Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Post »

Aguss85 pisze: Żeby zmieścić wszystkie warzywa muszę arbuzy i połowę kukurydzy przenieść w okolice foliaka :D Niby więcej miejsca, ale jak teraz tam chodzę i się przyglądam, to nie wiem jak się wszystko upchnie.
Jak się nie upchnie to ja chętnie przygarnę sadzonki :D Powodzenia z realizacją Twojej wizji. Teraz to ja już nie wiem jak mam wytrzymać do lata, bo pewnie efekty Twojej pracy będą powalające. Może wystartujesz w jakimś konkursie na najpiękniejszy ogród w naszej gminie? :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

anida pisze:O rany, naprawdę podziwiam, że można mieć takie wizje i plany, u mnie wszystko na żywioł. Wysiewałaś już asarinę? Ja miałam ją w tym roku, jest bardzo drobniutka i kobea może ją stłamsić.
A nie, nie wysiewałam. Wiem, że kobea to kawał pnącza, ale to jest duża pergola i mimo wszystko mam nadzieję, że dla asariny znajdzie się trochę miejsca. Do tego otworzyłam po zakupie paczkę a tam-8 nasion. Serio ;:306 Także jak wyłączę mój megaoptymizm, to biorę pod uwagę, że mogę jeszcze nie nabrać w tym sezonie żadnych doświadczeń z asariną prócz jednego-czytać dokładnie etykiety ;:108
Amanita pisze:Aga, własnie miałam napisać to samo co Anida :D Ja również Cię podziwiam, bo ja też w ogrodzie idę na żywioł :D W życiu nie miałam nic aż tak dokładnie zaplanowane w ogrodzie jak Ty - zawsze jakieś tylko luźne wizje - a w praktyce wychodziło różnie. Ale Ty widać, że pięknie to sobie zaplanowałaś ;:108
Trzymam kciuki, aby Twój wymarzony plan wyszedł tak jak sobie zaplanowałas ;:196
To nie jest jeszcze ostateczna, przyklepana wersja, ale w sumie miałam zarys, jak to ma wyglądać. Ale jeszcze nie wiem, czy tak będzie najładniej i czy nie będę w maju robić wielkiego przesadzania, bo coś urośnie inaczej, niż to sobie wydumałam ;:224
MartisM pisze: Jak się nie upchnie to ja chętnie przygarnę sadzonki :D
Dostaniesz wszystko, co tylko Ci się spodoba! :D A ja się pochwalę wiosna, jak ładnie rosną roślinki od Ciebie (a wszystkie ładnie się przyjęły) :)
Dzięki za komplement, ale myślę, że daleeeeeko mi do tych najpiękniejszych ogrodów :wink:
Martusia, ja nie wiem, jak to się stało, ale chyba nie złożyłam Ci jeszcze noworocznych życzeń. Chyba jeszcze nie jest za późno? Udanego, owocnego, pięknego sezonu ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Nie wiem czy masz zapisane na asarinie, że kiełkuje w ciemności, przykrywałam czarną folią. Mi z opakowania wyżyły 3. 2 różowe i jedna biała, jakby co to mam nasionka, będę mogła się podzielić. Ja jej chyba nie będę siała.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anida no zabiłaś mi trochę z nią ćwieka :D Od kiedy napisałaś o niej pierwszy raz, zastanawiam się czy ta wspólna pergola z kobeą to dobry pomysł. Czytam teraz o niej na takim blogu, którego niedawno podpowiedziała mi Marysia i jest fajne zdjęcie z asariną w donicy puszczoną w dół, tak że się zwiesza. Mam przed domem dwa haki na wiszące donice, może to jest jakaś myśl, ale wtedy nasion pewnie mam za mało. Jak nie planujesz siać, to może chcesz się na coś wymienić? :)
Agnieszka
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Agnieszko, odstąpię Ci nasionka, chyba nic niechcę, mój areał to 26 m2 i skrzynki przy domu, więc nie poszaleję.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wypatrzysz sobie, jak coś Ci się spodoba, to na przyszły rok ja Tobie wyślę nasionka kwiatków, ziół czy warzyw :))
Agnieszka
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, a szczypiorek masz? Taki kwitnący na fioletowo? Pasowałby do ogródka ziołowego ;:108
Albo ten ozdobny czosnek giganteum ;:167. Od 2 lat próbuję go sobie kupić i ciągle zapominam ;:124
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczypiorek mam, ale z siewu w zeszłym roku i jeszcze nie kwitł. Kwitły za to na potęgę białe czosnkowe, też jest bardzo ładny jak na coś co się uprawia dla liści :wink:

Obrazek

Obrazek

Nie wiedziałam, że ten cienki szczypiorek ma fioletowe kwiaty ;:oj Chyba pozwolę mu zakwitnąć :wink:
A czosnki ozdobne kupiłam w tym roku pierwszy raz. I nawiązując do pięknych hortensji, jakie właśnie u Ciebie oglądałam, to posadziłam je razem, czosnki z hortensjami, bo jedne i drugie lubią lekko kwaśną ziemią. I nie mam tych wielkich, bo mi nie pasowały pokrojem :wink: Za mocno by wyrastały.
Mam czosnek główkowaty, kilka cebulek Haira i kilka cebulek czosnku Schuberta.
Agnieszka
Amanita
---

