Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

A ja nie dopuściłam do wyschnięcia nasion i teraz nie wiem czy będę miała przegorzan ;:306 Ścięłam kwiaty jak tylko zdobył niebieski kolorek.
Oj, nie mam możliwości w ogrodzie na takie panoszenie się przegorzanu jak piszesz..... ;:oj No to może to dobrze, że go ścięłam, zanim sam się wysiał.....
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Byś go nawet nie zauważyła jakby się w kącie wysiał, a może łąki zasiedli pobliskie :D
U mnie, to dwieście metrów dalej na polu chyba szarłaty wyrosły rok temu ;:224
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie zauważyłam nowego wątku, bije się w pierś ;:168 Teraz pędzę do pierwszej strony, będę nadrabiać zaległośći.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Powinnam może jeszcze sobie pisać jakąś legendę co by aż tyle z tego zagadek nie wynikało ;:306
Bea, ja w notesiku zapisuję sobie np. tak:
Bea-od ......i tu zapisuję roślinkę
- dla........i podobnie
I w ten sposób wiem, co dla kogo, a co od kogo :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1 - :wit - zawsze lepiej późno niż wcale.... ;:306
Kochana, nie jest problemem co dla kogo mam wysłać, bo to zapisuję. Tylko wyobraź sobie, że w ogóle nie potrafię sobie przypomnieć momentu kiedy z Marysią rozmawiałam o tym rozłogowym dereniu. Zapisałam sobie od razu, że mam z niego przesłać patyczki, ale jakoś mi nie utkwiło to w pamięci jak np krwawnik czerwony dla Niej... Dlatego pytałam bo myślałam, że się pomyliłam jak przeglądałam notatki... Ale jednak umawiałyśmy się na to.
Od pewnego czasu, chyba od dwóch lat, zapisuję wszystko co do ogrodu jeśli uznam, że może mi się to jeszcze przydać. Listy chciejstw też ;:172 Okazuje się, że bardzo pomocne są takie notatki. ;:215 To była podpowiedź tu z Forum, dobrze, że posłuchałam i wdrożyłam ;:108
Kupiłam "uchwyty" do jednego z powojników, ale będę je mocować jak będę go przycinać. To było dla mnie priorytetem na tę wiosnę.

Mati - pewnie się tak właśnie dzieje, że się tak rośliny rozsiewają. W okolicy dębów nie mam a liści z nich i żołędzi to sporo jest w ogrodzie ;:172
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, rośliny naprawdę dużo potrafią ;:108
Także następny rok zostaw jeden kwiatostan wolno ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ojej Bea nie wiedziałam, że wprawiłam Cię w takie zakłopotanie! Znalazłam ten dereń i już go miałam w koszyku, ale razem z nim za dużo wpadło i koszyk opróżniłam :;230 Jednak kto wie jak to się skończy nim wiosna nadejdzie. Jeszcze dużo wieczorów z netem przede mną ;:306 Miłej niedzieli, bo piękna jest ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - ;:196 oj tam oj tam - od razu jakieś zakłopotanie...
Nic podobnego, to przecież z mojej strony tylko SKS i tylko uspakajałam Iwonkę, że zapisuję co trzeba ;:108
Patyczki derenia i tak są Twoje ;:172
Oj, tak, tak - piękny weekend mamy, takie piękne ;:3
No cóż - równie miłego Ci życzę ;:215
I miłego przeglądania ofert ogrodowych także. Uwierz, nie jesteś w tym odosobniona ;:172

Mati - niestety, nie mogę u siebie puszczać roślin dowolnie, muszę pilnować gdzie są, dlatego mało której pozwalam się samej rozsiewać. I chyba nie będzie do nich należał ten przegorzan....
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najwyraźniej asparagusowi, rozmarynowi i fuksji nie przeszkadza remont ganeczku - zieloniuśkie są jak w lecie :tan

