Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Zapewnić dużo słońca, rozdzielić, przesadzić do odpowiedniego podłoża, a jak już w nim okrzepną trochę przyciąć od góry.
I zdawać relację co jakiś czas :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

IkaD

Onectica bardzo dobrze powiedziała, możesz dodatkowo pokazać ich korzenia na zdjęciu, czy warto czyścić korzonki i je wystawiać.

Półtora roku temu wygiąłem mały korzonek aby inaczej wyglądał.

Obrazek

Roślina jednak walczyła i teraz się jakby wyprostowała.

Obrazek

Przy wygięciu trzeba było zastosować drut, nie mogła by
wtedy wrócić do pierwotnego kształtu.

Obrazek

Drzewko na koniec odwdzięczyło się i wypuściło pączek kwiatowy, niedługo zakwitnie.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzyk pisze:Drzewko na koniec odwdzięczyło się i wypuściło pączek kwiatowy, niedługo zakwitnie.

Obrazek
"Jerzy", a może to jest "prośba" rośliny, że woli rosnąć tak jak ma "zakodowane" w genach, bez znacznej interwencji z zewnątrz ;:306 . Czekam na fotkę z rozkwitniętym pąkiem kwiatowym, zapowiada się bardzo ciekawy kolor i kształt płatków ;:138. Jerzy - te białe plamki na liściach to plamy po oprysku "chemią" czy ślady po twardej wodzie ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak to są resztki plam po oprysku od przędziorków, akurat ta roślina nie była pryskana, resztę roślin owszem.
Środek tworzy na liściach z wierzchu i od spodu warstwę błyszczącej błony, przędziorki przestają nakłuwać liście i giną.
Środek jest dostępy w Auchan.

Obrazek

Postanowiłem w końcu wygiąć korzenie w malutkiej roślinie.
To jest wzór wzięty pod uwagę.

Obrazek

Roślina rosła w moim typowym mieszance mineralnym.

Obrazek

Trzeba przyznać że korzenie rozrosły sie idealnie gdyby rosły w zwykłej ziemi czy nawet mieszance innej to roślina miała by tylko korzeń palowy.

Obrazek

W wyrośniętym podłoże mineralnym musiałem roślinie usunąć korzenie boczne, trochę szkoda tych korzeni ale trudno.

Obrazek

Korzenie zostały ukształtowane cieńszym drutem, dolne zakręcone podwójne korzenie zostały złapane jeszcze dodatkowym drucikiem
ażeby samoistnie się nie wyprostowały, po pół roku będzie prawdziwe bonsai.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

I na takiej jednej niteczce ono przeżyje? Zadziwiające są czasem rośliny.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wątek poświęcony Adenium obesum, jednak chciałbym w nim przedstawić "historię" dwóch sadzonek Adenium thai socotranum, z mojego wysiewu nasion. Sadzonki zaatakowane zostały przez "przywleczone jakim cudem" przędziorki. Wszystkie sadzonki poddane były opryskom i kwarantannie. Przędziorków jako takich pozbyłem się jednak, większość sadzonek Adenium thai socotranum straciłem, a dwie które przetrwały w najlepszej kondycji odizolowałem od pozostałych moich Adenium (obesum, arabicum), zawinąłem w przewiewną bibułę i ........ na ponad 1,5 roku :oops: zapomniałem o nich. Robiąc w tym roku "mały" porządek, odnalazłem i przypomniałem sobie o sadzonkach, były w opłakanym stanie (wstawiam miniaturki fotek, jest ich kilkanaście opisujących całą historię), tak wyglądały, gdy je "znalazłem:

Obrazek Obrazek

- obu "zgubom" na próbę przez około 5 dni, moczyłem korzenie w wodnym roztworze Asahi i przez kolejne w roztworze ukorzeniacza. Korzenie obsypane były lawą wulkaniczną o grnulacji 3 - 5 mm. Niestety, sadzonka pokazana na pierwszej fotce, zbyt była odwodniona wysuszona, nie podjęła próby pobierania wody i wzrostu. Drugą "roślinę" posadziłem do przepuszczalnego, dość zasobnego w składniki pokarmowe podłoża, nie wyglądała - nie zapowiadała się zbyt optymistycznie, ale próbowałem, nie miałem nic do stracenia, jedynie mogłem coś zyskać - roślinę i sporo dodatkowego doświadczenia:

Obrazek Obrazek Obrazek

- na fotkach niżej, widok rośliny ze wszystkich stron - widać już - jeszcze niewielką, trudną do zauważenia na fotkach, reakcję rośliny na posadzenie w podłoże organiczne:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

- po dodatkowym miesiącu, reakcja rosliny już jest wyraźnie widoczna, zarówno w rozwoju stożków wzrostu, jak i na jeszcze niewielkim przybraniu na objętości - wypełnieniu substancjami odżywczymi kaudexie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

