Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Allhambra: Wszystko się zgadza - OBI Chylonia (chociaż dla mnie to bardziej Cisowa ).
Jane_Rose tylko ja już tam nie będę siała jednorocznych, bo chcę te róże posadzić w rządkach na zasadzie szachownicy: dwie z tyłu jedna z przodu. Niestety na moich opakowaniach miałam podaną tylko wysokość do jakiej dorastają te róże: wyższe będę sadzić z tyłu a niższe z przodu.
Może inni doświadczeni zdradzą mi również w jakich odległościach mają posadzone róże? Z góry dziękuję.
Może inni doświadczeni zdradzą mi również w jakich odległościach mają posadzone róże? Z góry dziękuję.
Z tymi rozmiarami i odległościami to nie jest takie proste, zwłaszcza, że rozmiary rzeczywiście osiągane przez różę często mocno różnią się od tego co jest na ich temat napisane w katalogach i na stronach producenta.
Ja mam dużo róż Tantau i Kordesa, rozsadzałam je w ub. roku i w tym będę rozsadzała dalej, bo róże, które wg opisu powinny mieć 70-90 cm rosną do 1,2-1,8 metra (np. wielkokwiatowe Gospel, Ascot, Beverly, Parole).
Ja bym sadziła z tyłu wielkokwiatowe, z przodu rabatowe. Chociaż np. moje rabatowe Pastelle czy Larissy też osiągają spokojnie 1-1,2 m.
Pamiętaj też, że róże wymagają pielęgnacji w sezonie - trzeba oberwać i wyzbierać chore liście, opryskać przeciw szkodnikom i chorobom, poprzycinać, podsypać nawozem.
Po 2 latach doświadczeń z różami sadziłabym róże w trochę większych odstępach.
Ja mam dużo róż Tantau i Kordesa, rozsadzałam je w ub. roku i w tym będę rozsadzała dalej, bo róże, które wg opisu powinny mieć 70-90 cm rosną do 1,2-1,8 metra (np. wielkokwiatowe Gospel, Ascot, Beverly, Parole).
Ja bym sadziła z tyłu wielkokwiatowe, z przodu rabatowe. Chociaż np. moje rabatowe Pastelle czy Larissy też osiągają spokojnie 1-1,2 m.
Pamiętaj też, że róże wymagają pielęgnacji w sezonie - trzeba oberwać i wyzbierać chore liście, opryskać przeciw szkodnikom i chorobom, poprzycinać, podsypać nawozem.
Po 2 latach doświadczeń z różami sadziłabym róże w trochę większych odstępach.
Danka11, czyli ile ma wynosić odstęp między nimi. Z tyłu będą wielkokwiatowe a z przodu rabatowe i niższe wielkokwiatowe (dorastające do 100cm).
Poprzednio sadziłam co 0,4-0,6 m, teraz sadziłabym co 0,6-1,0 m. Pamiętaj, że róże w 1 roku dopiero się ukorzeniają, dopiero w kolejnych widać na co je stać i jak się potrafią rozrosnąć.
Przy czym większość moich róż pochodzi jednak ze szkółek - dostawałam zawsze duże, mocno ukorzenione krzaczory.
Róże z kartoników mogą potrzebować więcej czasu.
Przy czym większość moich róż pochodzi jednak ze szkółek - dostawałam zawsze duże, mocno ukorzenione krzaczory.
Róże z kartoników mogą potrzebować więcej czasu.
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję wszystkim za porady.
Pelikano-mój mąż raczej z tej drugiej kategorii
-nie skleci mi raczej ukorzeniarki
Nie mam jeszcze tyle doświadczenia z ukorzenianiem,żeby próbować metod które mi zaproponowałeś.
Floresito ja raczej nie będę eksperymentować,zdam się na los i zostaw?ę tak jak jest może się uda i przetrwa -podobnie jak było u Danki11.
Przesadzę ją tylko do większej doniczki i wstawię na strych,gdzie będzie na pewno cieplej szczególnie jak słonko przygrzeje, bez nocnych dużych spadków temperatury.
Do Obi niestety mam kawałek drogi i po prostu nie opłaca mi się jechać z reklamacją,mam nadzieję,że różyczka jednak się pozbiera.
Pytanie tylko mam jeszcze czy może przyciąć jej pędy?
Pelikano-mój mąż raczej z tej drugiej kategorii

