Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re:

Post »

smolka pisze:Nie znalazłam innego aktualnego wątku dotyczącego tych pięknych roślin dlatego pozwoliłam sobie na odświeżenie tego!
Tutaj znajdziesz wątki dot. Hippeastrum
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Krysiu, w zupełności wystarczy ten, dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Hipek00985
50p
50p
Od: 19 gru 2015, o 12:31

Post »

Mam pytanie odnośnie nasionek kwiata Hippeastrum

Obrazek

Obrazek

Co z nimi robić? Jak je suszyć ? Jak się z nimi obchodzić żeby nadawały się do wysiewu?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Muszę odebrać Tobie nadzieję :wink:
To są niezapylone nasienniki - to nie są nasiona (znaczy z tego byłyby nasiona po zapyleniu). Co do nasion to torebka nasienna powinna urosnąć do sporych rozmiarów, pękłaby i wysypywałyby się nasiona - albo płaskie, czarne, unoszone przez wiatr (częściej spotykane) lub bylyby takimi okrągławymi, ciemnymi kulkami (nie widziałem ich na żywo jeszcze :wink: )
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p
Od: 30 wrz 2015, o 21:32

Post »

Czy to są na pewno nasiona hippeastrum? ;:129

Edit:
już wszystko jasne.
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Hipek00985
50p
50p
Od: 19 gru 2015, o 12:31

Post »

Rozumiem :) Tak z ciekawości dziś "rozprułam" ususzona główkę kwiata i zobaczyłam te białe jakby nasiona :)
Nigdy w moim Hippeastrum się nic takiego nie zdarzyło jak piszesz... czytałam o tych nasionach zawsze wypatruje czy coś się sypie czarnego ale odkąd się opiekuje Hippeastrum ( od 3 lat ) nic takiego nie zaobserwowałam pewnie ta odmiana nie wytwarza nasion. Chodź nawet nie wiem jaka mam ta odmianę...
Kwiat wygląda tak

Obrazek

I jak się może nazywać? Może ktoś wspomoże ?
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29

Re: Co to jest ?Amarylis,hippeastrum, krynka czy valota?

Post »

Dostałam kilka cebulek w tym takie bardzo malutkie,kwitną na czerwono i biało, pąki mają zwykle w jesieni.Najpierw wyrastają liście później pęd, z jednej cebulki na pędzie wyrastają zwykle dwa lub cztery pąki kwiatowe.
W ubiegłym roku gdy już całkiem rozkwitły, zapyliłam je i szybko zrzuciły płatki, chciałam je w ten sposób rozmnożyć,ale po jakimś czasie pękła łodyżka i to co mi się zawiązało nie zdążyło dojrzeć. Do tej pory rozsadzałam je kiedy w doniczce było kilka młodych cebulek.
Kiedy już przekwitły i zaschły im liście,próbowałam przesuszyć cebulki , powyciągałam je z ziemi i myślałam żeby przechować chociaż kilka tygodni w pojemniczku,ale od razu zaczęły wyrastać nowe liście, znów je posadziłam do ziemi, nie chciałam wysilać cebulek.Po posadzeniu cebulek do ziemi rozwój liści się zatrzymał i ruszył dopiero teraz, w tym roku po przekwitnięciu będę przesuszać w doniczce.
Mam na myśli hippeastrum, chociaż do tej pory byłam w przekonaniu ,że mam amarylisy.
Często spotykam hippeastrum pod nazwą amarylis jako kwiat cięty w kwiaciarniach.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Hipek00985 gdzieś w temacie jest napisane jak zapylać takie kwiaty. W każdym bądź razie o ile dobrze pamiętam na słupek pierwszego kwitnącego kwiatka przenieś pyłek z drugiego kwitnącego kwiatka ponieważ, na jednym kwiatku słupek a pyłek nie dojrzewają w tym samym czasie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Witam :wit ja kilka dni temu kupiłem w markecie ten piękną roślinę, pączki zaledwie wychodziły - dziś są takie. Na opakowaniu jest że będzie biały i chyba tak będzie.
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

Widze że nikt nie może mi pomóc . . . ;:145
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

aryia1985 pisze:Czy wam też się zdarzało że jak nie dacie okresu spoczynku waszym hippeastrum to też nie kwitły?
Odpowiadając na Twoje pytanie - nie zdarzyło się, żeby bez spoczynku zakwitały po dłuższym czasie ponownie.
Cebula musi odpocząć, inaczej idzie w liście.
Tak przynajmniej było u naszych domowych hipeastrów.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli nie wprowadziłaś zwartnicy w okres spoczynku i nie zakwitła to nie da się tu nic pomóc :wink: Część odmian zakwitnie bez okresu spoczynku ale raczej większa część musi mieć ten odpoczynek ponieważ podczas tego okresu pędy kwiatowe się rozwijają w cebuli. Z tego co pamiętam to okres spoczynku musi mieć minimum 8 tygodni. Cebula może zakwitnąć później ? a jeśli nie to po kolejnym okresie spoczynku, przy dobrej pielęgnacji powinno się udać :wink: Brak okresu spoczynku powoduje zakłócenie naturalnego sposobu wzrostu i często może skutkować brakiem kwitnienia, natomiast wprowadzenie okresu spoczynku nie zaszkodzi żadnej odmianie, nawet tym, które zakwitłyby bez tego okresu ? i zakwitną również po tym okresie.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

Cebule mam w doniczce. Okres spoczynku może mieć w doniczce bez podlewania przez 2 miesiące?? Nie podlewam cebuli od ok 3tyg i do tej pory 2 liści nie zgubiła
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okres spoczynku nie oznacza, że cebula zrzuci liście - może ich wcale nie zrzucić :wink: 2 miesiące? Część moich cebul już grubo ponad 3 miesiące odpoczywa. Kiedyś w tym wątku pokazywałem cebulę posadzona na początku stycznia, która nie obudziła się a inne posadzone w tym samym dniu już dawno przekwitły - ta cebula (i inne) dalej nie zaczęła wegetacji choć jest posadzona w ziemi i od czasu do czasu podlewana. Cebule mają własny rytm - jedne zrzucą liście, inne nie, jedne będą w spoczynku 3 tygodnie inne 5 miesięcy - cebula sama daje znać kiedy chce wejść w stan spoczynku i sama zacznie się wybudzać :wink:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

sauromatum pisze:...Cebule mają własny rytm - jedne zrzucą liście, inne nie, jedne będą w spoczynku 3 tygodnie inne 5 miesięcy - cebula sama daje znać kiedy chce wejść w stan spoczynku i sama zacznie się wybudzać :wink:
No dobra, ale jeśli cebula nie zrzuca liści to jaki daje inny znak, że wchodzi w stan spoczynku?

I drugie pytanie, czy po kwitnieniu, normalne jest że wstrzymuje wzrost? Jeśli tak, to mniej więcej na ile?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”