Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2

Zablokowany
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2

Post »

Allhambra: Wszystko się zgadza - OBI Chylonia (chociaż dla mnie to bardziej Cisowa ).
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Jane_Rose tylko ja już tam nie będę siała jednorocznych, bo chcę te róże posadzić w rządkach na zasadzie szachownicy: dwie z tyłu jedna z przodu. Niestety na moich opakowaniach miałam podaną tylko wysokość do jakiej dorastają te róże: wyższe będę sadzić z tyłu a niższe z przodu.
Może inni doświadczeni zdradzą mi również w jakich odległościach mają posadzone róże? Z góry dziękuję.
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tymi rozmiarami i odległościami to nie jest takie proste, zwłaszcza, że rozmiary rzeczywiście osiągane przez różę często mocno różnią się od tego co jest na ich temat napisane w katalogach i na stronach producenta.
Ja mam dużo róż Tantau i Kordesa, rozsadzałam je w ub. roku i w tym będę rozsadzała dalej, bo róże, które wg opisu powinny mieć 70-90 cm rosną do 1,2-1,8 metra (np. wielkokwiatowe Gospel, Ascot, Beverly, Parole).
Ja bym sadziła z tyłu wielkokwiatowe, z przodu rabatowe. Chociaż np. moje rabatowe Pastelle czy Larissy też osiągają spokojnie 1-1,2 m.
Pamiętaj też, że róże wymagają pielęgnacji w sezonie - trzeba oberwać i wyzbierać chore liście, opryskać przeciw szkodnikom i chorobom, poprzycinać, podsypać nawozem.

Po 2 latach doświadczeń z różami sadziłabym róże w trochę większych odstępach.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danka11, czyli ile ma wynosić odstęp między nimi. Z tyłu będą wielkokwiatowe a z przodu rabatowe i niższe wielkokwiatowe (dorastające do 100cm).
Danka11
200p
200p

Post »

Poprzednio sadziłam co 0,4-0,6 m, teraz sadziłabym co 0,6-1,0 m. Pamiętaj, że róże w 1 roku dopiero się ukorzeniają, dopiero w kolejnych widać na co je stać i jak się potrafią rozrosnąć.
Przy czym większość moich róż pochodzi jednak ze szkółek - dostawałam zawsze duże, mocno ukorzenione krzaczory.

Róże z kartoników mogą potrzebować więcej czasu.
Elzwira
100p
100p
Od: 15 paź 2013, o 08:54

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za porady.
Pelikano-mój mąż raczej z tej drugiej kategorii :lol: -nie skleci mi raczej ukorzeniarki :wink: Nie mam jeszcze tyle doświadczenia z ukorzenianiem,żeby próbować metod które mi zaproponowałeś.

Floresito ja raczej nie będę eksperymentować,zdam się na los i zostaw?ę tak jak jest może się uda i przetrwa -podobnie jak było u Danki11.
Przesadzę ją tylko do większej doniczki i wstawię na strych,gdzie będzie na pewno cieplej szczególnie jak słonko przygrzeje, bez nocnych dużych spadków temperatury.
Do Obi niestety mam kawałek drogi i po prostu nie opłaca mi się jechać z reklamacją,mam nadzieję,że różyczka jednak się pozbiera.
Pytanie tylko mam jeszcze czy może przyciąć jej pędy?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Wiesz co, to ja chyba bym postawił doniczkę na parapecie nad ciepłym kaloryferem i niech się dzieje. Pąki i tak ruszą, na razie nic nie obcinaj, zobaczysz jak zareaguje, najwyżej za jakiś czas oberwiesz kilka młodych pędów jak zaszaleje. później zahartujesz i posadzisz do gruntu z liśćmi...
Zasada przy ukorzenianiu jest prosta w nogi ciepło, w głowę zimno, przepuszczalne podłoże i nie utopić, łatwe prawda? :lol:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Nie przycinaj już pędów, bo one są przycięte. Uważaj tylko, żeby na strychu nie było zbyt ciepło, bo szybciutko zacznie różyczka wypuszczać nowe cieniutkie pędy i wtedy będzie klops. W Wielkopolsce jest teraz ciepło, śmiało wsadzaj do ziemi, warto jednak wykorzystać ukorzeniacz. I nie zapomnij o skórce od banana! Banana zjedz, a skórkę wrzuć do dołka w który będziesz wsadzać różyczki.
Elzwira
100p
100p
Od: 15 paź 2013, o 08:54

Post »

Dziękuję wszystkim za porady,różyczka wyląduje jednak na strychu i będę obserwować co się dzieje.Zdam relację czy przeżyła.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danka11, dzięki ;:215 właśnie planowałam między wielkokwiatowymi ok.100cm a rabatowymi ok.60cm. Jeszcze raz dziękuję. Uspokoiłaś mnie trochę, że uda mi się pomieścić moje nabytki ;:215 :heja .
Danka11
200p
200p

Post »

Ninia: chyba zrobiłabym na odwrót - róże wielkokwiatowe budują na ogół wąskie i wyższe krzaczki, a rabatowe są niższe, ale szersze.

Ale to trudno tak jednoznacznie powiedzieć, bo różne odmiany różnie rosną, dużo zależy też pewnie od gleby, stanowiska itp.
Ja mam róże dopiero od 2 lat i niestety dopiero uczę się na własnych błędach, może niech się lepiej odezwie ktoś bardziej doświadczony.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Dzisiaj w Carrefourze kupiłam jedną różę za 3,59 złotego - Yellow King, z upustem jednozłotowym, czyli de facto zapłaciłam 2,59 zł. To te same. które były na początku o wiele droższe. Zdrowy, porządny krzaczek.
Wie ktoś, co to za róża, albo raczej jaka kryje się pod tą nazwą?
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

Meluzyno: Wydaje mi się, że pod nazwą Yellow King jest róża Persian Yellow. Obserwuj ją jak rozwinie porządne liście. Jeśli będą takie jakie mają dzikie rugosy- na gałązce 6-7 malutkich listków to będzie ona. Kwitnie raz do roku na dwuletnich pędach i jest dużą, krzaczastą różą, o bardzo pięknych, soczyście żółtych kwiatach. Jeśli to ona, to trafiła ci się prawdziwa "perełka".
mili17199
100p
100p
Od: 23 lut 2016, o 11:29

Post »

Kupiłam dzisiaj w biedronce róże rabatową różową za 5.99zł ale niestety nie wiem jaka to odmiana.
Obrazek
Gosia
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

[Floresita
Wielkie dzięki za podpowiedź :D Będę ją na pewno bacznie obserwować.
Zablokowany

Wróć do „Róże”