Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
joanna1984k
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cynie

Post »

Moja znajoma miała podobny problem z astrami i teraz pryska je miedzianem - i kwiatki ładnie rosną.
A ja w tym roku kupiłam nasionka cyni liliput i doczekałam się pierwszego kwiatka :)
Obrazek
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu , piękna :)
Ja mam już pączek pierwszy Cynii nakrapianej

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Asiu dziękuję za podpowiedz spróbuję miedzianem ,a ja polecam cynie meksykańskie też są takie drobniutkie z tym że mają kolorki bardziej od żółtego przez bordo do brązu :)
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku siałem cynie i jestem w lekkim szoku. Wszystkie kwitną już ale są bardzo wysokie. W zeszłym roku miałem kupne i były one zdecydowanie niższe. Nie jestem pewien czy to aby nie wina tego że nie urwałem pierwszego pąka - czy to może być przyczyna? Dodam że krzewią się bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Polecam cynię karłową 'Thumbelina'. Jest naprawdę karłowa, krępa i lada dzień mi zakwitnie. :heja
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Michał, a wysiewałeś już wcześniej te cynie? Czaiłam się na te nasiona przy tegorocznych zakupach, ale nie kupiłam w końcu, bo nie przepadam za mieszankami. Których kolorów jest najwięcej?
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ja raczej zawsze mam swoje nasiona dokupuję tylko czerwone bo te lubię najbardziej ale to prawda bywa że rosną bardzo wysokie kiedyś miałam nawet ogromne kwiaty ja nie uszczykuję cynii myślę że miały sprzyjające warunki i dobry nawóz :D pozdrawiam Iwona
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A takie potwory wyrosły u mnie :wink:
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

W zeszłym roku moje cynie były wysokie,a w tym roku są na wysokość 30 cm i mają pączki.Zależało mi żeby były duże dlotego kupiłam nasionka cyni wysokiej czerwonej. Zobaczę czy kolorystycznie będą zgodne.
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Kasia79 pisze: Michał, a wysiewałeś już wcześniej te cynie? Czaiłam się na te nasiona przy tegorocznych zakupach, ale nie kupiłam w końcu, bo nie przepadam za mieszankami. Których kolorów jest najwięcej?
Kasia79, ciężko powiedzieć, których jest najwięcej, bo to rzeczywiście istna mieszanka kolorów. :D Przynajmniej u mnie. :D
tomeks215
50p
50p
Od: 12 sty 2013, o 21:31

Post »

kropka2 pisze:W zeszłym roku moje cynie były wysokie,a w tym roku są na wysokość 30 cm i mają pączki....
U mnie tak samo w zeszłym roku miałem wysokie i ładne cynie, w tym roku jakieś takie niskie i dopiero pierwsza zakwitła.
Mam nadzieję, że jeszcze podrosną.
A oto moja pierwsza tegoroczna cynia. :D

Obrazek
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

botanik1 pisze:
Kasia79, ciężko powiedzieć, których jest najwięcej, bo to rzeczywiście istna mieszanka kolorów. :D Przynajmniej u mnie. :D
Siałam miks i kolory wyszły w prawie równych proporcjach z minimalną przewagą czerwonego i pomarańczowego. Kolory bardzo zróżnicowane od seledynowej bieli, przez żółty, do nasyconego różu. Na moich piaskach dobrze rosną, jestem z nich zadowolona.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

Nie są to kwiaty w stonowanych barwach. Przypominają mi dzieciństwo i leżące u różnych babć wełniane narzuty z takimi właśnie kwiatami uczynionymi na szydełku.
Obłęd kolorystyczny :)
Obrazek
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Agrestowa piękne masz cynie.
Hoduję cynie na balkonie - wysiałam kilka sztuk zaledwie - i chyba miałam szczęście, bo każda ma inny kolor.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Próbowałem wyhodować rozsadę cynii, astra, bratka, aksamitki i maciejki metodą, którą od dłuższego czasu z powodzeniem stosuję w przypadku warzyw - podkiełkowując je na wacikach. Po tygodniu nie było śladu kiełków, dlatego wysiałem te nasiona do wielodoniczek. Po trzech tygodniach jako-tako wykiełkowała maciejka. Z pozostałych kwiatków wzeszły tylko pojedyncze sztuki, a cynia nie wzeszła wcale. Wydaje mi się, że popełniłem jakiś błąd? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”