Miejsce na ziemi -Ave cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewulek, melduję, ze włozona tydzień temu do wody gałązka pecherznicy pusciła właśnie korzonek! Znaczy- mozna ciąć na sadzonki. Podaj adres :D
Kto jeszcze chciał prócz Liski , większą ilość sadzonek pęcherznicy? ...
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
U mnie podobne rzeczy się działy. Zobacz czy nie masz w doniczce takich drobniutkich małych robaczków i czy w "nerwach" listków w okolicy tych wyblakłych miejsc nie ma czarnych kropek. Jeśli są, to sugerowałbym pojawienie się wciornastków. U mnie co roku atakowały bazylię właśnie wciornastki, co się ich pozbyłem to za jakiś miesiąc znowu się pojawiały, nie wiem czemu :/
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Weiner, na całe szczęście to nie wciornastki obejrzałam roślinki - nic tam nie ma - obok trzymam sadzonki bazylii i mają się znakomicie... Miło, że do mnie zajrzałeś :)

W zwiazku z nowym zakupem zaczęłam się zastanawiać nad moją kwaśną rabatą - pytanie nt Rh .
Mam dwa krzaczki posadzone na kwaśnej rabacie - rabata przy domu, osłonieta, ale praktycznie cały czas jest tam cień - nie wiem, czy to dobrze... może powinny mieć jednak trochę słońca... jeden z nich ma ciągle tylko liście (i zaczyna mnie to złościć). W tym samym miejscu rosną też hortensje i azalie - zaczynam się jednak zastanawiać, czy nie przenieść tej rabaty w bardziej słoneczne miejsce... ?
Czy to byłoby lepsze dla rosnących tam roślin ?

Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Może daj Rh, siarczan potasu i troszkę superfosfatu, zawiąze w tym roku pąki, Ewuś.
Niektóre odmiany mieszańcowe, tak mają - albo kwitną co 2 lata
albo im mało dopingu żywieniowego do sexowania ( wiązania nasienników :wink: )
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewo, co to za cyprys, jaka odmiana - ładny :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a to cwaniak, najpierw sie chce napapusiac, żeby posexować :) , no dobra, spróbuję gadzinę podkarmić w tym roku (w poprzednich 2 latach dostawał papu dla Rh, widać za mało mu było, nie pomogło nawet wyłamanie wszystkich zawiązków liściowych - widzę, że w tym roku też tylko liściory szykuje do pokazania)
Dzięki za poradę Haneczko :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, ja tam nie mam cyprysów - przy rabacie rosną kolumnowe tuje, a z tyłu widać kawałeczek jałowca :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ewuniu, i hortensje i rododendrony doskonale rosną i kwitną w cieniu ! U mnie dwa białe rh. rosną w kompletnym cieniu i zakwitają co roku - w maju obficie i śladowo w lipcu ( bo białe niekiedy kwitną dwukrotnie).Przyczyna braku kwitnienia musi być inna.Hanka ma dobre sugestie ( dożywić !). Pokaż jeszcze zbliżenie tego leniwego hultaja :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ta gadzina

Obrazek

fotka z ubiegłego roku, ale nic sie nie zmienił - ma wiecej zawiązków lisciowych, po ubiegłorocznych wyłamywaniach :) i jest taki jasnozielony... ale jak pamietam (bo to prezent) to zawsze taki był :?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Może ma za dużo azotu? Dobrze ,że się rozkrzewił, ale teraz pora , by się zabrał za kwitnienie. W tym roku już z tego nici , ale podkarmiaj go mieszanką interwencyjną "SUBSTRAL - magiczna siła" do rh. Najlepiej oprysk liści + wokół rośliny . Ilości i częstotliwość - na opakowaniu. To sprawdzona odżywka pobudzająca do zawiązywania pąków kwiatowych ( wiem , co mówię , bo stosuję :) )
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja ich tam niczym azotowym nie traktowałam, ale dzięki Twoim sugestiom Ewelinko , i Hani, kupię tę magiczną siłę i zobaczymy co wymyśli ten leń w przyszłym roku :) dziękuję.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Witaj Ewciu, a moja koleżanka podlewa RH nawozem do roślin kwitnących, takim jak się podlewa pelargonie i inne rabatowe i są przepiękne.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam nad tym Iguś, bo doczytałam, że kora (którą mam szczodrze wysypaną tą rabatę) zabiera azot i zdaje się, że tego brakuje moim kwaśnolubnym :) na pewno podrzucę im w tym tygodniu papusiania :)
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Ja tak po cichutku przyszłam powiedzieć Ci "miłego dnia".Już zaczynam podziwiać trawnik n0n0 ale będzie piękny. :lol:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko - mój trawnik przeżywa męki - na razie wydrapałam kilkanaście taczek mchu i inszych paskudztw, teraz trzeba dosypać ziemi, wyrównac i dosiać nową trawę - część z tego postaram się zrobić w ten weekend, ale na pewno nie wszystko... Miło mi, że odwiedzasz mój ogródek :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”