Floresito ja raczej nie będę eksperymentować,zdam się na los i zostaw?ę tak jak jest może się uda i przetrwa -podobnie jak było u Danki11.
Przesadzę ją tylko do większej doniczki i wstawię na strych,gdzie będzie na pewno cieplej szczególnie jak słonko przygrzeje, bez nocnych dużych spadków temperatury.
Do Obi niestety mam kawałek drogi i po prostu nie opłaca mi się jechać z reklamacją,mam nadzieję,że różyczka jednak się pozbiera.
Pytanie tylko mam jeszcze czy może przyciąć jej pędy?
Wiesz co, to ja chyba bym postawił doniczkę na parapecie nad ciepłym kaloryferem i niech się dzieje. Pąki i tak ruszą, na razie nic nie obcinaj, zobaczysz jak zareaguje, najwyżej za jakiś czas oberwiesz kilka młodych pędów jak zaszaleje. później zahartujesz i posadzisz do gruntu z liśćmi...
Zasada przy ukorzenianiu jest prosta w nogi ciepło, w głowę zimno, przepuszczalne podłoże i nie utopić, łatwe prawda?
Zasada przy ukorzenianiu jest prosta w nogi ciepło, w głowę zimno, przepuszczalne podłoże i nie utopić, łatwe prawda?

- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Nie przycinaj już pędów, bo one są przycięte. Uważaj tylko, żeby na strychu nie było zbyt ciepło, bo szybciutko zacznie różyczka wypuszczać nowe cieniutkie pędy i wtedy będzie klops. W Wielkopolsce jest teraz ciepło, śmiało wsadzaj do ziemi, warto jednak wykorzystać ukorzeniacz. I nie zapomnij o skórce od banana! Banana zjedz, a skórkę wrzuć do dołka w który będziesz wsadzać różyczki.
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
Dziękuję wszystkim za porady,różyczka wyląduje jednak na strychu i będę obserwować co się dzieje.Zdam relację czy przeżyła.
Danka11, dzięki
właśnie planowałam między wielkokwiatowymi ok.100cm a rabatowymi ok.60cm. Jeszcze raz dziękuję. Uspokoiłaś mnie trochę, że uda mi się pomieścić moje nabytki
.

Ninia: chyba zrobiłabym na odwrót - róże wielkokwiatowe budują na ogół wąskie i wyższe krzaczki, a rabatowe są niższe, ale szersze.
Ale to trudno tak jednoznacznie powiedzieć, bo różne odmiany różnie rosną, dużo zależy też pewnie od gleby, stanowiska itp.
Ja mam róże dopiero od 2 lat i niestety dopiero uczę się na własnych błędach, może niech się lepiej odezwie ktoś bardziej doświadczony.
Ale to trudno tak jednoznacznie powiedzieć, bo różne odmiany różnie rosną, dużo zależy też pewnie od gleby, stanowiska itp.
Ja mam róże dopiero od 2 lat i niestety dopiero uczę się na własnych błędach, może niech się lepiej odezwie ktoś bardziej doświadczony.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj w Carrefourze kupiłam jedną różę za 3,59 złotego - Yellow King, z upustem jednozłotowym, czyli de facto zapłaciłam 2,59 zł. To te same. które były na początku o wiele droższe. Zdrowy, porządny krzaczek.
Wie ktoś, co to za róża, albo raczej jaka kryje się pod tą nazwą?
Wie ktoś, co to za róża, albo raczej jaka kryje się pod tą nazwą?
Meluzyno: Wydaje mi się, że pod nazwą Yellow King jest róża Persian Yellow. Obserwuj ją jak rozwinie porządne liście. Jeśli będą takie jakie mają dzikie rugosy- na gałązce 6-7 malutkich listków to będzie ona. Kwitnie raz do roku na dwuletnich pędach i jest dużą, krzaczastą różą, o bardzo pięknych, soczyście żółtych kwiatach. Jeśli to ona, to trafiła ci się prawdziwa "perełka".
Kupiłam dzisiaj w biedronce róże rabatową różową za 5.99zł ale niestety nie wiem jaka to odmiana.

Gosia
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
[Floresita
Wielkie dzięki za podpowiedź
Będę ją na pewno bacznie obserwować.
Wielkie dzięki za podpowiedź