Beata
Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
- beatazg
- 1000p

- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Maliny
To samo pomyślałam , bo u mnie właśnie tak wyglądały po randapie
Beata
Beata
-
marcelportuges
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 20 maja 2016, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
marcelportuges
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 20 maja 2016, o 19:57
Czym najskuteczniej zwalczyć to ustrojstwo?
Może być choć pryskałem z osłoną i to 3 tygodnie temu. Dziwne tylko dla mnie jest że jest to na jednym pędzie w całym krzaku. Gdyby zniosło ciesz (Randup)) to by było też na innych. Z drugiej strony nie znalazłem żadnych podobieństw z innymi chorobami w literaturze więc pewnie masz rację. Dzięki.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Nylon się "rozlezie", ale maliny idą przepięknie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- beatazg
- 1000p

- Kontakt:
Da się nowy lub linkę stalową , chociaż faktycznie od razu mogłam kupić coś mocniejszego 
-
Reposit-11
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Pszczoły nie nadają się do zapylania w namiocie. Może jakbyś zdemontował jedną stronę to by poleciały. Bo maliny są bardzo chętnie oblatywane. Trzmiele w namiotach się sprawdzają i spokojnie można się nie zdać.seedkris pisze:U mnie w namiocie od tygodnia kwitną maliny. Powtarzające na dwa zbiory. Mam problem z owadami zapylającymi. Murarki nie interesują się tymi kwiatami. Ul stoi 2m od drzwi do foliaka i tak nie chcą wlatywać. Tylko dzikie trzmiele wlatują do środka, ale jest ich mało. Co mam zrobić? Może wystawić maliny na zewnątrz?
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Sytuacja uległa poprawie. Wystawiłem kilka malin przed drzwi i o dziwo zaczął się większy ruch w namiocie. Wlatują też murarki. Większość stanowią trzmiele. Są od świtu do nocy. W końcu same się nauczyły trafiać do wyjścia. Murarek mam w tysiącach a i tak zapylają dzikie trzmiele.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Chciałbym prosić o radę w sprawie moich malin tzw. jesiennych, skusiłem się czytając o ich zaletach, nie miałem wcześniej żadnych doświadczeń z malinami. Posadzone zostały jesienią 2015 - kilkadziesiąt krzaczków 'Polka' i kilkadziesiąt 'Polana', sadzone z gołym korzeniem, przycięte przy ziemi zaraz po posadzeniu. Nie były nawożone wiosną ani niczym pryskane, założyłem, że w tym sezonie rozrastać się będzie bryła korzeniowa. Tak wyglądają obecnie:

Czy czerwonawe zabarwienie nowych liści jest normalne czy też coś się dzieje. To samo dot. dwóch następnych zdjęć, na których widać iż dolne liście zaczynają robić się pomarańczowe a później żółkną - o czym to świadczy?. Proszę o radę, robić coś - co? Czy też nie ma powodów do paniki?

Czy czerwonawe zabarwienie nowych liści jest normalne czy też coś się dzieje. To samo dot. dwóch następnych zdjęć, na których widać iż dolne liście zaczynają robić się pomarańczowe a później żółkną - o czym to świadczy?. Proszę o radę, robić coś - co? Czy też nie ma powodów do paniki?
- beatazg
- 1000p

- Kontakt:
Moja Polka ,też tak miała przez dwa lata zanim się dobrze przyjęła .W tym roku nie widzę tak mocnego wybarwienia ,a Polanę mam wiele lat i u niej tego nie zaobserwowałam . Mam też Poranną Rosę , ,której liście są w jednolitym jasno zielonym kolorze , co roku jesienią staram się ją wykopać i pozbyć się jej bo owoce ma późno i u mnie często jest to jesień i deszcze a ona odrasta jak zaraza i wiosną soczysta zieleń jej liści rzuca się w oczy 
- beatazg
- 1000p

- Kontakt:
Właśnie chodziłam patrzeć , dalej są czerwone, ale może nie tak bardzo jak Twoje .
Beata
Beata
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziwne , moja Poranna Rosa owocuje nawet trochę wcześniej niż Polana ,smaczna , żal by mi było ją wyrzucić. 
beatazg, dziękuję pięknie za odpowiedź; uspokoiło mnie to, ale będę monitorować sytuację.
Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś sugestie, proszę napisać.
Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś sugestie, proszę napisać.