Wysiew,ukorzenianie,przesadzanie- jak, kiedy, w czym

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różne sposoby sadzenia roślin doniczkowych

Post »

Jeśli chcesz 12cm doniczkę do 12 cm osłonki to odradzam. Co innego 12 -tkę do 14-tki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MrKsawery, ja miałam na myśli tylko to, że "typoszereg" doniczek produkcyjnych zaczyna się od takich, co mają kilka cm średnicy. Spokojnie dobierzesz każdy żądany wymiar. A wkładanie doniczki do osłonki o zbliżonym wymiarze (czyli "12 w 12", "14 w 14" itp.) jest bez sensu dla mnie: jeśli jest niewielka przestrzeń między osłonką a doniczką (czyli "12 w 14" na przykład), to spokojnie kontroluję, ile wody przeleciało przez doniczkę.

B.
MrKsawery
100p
100p
Od: 15 sty 2018, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ze względów estetycznych często trudno dobrać osłonkę do doniczki lub doniczkę do osłonki, chyba że roślina wygląda na dużą a ma małą doniczkę.
Zastanawiałem się też nad wywierceniem dziury w osłonce i sadzeniem tak roślin niewymagających częstego podlewania, tylko pewnie i tak będzie pozostawać jakiś brud na stole, parapecie czy meblach.

Swoją drogą obecne doniczki i osłonki to chłam: kupiłem taką dość dobrą białą szkliwioną i raz ją przetarłem szmatką i zaczyna być różowa :) A doniczki takiej Polskiej firmy są tak pomalowane choćby ktoś wylał na nie farbę.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaki brud na meblach??? Jak postawienie rośliny na podstawce może brudzić, czym?
Nie chcesz stawiać na meblach kup kwietnik i na nim postaw rośliny.
Co do estetyki, większość moich roślin, za wyjątkiem storczyków, mam posadzone w białe ceramiczne doniczki i estetycznie wyglądają.
Mam takie wrażenie, że na siłę wynajdujesz przy uprawie roślin co rusz to jakieś problemy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MrKsawery
100p
100p

Post »

To pokaż jak to u Ciebie wygląda chętnie zobaczę i może mnie zainspiruje.

Miałem na myśli bez podstawek - wtedy jest jakiś brud na meblach itd.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tak wygląda na kwietnikach, które stoją na podłodze. Na meblach mam tylko trzy rośliny, reszta na parapecie czy w kwietnikach na ścianie.

Obrazek

Nie rozumiem jak pod osłonką może się zbierać brud, to chyba prędzej obok niej zbierający się kurz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MrKsawery
100p
100p

Post »

Miałem na myśl osłonkę z wywiertaną dziurką.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, ale jak zamierzasz ją postawić bez podstawki?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie rozumiem, po co wiercić dziurę w osłonce - trochę to może przypomina wiercenie dziury w brzuchu? ;)

Osłonki od czasu do czasu myję, zawsze na dnie jest jednak odrobina podłoża, która wycieka z doniczek. I trochę zwykłych osadzających się z powietrza paprochów.

B.
MrKsawery
100p
100p

Post »

Po to żeby przerobić na doniczkę, większość ładnych osłonek nie ma dziurki.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ok, ale czy zamierzasz tą osłonkę z dziurką stawiać bez podstawki?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
boska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2020, o 07:36

Przesadzanie roślin po zakupie

Post »

Hej!
Niestety nie mogę znaleźć w internecie jednoznacznej odpowiedzi, czy przesadzać świeżo zakupione kwiaty do nowej ziemi, czy mogą rosnąć w tej "sklepowej" ?
Czy wy to robicie?
Mam od jakiś 2-3 tyg monsterę dziurawa i skrzydłokwiat i dracenę wonna i ich nie przesadzałam - rosną jak szalone.
Ostatnio zakupiłam Ctenanthe oppenheimiana i tak mnie tknęło, czy ruszać te kwiaty czy nie..

Dziękuje za odpowiedzi.
karolamba
200p
200p
Od: 30 sty 2019, o 09:03

Re: Przesadzanie kwiatów po zakupie

Post »

Ja zawsze zakupione kwiaty przesadzam do nowej większej doniczki.Ziemia sklepowa często dość szybko się przesusza.
Awatar użytkownika
Nuami
100p
100p
Od: 15 lut 2015, o 16:33

Re: Przesadzanie kwiatów po zakupie

Post »

Wszystkie swoje kwiatki przesadzam bezpośrednio po zakupie. I każdy świeży zakup trzeba przesadzić , ponieważ ziemia produkcyjna nie nadaję się do uprawy na dłuższą metę. Przesycha z wierzchu ale w głębi doniczki wilgoć trzyma się przez dłuższy czas i łatwo przelać rośliny. Po drugie każdy kwiat ma inne wymagania co do pH podłoża i jego przepuszczalności. Dlatego nawet gdy przesadzamy do nowej ziemi musimy dodatkowo zmieszać ją z rozluźniaczem ,najlepiej żwirkiem o frakcji 2-4m .
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Przesadzanie roślin po zakupie

Post »

Dostałaś już odpowiedź miesiąc temu w wątku poświęconemu Skrzydłokwiatowi: viewtopic.php?p=6287780#p6287780

Bezwzględnie zawsze przesadzamy niezwłocznie po zakupie, to powinna być podstawa uprawy każdej rośliny doniczkowej.

Jednak bardzo dobrze, że w końcu znalazł się tutaj osobny wątek o tej kwestii.

Nuami już napisała dlaczego.
Podłoże produkcyjne jest nie tylko niestabilne jeśli chodzi o jego przesychanie, przez co albo zbija się w jedną bryłę jak tylko za bardzo przesuszysz, ale także zdecydowanie wolniej przesycha w głębi bryły korzeniowej, przez co bardzo łatwo o przelanie. A na to są wrażliwe zwłaszcza np. sukulenty jak np. Dracena, epifity jak np. Monstera, czy nawet Skrzydłokwiat.
Poczytaj wątki w tej sekcji, bo każda z tych roślin wymaga nieco innego składu podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”