- na dzień wczorajszy sadzonka jest już nie do poznania, w niczym nie przypomina skurczonej, podeschniętego czegoś, co jest żywą rośliną:

Obrazek

- na podstawie tego niezamierzonego = nieplanowanego :oops: "eksperymentu", mogę napisać; Adenium, to twarde rośliny, potrafiące walczyć o przetrwanie, a przyczyn upadków - strat roślin, należy doszukiwać się w błędach opiekunów :( roślin. Wstawiłem tylko jedną dużą fotkę, żeby zbytnio nie "rozciągać" wpisu. Za jakiś czas pokażę roślinę jak wygląda z różnych stron,
_
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Czasami warto walczyć o swoją roślinę, wiem coś na ten temat.

Pokazuję teraz moje kwitnące rośliny. Białe kwiaty, roślina kwitła również jesienią.

Obrazek

Tą niedawno pokazywałem.

Obrazek

Dzisiaj wygląda tak - adenium purple, zdjęcie zrobione z boku

Obrazek

Fiolet z bliska, preferuję kwiaty pojedyncze o innych kolorach.

Obrazek

Sami oceńcie czy jest ładna.

Obrazek

Cała roślina z podwójnym pędem, który nie kwitł.

Obrazek

Z daleka, jakby świecił latarką.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Białe kwiaty ładne, jest ich spora ilość na roślinie, ale kwiat na drugim Adenium jest w kolorze niezbyt często pokazywanym ;:138 . Białe Adenium ładnie kształtuje kaudex - "Jerzy" - zapewne "trochę" pomagasz roślinie w formowaniu kaudexu.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jedno z moich mini adenium zakwitło pięknym kwiatem.

Obrazek

Stoi razem z fioletowym, dobrze im razem.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Witam serdecznie!
O adenium myślałam kilka lat, wreszcie w tym roku zakupiłam nasionka i wysiałam część. Mam ok. 10 zróżnicowanych siewek (doczytałam już na wątku, że prawdopodobnie kupiłam niezbyt wysokiej jakości nasionka, które dodatkowo nie będą miały takich kolorów jak na aukcji). 10 tego typu roślin to dla mnie za dużo, chciałabym zostawić sobie tylko kilka, resztę rozdać. I tu moje pytanie - czy do pozostawienia wybrać po prostu rośliny o najgrubszych kaudeksach? Niektóre siewki są wyraźnie mniejsze i chudsze od pozostałych, inne bardziej dorodne.
I pytanie drugie - kiedy dokonać pierwszego przesadzania, oczyszczania korzeni? Moje siewki mają 2-3 miesiące.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzyk pisze:Jedno z moich mini adenium zakwitło pięknym kwiatem.
Stoi razem z fioletowym, dobrze im razem.

Obrazek
- Jerzy, faktycznie pięknie wybarwiony i "uformowany" kwiat, te falbanki na płatka są urocze ;:138. Czy specjalnie tą roślinę formowałeś na takie "niskie" drzewko, czy tak rosła naturalnie ? Kwiat w kolorze fioletowym również ładny, na naszym Forum zapewne pokazujesz taki kwiat, jako pierwszy.
Dzisiaj przyciąłem jedno z moich Adenium, bardzo "nierówno" rozrastała się roślinie korona:

- przed przycięciem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- po przycięciu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przycięte Adenium już kwitło, kwiat jeden z większych z dotychczas kwitnących moich roślin.
Mieczysław
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś próbował ukorzenić sadzonkę tylko w samej wodzie? jest to możliwe? jeżeli tak to proszę o poradę.Jak długo trwa takie ukorzenianie?

25 cze 2016, o 12:58
?
No i cisza ? obcięłam wierzchołek a.obesum ,dałam do ukorzeniacza i do ziemi.Teraz pytanie czy w ogóle podlewać te sadzonkę ? A jeżeli tak, to jak często ? I w jakiej ilości ? ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

W ogóle nie podlewać. Ukorzenia się tylko w suchym podłożu, bo inaczej zgnije. Zaczyna się podlewać, jak wypuści korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Langkami
50p
50p
Od: 26 mar 2014, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit coś mi się stało z nowymi siewkami adenium. Czy ktoś z Was może wie co się z nimi stało i co powinnam z nimi zrobić, żeby je uratować? Ewentualnie, żeby pozostałym nie zaszkodzić... 10 roślinek jest w takim stanie. :(

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Zgniła dolna część kaudeksu. Za duża doniczka względem wielkości rośliny. Obetnij cały dół do zdrowej tkanki, odczekaj z dwa dni żeby obeschło i posadź osobno do małych doniczek, np. 5x5 albo 6x6 w całkowicie suchym podłożu. Do ponownego puszczenia korzeni nie podlewaj.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”