Tutaj znajdziesz wątki dot. Hippeastrumsmolka pisze:Nie znalazłam innego aktualnego wątku dotyczącego tych pięknych roślin dlatego pozwoliłam sobie na odświeżenie tego!
Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re:
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Krysiu, w zupełności wystarczy ten, dziękuję 

- Hipek00985
- 50p
- Od: 19 gru 2015, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muszę odebrać Tobie nadzieję
To są niezapylone nasienniki - to nie są nasiona (znaczy z tego byłyby nasiona po zapyleniu). Co do nasion to torebka nasienna powinna urosnąć do sporych rozmiarów, pękłaby i wysypywałyby się nasiona - albo płaskie, czarne, unoszone przez wiatr (częściej spotykane) lub bylyby takimi okrągławymi, ciemnymi kulkami (nie widziałem ich na żywo jeszcze
)

To są niezapylone nasienniki - to nie są nasiona (znaczy z tego byłyby nasiona po zapyleniu). Co do nasion to torebka nasienna powinna urosnąć do sporych rozmiarów, pękłaby i wysypywałyby się nasiona - albo płaskie, czarne, unoszone przez wiatr (częściej spotykane) lub bylyby takimi okrągławymi, ciemnymi kulkami (nie widziałem ich na żywo jeszcze

- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Czy to są na pewno nasiona hippeastrum? 
Edit:
już wszystko jasne.

Edit:
już wszystko jasne.
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Hipek00985
- 50p
- Od: 19 gru 2015, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem
Tak z ciekawości dziś "rozprułam" ususzona główkę kwiata i zobaczyłam te białe jakby nasiona 
Nigdy w moim Hippeastrum się nic takiego nie zdarzyło jak piszesz... czytałam o tych nasionach zawsze wypatruje czy coś się sypie czarnego ale odkąd się opiekuje Hippeastrum ( od 3 lat ) nic takiego nie zaobserwowałam pewnie ta odmiana nie wytwarza nasion. Chodź nawet nie wiem jaka mam ta odmianę...
Kwiat wygląda tak

I jak się może nazywać? Może ktoś wspomoże ?

Nigdy w moim Hippeastrum się nic takiego nie zdarzyło jak piszesz... czytałam o tych nasionach zawsze wypatruje czy coś się sypie czarnego ale odkąd się opiekuje Hippeastrum ( od 3 lat ) nic takiego nie zaobserwowałam pewnie ta odmiana nie wytwarza nasion. Chodź nawet nie wiem jaka mam ta odmianę...
Kwiat wygląda tak

I jak się może nazywać? Może ktoś wspomoże ?
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Re: Co to jest ?Amarylis,hippeastrum, krynka czy valota?
Dostałam kilka cebulek w tym takie bardzo malutkie,kwitną na czerwono i biało, pąki mają zwykle w jesieni.Najpierw wyrastają liście później pęd, z jednej cebulki na pędzie wyrastają zwykle dwa lub cztery pąki kwiatowe.
W ubiegłym roku gdy już całkiem rozkwitły, zapyliłam je i szybko zrzuciły płatki, chciałam je w ten sposób rozmnożyć,ale po jakimś czasie pękła łodyżka i to co mi się zawiązało nie zdążyło dojrzeć. Do tej pory rozsadzałam je kiedy w doniczce było kilka młodych cebulek.
Kiedy już przekwitły i zaschły im liście,próbowałam przesuszyć cebulki , powyciągałam je z ziemi i myślałam żeby przechować chociaż kilka tygodni w pojemniczku,ale od razu zaczęły wyrastać nowe liście, znów je posadziłam do ziemi, nie chciałam wysilać cebulek.Po posadzeniu cebulek do ziemi rozwój liści się zatrzymał i ruszył dopiero teraz, w tym roku po przekwitnięciu będę przesuszać w doniczce.
Mam na myśli hippeastrum, chociaż do tej pory byłam w przekonaniu ,że mam amarylisy.
Często spotykam hippeastrum pod nazwą amarylis jako kwiat cięty w kwiaciarniach.
W ubiegłym roku gdy już całkiem rozkwitły, zapyliłam je i szybko zrzuciły płatki, chciałam je w ten sposób rozmnożyć,ale po jakimś czasie pękła łodyżka i to co mi się zawiązało nie zdążyło dojrzeć. Do tej pory rozsadzałam je kiedy w doniczce było kilka młodych cebulek.
Kiedy już przekwitły i zaschły im liście,próbowałam przesuszyć cebulki , powyciągałam je z ziemi i myślałam żeby przechować chociaż kilka tygodni w pojemniczku,ale od razu zaczęły wyrastać nowe liście, znów je posadziłam do ziemi, nie chciałam wysilać cebulek.Po posadzeniu cebulek do ziemi rozwój liści się zatrzymał i ruszył dopiero teraz, w tym roku po przekwitnięciu będę przesuszać w doniczce.
Mam na myśli hippeastrum, chociaż do tej pory byłam w przekonaniu ,że mam amarylisy.
Często spotykam hippeastrum pod nazwą amarylis jako kwiat cięty w kwiaciarniach.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Hipek00985 gdzieś w temacie jest napisane jak zapylać takie kwiaty. W każdym bądź razie o ile dobrze pamiętam na słupek pierwszego kwitnącego kwiatka przenieś pyłek z drugiego kwitnącego kwiatka ponieważ, na jednym kwiatku słupek a pyłek nie dojrzewają w tym samym czasie.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Widze że nikt nie może mi pomóc . . . 