Obrazek

Tillandsie kąpały się dzisiaj w domowym słoneczku styczniowym

Obrazek

Ta fuksja na pniu nie zgubiła liści na zimę, pierwszy raz mi się tak zdarzyło

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Bea masz pięknego,gęstego asparagusa ;:138 powiedz jak go traktujesz, bo dostałam w tamtym roku od znajomej i chyba nie zajmuję się nim dobrze bo trochę taki mizerny :(
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, u Ciebie pełnia wiosny!!! Tyle zieleni ;:167 ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko piękne kwiaty :) róże, clemki i piwonie cudne :) (oglądałem w poprzednim wątku :tan ) Oczywiście musiałem zerknąć na Alohę :) mam nadzieję, że będzie podobnie jak u Ciebie i da radę i się "oswoi" ;:138 Będę zaglądał i podziwiał ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale masz piękne tillandsie! Czytałem, że zakup na wiosnę planujesz, popieram ;:108
Ja muszę na własną chatę czekać, bo w tej to tylko fikusy rosną ;:224
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko to znaczy, że kwitnące fuksje będziesz miała pierwsza w tym roku ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, asparagus spędza całe lato na pikniku, oczywiście już od późnej wiosny. Podlewam go tylko wtedy jak kilka dni nie ma deszczu. Zasilam go do domowych zielonych, również pałeczkami do zielonych (Zielony Dom). Zabieram go na zimę dopiero razem z daliami i w takiej samej temperaturze zimuje. W ciągu sezonu usuwam jedynie suche lub brzydkie gałązki (wycinam lub wyrywam jeśli się da). Teraz nic z nim nie robię, tylko podlewam. I to wszystko - jak widać jest bezobsługowy.
Myślę, że za bardzo nie lubi mocnego bezpośredniego słoneczka.
Może spróbuj połowę gałązek ściąć początkiem marca, tak na ok 5 cm od ziemi. Powinno się udać go zagęścić. Jak się uda to podobnie można będzie postąpić z drugą jego połową. Jeśli teraz Ci stracił igiełki i jest jasny a masz go w domu - to też się nie przejmuj - wyjdzie z tego od wiosny ale trzeba go będzie dość nisko przyciąć.
A w razie jakiś niepewności to proszę o jego zdjęcie. Coś się zaradzi, bo asparagusy potrafią być wspaniałe.
Miło mi, że właśnie na niego zwróciłaś uwagę ;:168

Basiu - jestem tym tak samo zaskoczona jak Ty, że aż tyle zieleni na ganeczku w środku zimy ;:138

Mariuszku :wit
Dziękuję, miło mi!
Ja Alohę po prostu zostawiłam w spokoju i się udało, swoim tempem weszła w rytm ogrodu ;:108
A cieszyłeś się już kwiatami swojej?
Tę różę mam z polecenia (rosiowa), no więc byłam spokojna, że ta róża da sobie radę. Ale kupując ją nie miałam pojęcia, że ma aż tak piękne pąki - ależ się nią zachwycam jak kwitnie.

Mati - to te oplątwy z ostatniego zakupu - to już trzylatki :tan
A planuję kupić brodacza. Przy takiej starej chatce - to chyba w sam raz do pary ;:172
No i mam jeszcze jeden typ, ale zobaczę co będzie na wiosnę do wyboru.

Iwonko0042 - uwierz, wcale się tak nie cieszę, że szybko zakwitnie, bo może być z tym różnie. Ale jak zakwitnie wcześniej - to hurra! Zwykle w marcu je przenosiłam do pokoju i dopiero wtedy zaczęły puszczać pierwsze listki i pączki. A teraz zostawię ją w tym zimnym już. Druga też już rusza, ale ta bezlistkowo przywitała zimę, ale też ją już zostawię na ganeczku bo się zaczęła pięknie zbierać.
Sama jestem ciekawa jak się to dalej potoczy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”