Działka Romy wśród jezior
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka Romy wśród jezior
Monisiu Sabinko kochane jesteście
Idę zobaczyć co w ogródkach ;:105
Romuś widzę że szykujesz się do zimy zresztą co robić jak ona tak szybko się zbliża.
Opuncję dostałam od ogrodnika jak byłam na wycieczce w Czechach i mam złe wspomnienia,
On miał rękawice a ja wzięłam ją w dłonie kilka godzin wyciągałam igiełki z dłoni wsadziłam ją
w ziemię wśród kamieni pod magnolią i o niej zapomniałam dopiero tu o niej sobie przypomniałam.
Też muszę się dowiedzieć co z nią zrobić na zimę.
Opuncję dostałam od ogrodnika jak byłam na wycieczce w Czechach i mam złe wspomnienia,
On miał rękawice a ja wzięłam ją w dłonie kilka godzin wyciągałam igiełki z dłoni wsadziłam ją
w ziemię wśród kamieni pod magnolią i o niej zapomniałam dopiero tu o niej sobie przypomniałam.
Też muszę się dowiedzieć co z nią zrobić na zimę.
- RomciaW

Danusiu dobrze ze mamy forum
o wielu rzeczach nam przypomina. Tak Cie poklula i tez
zapomnialas

zapomnialas
-
x_P-42
Tylko przykryć np szybą, aby wilgoć do niej nie podchodziła. ewentualnie możesz nakryć lekko włókninką, lub gałązką świerka.danutab pisze: Też muszę się dowiedzieć co z nią zrobić na zimę.
Ja mam opuncje o długich , mocnych igłach, ale podczas pobytu we Włoszech rwaliśmy owoce z opuncji rosnących dziko, lub jako żywopłoty.Nie pomyślawszy, wrzucaliśmy je na "padołek" , czyli koszulkę syna, podwiniętą na brzuchu. Rany! Dziecko przez tydzień nie mogło kapać się w słonej, morskiej wodzie.
Pozdrawiam
- RomciaW

To ladnie zrobiliscie dziecku
a jakby kilka posadzic na rabacie
to kazda musi miec daszek

Romko kiedyś szukałam wiadomości o kaktusach znalazłam fajną stronę o opuncjach rosnących w ogrodzie, posadzone były od południowej strony przy domu. O ile dobrze sobie przypominam na zimę właściciel stawiał stare okna oparte o mur kaktusy miały sucho i widno, Mrozy opuncjom nie przeszkadzają tylko muszą mieć sucho. Pokazane też były kwiaty w czasie kwitnienia cała rabata obsypana dużymi kwiatami w przeróżnych kolorach widok niespotykany. Rabata obmurowana była kamieniem, widocznie podwyższona aby nie zalegała woda w czasie deszczowej pogody, poza tym kaktusy muszą mieć odpowiednie podłoże nawet te posadzone w gruncie.
Życzę dużo
Życzę dużo
- RomciaW

Ja nawet nie musze podwyższac rabaty Aniu.Nie pamietasz gdzie była ta strona

Romo dzisiaj nakryłam poliwęglanem moją opuncję bo szyby na działce nie miałam, on też jest przeźroczysty.Zobaczymy czy przetrzyma zimę.
- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
We Wrocławiu w Ogrodzie Botan. jest duża rabata opuncjowa i podejrzewam, że też jej nikt nie nakrywa. Chyba mają podobne warunki do Poli.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
-
x_P-42
Czyli obóz przetrwania?ada.kj pisze:We Wrocławiu w Ogrodzie Botan. jest duża rabata opuncjowa i podejrzewam, że też jej nikt nie nakrywa. Chyba mają podobne warunki do Poli.
- RomciaW

- RomciaW