pozdrawiam
Kasia
Kasia
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Odpowiadając na Twoje pytanie - nie zdarzyło się, żeby bez spoczynku zakwitały po dłuższym czasie ponownie.aryia1985 pisze:Czy wam też się zdarzało że jak nie dacie okresu spoczynku waszym hippeastrum to też nie kwitły?
Cebula musi odpocząć, inaczej idzie w liście.
Tak przynajmniej było u naszych domowych hipeastrów.
- sauromatum
Jeśli nie wprowadziłaś zwartnicy w okres spoczynku i nie zakwitła to nie da się tu nic pomóc
Część odmian zakwitnie bez okresu spoczynku ale raczej większa część musi mieć ten odpoczynek ponieważ podczas tego okresu pędy kwiatowe się rozwijają w cebuli. Z tego co pamiętam to okres spoczynku musi mieć minimum 8 tygodni. Cebula może zakwitnąć później ? a jeśli nie to po kolejnym okresie spoczynku, przy dobrej pielęgnacji powinno się udać
Brak okresu spoczynku powoduje zakłócenie naturalnego sposobu wzrostu i często może skutkować brakiem kwitnienia, natomiast wprowadzenie okresu spoczynku nie zaszkodzi żadnej odmianie, nawet tym, które zakwitłyby bez tego okresu ? i zakwitną również po tym okresie.

Cebule mam w doniczce. Okres spoczynku może mieć w doniczce bez podlewania przez 2 miesiące?? Nie podlewam cebuli od ok 3tyg i do tej pory 2 liści nie zgubiła
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- sauromatum
Okres spoczynku nie oznacza, że cebula zrzuci liście - może ich wcale nie zrzucić
2 miesiące? Część moich cebul już grubo ponad 3 miesiące odpoczywa. Kiedyś w tym wątku pokazywałem cebulę posadzona na początku stycznia, która nie obudziła się a inne posadzone w tym samym dniu już dawno przekwitły - ta cebula (i inne) dalej nie zaczęła wegetacji choć jest posadzona w ziemi i od czasu do czasu podlewana. Cebule mają własny rytm - jedne zrzucą liście, inne nie, jedne będą w spoczynku 3 tygodnie inne 5 miesięcy - cebula sama daje znać kiedy chce wejść w stan spoczynku i sama zacznie się wybudzać 

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
No dobra, ale jeśli cebula nie zrzuca liści to jaki daje inny znak, że wchodzi w stan spoczynku?sauromatum pisze:...Cebule mają własny rytm - jedne zrzucą liście, inne nie, jedne będą w spoczynku 3 tygodnie inne 5 miesięcy - cebula sama daje znać kiedy chce wejść w stan spoczynku i sama zacznie się wybudzać
I drugie pytanie, czy po kwitnieniu, normalne jest że wstrzymuje wzrost? Jeśli tak, to mniej więcej na ile?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta