Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Według mojej wiedzy (niestety jeszcze nie praktycznej, lecz xiążkowej) drzewa pestkowe (wiśnie, czereśnie, śliwy ale chyba też brzoskwinie i morele) tnie się po owocowaniu, czyli koniec lipca-sierpień. Tak też zrobię w tym roku. Chociaż jedną śliwę obcinałem w lutym, pozbawiłem jej kilku dużych konarów i zniosła to dobrze. Rany się goją, wypuszcza młode odrosty i ma w tym roku mnóstwo owoców.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Pestkowe raczej tniemy po owocowaniu. Rany trzeba natychmiast zasmarować pastą Funaben - wskazany dodatek Miedzianu.irma510 pisze:...Proszę o podpowiedź ,czy można ją ciąć na jesieni.
Możemy ciąć po kwitnieniu - widać wtedy pędy - gałązki które przemarzły.bishop71 pisze:...ale chyba też brzoskwinie i morele) tnie się po owocowaniu, ...
Pozdrawiam Andrzej.
- bishop
- Kontakt:
W tamtym roku, robiąc przycinanie po raz pierwszy w życiu przyciąłem zbyt późno winogron i "płakał". W tym roku zrobiłem to w lutym, i zniósł wszystko mężnie, teraz jest bardzo bujny, a głównie dlatego jest trzymany, owoce to tylko dodatek.Erazm pisze:[...]Oczywiście wszystko zależy w jakim miesiącu przeprowadzisz cięcie teraz i jaka będzie zima.
Ale wracając do drzewek: jak ma się pora cięcia do soków krążących w drzewach? Jabłonie, grusze to styczeń-luty, kiedy jeszcze śpią. A czy letnie przycinanie pestkowców nie spowoduje "płakania"? Czy można przycinać drzewa, kiedy są upały? Bo ostatnio tylko upały są

- bishop
- Kontakt:
Dzięki serdeczne. Funabenem zawsze smaruję, ale tylko te większe rany i bez dodatku miedzianu. Funaben sam w sobie jest grzybobójczy, konieczny jest jeszcze dodatkowo miedzian? I czy miedzian wymieszany z funabenem nie skraca drastycznie terminu przydatności pasty? Mam wrażenie, ze tlenochlorki nie są zbyt trwałe, za wyjątkiem suchej postaci. Może to tylko wrażenie 

Jak przycinać drzewa owocowe
Dziękuję za informacje.Odkąd śledzę dyskusje na forum popełniam coraz mniej błędów w moim ogrodzie.Interesująca wydała mi się wiadomość o dodawaniu do pasty funaben miedzianu,nigdzie o tym nie czytałam.Zastosuję to już teraz do brzoskwini,które kupiłam na allegro w maju .Zaczynają wypuszczać młode pędy,ale wierzchołek jednej przysycha i może trzeba go obciąć i zasmarować tą mieszanką.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak przycinać drzewa owocowe
Tak, to stara, znana i wypróbowana metoda - dodatek do pasty 2-3% roztworu Miedzianu lub Topsinu... ma to także dodatkowy, pozytywny efekt - Funaben szybko zasycha, a w ten sposób można go nieco rozrzedzić (absolutnie nie wolno używać do tego celu wody)... jest też inna (podobno tańsza) kombinacja: biała farba emulsyjna + Miedzian lub Topsin... efekt w zasadzie ten samirma510 pisze:...Interesująca wydała mi się wiadomość o dodawaniu do pasty funaben miedzianu,nigdzie o tym nie czytałam...
Pozdrawiam serdecznie

Jak przycinać drzewa
Witam;Do farby emulsyjnej dodaję miedzian lub topsin.Funaben szybko mi wysycha.Przy okazji mam prośbę do Pomologa lub Erazma zajrzyjcie na temat"sadzenie drzew owocowych".Dzięki.Pozdrawiam.Ryszard
Cięcie drzew owocowych
Witam;Cięcie drzew owocowych ,podobnie jak nemo56,przeprowadzam od lat po owocobraniu. Pozdrawiam.Ryszard.
-
- 50p
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
Cięcie wiśni i gruszki
Witam!Proszę napiszcie czy mogę już ciąć wiśnie,które już nie owocują i kiedy gruszki,które są chore i mają na pół zgniłe owoce już na drzewie ?