyczaj dobrze przyjmują się przy tej metodzie. Dwa lata temu szczepiłem w koronie 10-cio letnią dziką gruszę 12-stoma szlachetnymi okulantami na czterech konarach, jedenaście się przyjęło i po dwóch latach wielkość nowej korony osiągnęła rozmiary pierwotnej, taki był szybki wzrost okulantów.
No ja z kolei okulizowałem na dość grubych gałęziach jabłoni (tak z 2-3 cm średnicy ) właśnie w T i przyrost miazgi był tak silny i szybki, że wypychało mi oczka, a miejsce szybko zarastało. Może to sprawa jabłoni (odmiana silnie rosnąca była) ale dałem sobie z tym spokój i teraz oczkuję tylko na tarczkę. Jak mam silne i zdrowe oczka to 100% przyjęć.
-
Darko52
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam w ogrodzie miejsce naokoło sześć jabłoni .
Nie chciałbym zaszczepić jedną odmianą, ale po dwie:wczesne, jesienne, oraz
zimowe , czyli takie, które można jak najdłużej przechować w warunkach domowych.
Co byście podpowiedzieli Szanowni Koledzy?
Nie chciałbym zaszczepić jedną odmianą, ale po dwie:wczesne, jesienne, oraz
zimowe , czyli takie, które można jak najdłużej przechować w warunkach domowych.
Co byście podpowiedzieli Szanowni Koledzy?
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałbym się was poradzić.
Mam brzydką wiśnię "Amonagawę".
Pomyślałem aby na nią przeszczepić czereśnię.
Czy takie coś jest możliwe?
Mam brzydką wiśnię "Amonagawę".
Pomyślałem aby na nią przeszczepić czereśnię.
Czy takie coś jest możliwe?
Pozdrawiam Wojtek
Ja też miałem problem przerastania zbyt grubych podkładek pod okulantami letnimi, rzeczywiście tkanka przyranna bujała zbyt mocno i okulantów ( śliwy) prawie nie było widać. Można tego uniknąć stosując okulizację wiosenną w maju z oczek pobranych ze zrazów przechowywanych np. w lodówce, a pobranych po pierwszych mrozach. Przyrost wiosenny jest wystarczająco silny i duży, do tego efekt widać od razu , tak jak przy szczepieniu tradycyjnym zrazami.
Szczepienie czereśni na wiśni jest możliwe i skuteczne. Osobiście przeszczepiłem kilka odmian czereśni na wiśnię Groniastą z Ujfehertoi, a także na czereśniowiśnię Gubeńską. Przyrosty sa bardzo silne i mocne, mają już 2-3 lata.
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja latem okulizowałem czereśnie na wiśni. Oczka się ładnie przyjęły.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
To jakby nie nowość z tą czereśnią na wiśni. Jak nie było podkładek karłowych czereśni to żeby ograniczyć wzrost na siewkach ptasiej wszczepiano między czereśnię ptasią a odmianę szlachetną wstawkę z wiśni North Star. Nawet któryś z polskich instytutów to przebadał dość gruntownie. Drzewa przeciętnie były skarlane o ok 40%. Tylko, że: nie każda czereśnia się przyjmowała (z Burłatem zdaje się problem duży był) i nie każda wiśnia się dobrze zrastała, co nie zawsze w pierwszych latach jest widoczne. North Star, z tego co pamiętam, była najlepsza.
- NOWY 83

- Od: 11 lis 2014, o 20:23
witam, a co sądzicie o zastosowaniu wstawki z m26 lub p60 jakie było by ograniczenie wzrostu jeśli podkładką jest s. antonówki?,jakie są wady tej kombinacji? oprócz czasu .
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja w tym roku zrobiłem B9 na antonówce jako wstawka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
swistak
- 200p

- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,vader2 a jakby zaszczepić czeresnię na sadzonkach łutówki,bo mam dobrą w smaku czeresnię i trochę odrostów łutówki.piotr
- NOWY 83

- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Wstawka z m26 to niema chyba sensu albo ma, sam nie wiem ,a b9 porównywalna do p60, na jaki efekt liczysz i na jakiej wysokości wszczepisz odmianę ?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2014, o 13:35 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie zaczynamy wielką literą.
Powód: Zdanie zaczynamy wielką literą.