Post »

Ten zwykły cienki szczypior allium schoenoprasum kwitnie ładnie na fioletowo. Widziałam w szkółce sprzedawali też kwitnący na różowo, ale nie podobał mi się za bardzo. Czosnkowy o płaskich liściach i dęty (7latka) kwitną na biało. Kwiaty wszystkich są jadalne ;:137
Awatar użytkownika
MartisM
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Aguss85 pisze:Dostaniesz wszystko, co tylko Ci się spodoba! :D A ja się pochwalę wiosna, jak ładnie rosną roślinki od Ciebie (a wszystkie ładnie się przyjęły) :)
Hehe dzięki, ale mój M. już kręci nosem jak słyszy, że kolejny kawałek trawnika zostanie przerobiony na kwietnik, a na kolejne bananowce miejsca nie może znaleźć :D
Mam nadzieję, że ten purpurowy barwinek obdarzy Cię wiosną dywanikiem kwietnym :)
Aguss85 pisze: Dzięki za komplement, ale myślę, że daleeeeeko mi do tych najpiękniejszych ogrodów :wink:
Martusia, ja nie wiem, jak to się stało, ale chyba nie złożyłam Ci jeszcze noworocznych życzeń. Chyba jeszcze nie jest za późno? Udanego, owocnego, pięknego sezonu ;:196
Poczekamy na efekty wiosną i wtedy zmienisz zdanie ;)
Dziękuję i wzajemnie! Oby pogoda dopisała w nadchodzącym sezonie!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dziewczyny macie tyle planów podziwiam za zapał ;:180 .Też lubię obserwować jak z malutkiego ziarenka wyrasta cudowna roślinka tak jak z cebulki dorodny kwiat .Szkoda ,ze mam ograniczenia miejscowe, bo ogród już trochę latek ma .Będę jednak podziwiać Wasze zmagania
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amanita pisze:Ten zwykły cienki szczypior allium schoenoprasum kwitnie ładnie na fioletowo. Widziałam w szkółce sprzedawali też kwitnący na różowo, ale nie podobał mi się za bardzo. Czosnkowy o płaskich liściach i dęty (7latka) kwitną na biało. Kwiaty wszystkich są jadalne ;:137
O proszę, nie wiedziałam :) A siałam szczypior w tym roku, i ten cienki i siedmiolatkę, jeszcze nie było kiedy tych kwiatów oglądać :)
MartisM pisze: Hehe dzięki, ale mój M. już kręci nosem jak słyszy, że kolejny kawałek trawnika zostanie przerobiony na kwietnik, a na kolejne bananowce miejsca nie może znaleźć :D
Mam nadzieję, że ten purpurowy barwinek obdarzy Cię wiosną dywanikiem kwietnym :)
Taka naturalna kolej rzeczy, najpierw trawnik się zakłada, potem rozkłada. Ja słyszę czasem od męża na moje ogrodowe rozterki i propozycje kopania kolejnych obszarów, że idzie sprawdzić ile kosztuje grucha betonu ;:306
Barwinek zadomowił się w nóżkach powojników, wymieszałam go trochę z moim niebieskim i dosadziłam szafirków, będzie elegancki dywanik chłodzący korzenie clematisów.
JAKUCH pisze:Dziewczyny macie tyle planów podziwiam za zapał ;:180 .Też lubię obserwować jak z malutkiego ziarenka wyrasta cudowna roślinka tak jak z cebulki dorodny kwiat .Szkoda ,ze mam ograniczenia miejscowe, bo ogród już trochę latek ma .Będę jednak podziwiać Wasze zmagania
Na cebulki też lubię patrzeć, im to błyskawicznie idzie i zwykle kwitną na bogato. Właśnie to miejsce szybko się kończy :wink:
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sypnęłam pierwsze nasionka do ziemi ;:138

Niektóre się grzeją ;:3 inne się chłodzą a nawet mrożą na tarasie.
Pierwszy próbny wysiew:
Obrazek

Orlik, szarotkę, czosnek niedźwiedzi i koperek wygoniłam na mróz, w taki ziąb. :wink: Część nasion sobie zostawiłam, w sumie nie wiem jak mi to wyjdzie.

W swoim czasie zabiorę je znów na trochę do ciepełka :)
Agnieszka
Amanita
---

Post »

No proszę, już coś wysiałaś ;:138 Chcesz wiosnę szybciej ściągnąć? :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chcę ;:3 ;:3 ;:3

A tak żeby nie ściemniać, że tylko próbny ten wysiew, nie zamierzam siewek liczyć i wyrzucać :wink: Fiołek na przykład całkiem na poważnie ma rosnąć od teraz, już wiem gdzie później będzie się chłodził : )
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”