Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Aleś się obkupiła ;:oj
Gdzieś na liście widziałam różę Mrs John Laing - gorąco polecam.
Zakupiłam ją w zeszłym roku wiosną z gołym korzeniem,
Jeszcze w tym samym sezonie kwitła wielokrotnie i obficie, zapach ma powalający.
A po zimie nie znalazłam ani jednego uszkodzonego pędu.
Jest to - jak na razie - jedna z najlepszych róż, jakie mam.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sabina, tak sobie myślę, że może jak te Twoje korony pokażą nosy to przykryj je odkręconą wysoką butelką bez dna żeby sobie spokojnie podrosły i sroki nie miały do nich dostępu :roll:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Sabinko a ja teraz pochwale Twoje motylki.Do mnie takie kolorowe nie przylatują. Cudne.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko motylki pięknie pokazałaś. ;:138 Lilia ciemniejsza, zdecydowanie ładniejsza od mojej NN. Rozplenica z siewu pokazuje parę szczotek, więc z kapersa tym bardziej. ;:65 Nie wierzę, że werbena nie wzejdzie, na pewno będę psioczyć, że trzeba pielić. ;:108
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Sabinko, już jest marzec więc czas na nawozy wieloskładnikowe z azotem, podkarm je i zobaczysz czy jesienią zakwitną. ;:215
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Za gapowe się płaci! ;:223 Biegnę czytać od początku! ;:65
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie to za dużo powiedziane, że m. bierze udział w szaleństwie.
Nadal stoi nade mną i pilnuje wydatków, ale przynajmniej nie psioczy, że w ogóle wydaję i to na kwiaty
On nie cierpi kwiatów. Ogórd powinien być prosty, wręcz ascetyczny
Same iglaki i trawnik :roll:
Czyli odwrotność mnie ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Sabinko,pięknie zakwitły Ci krokusiki ,moje dopiero 5 żółtych z brązowymi paseczkami ,reszta kupiona w jesieni rośnie i nadrabia ,ale do kwitnienia to jeszcze trzeba poczekać ,listy zakupowe oszałamiające,ale ogród sie zapełni ,będziemy podziwiać :wit
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Sanko, świetna sesja motylowa ;:215
A ja nie mogę się doczekać Twojej nowej rabaty - tej półksiężycowej.
Ciekawa jestem jak się wszystko poprzyjmowało.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też się doczekałem już krokusów :tan ( a raczej pąków)
Te motyle są piękne,zresztą każdy robal co nie szkodzi i nie ma 8 nóg jest na swój sposób ładny :lol:
Wszystkiego dobrego i przyjęcia się każdej roślinki życzę w tym sezonie ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Zamarudziłam kilka dni, ale nie ma się co dziwić skoro każdy nastawiał się na wiosnę, a mamy wyjątkowo kapryśny i deszczowy okres przejściowy. Całe szczęście, że większość roślin nie widzi w tym większego problemu i nadal rosną jak szalone ;:173
Dotarły do mnie lilie. Nieco wcześniej niż się spodziewałam, ale kubeczków po jogurtach nie brakuje więc jutro czeka mnie zapełnianie schodów kolejnymi sadzonkami :;230 Jako gratis dostałam kolejną Black out ;:224
Co się tyczy siewów.. nie wysiałam nadal floksów i pewnie teraz to już pójdą wprost do gruntu.. wysiałam natomiast paczuszkę ostróżek i naparstnicy - tradycji stało się zadość :lol:
Dyptam nadal nie wschodzi.. Chyba muszę się poważnie rozglądnąć za sadzonką, bo na siewki nie mam co liczyć..

Aneczka, ;:168 Ja mam taką teorię, że korony są niszczone przez wzgląd na zapach. Ich cebule śmierdzą wprost okrutne, a jak się rozgniecie liście to można wyczuć charakterystyczny swądek.. może srokom ten zapach odpowiada. Już sama nie wiem..
Ewelina, próbowałam wczoraj przeplewić fragment rabaty. Założyłam polar, rękawiczki i.. po 15 minutach uciekałam do domu tak zmarzłam ;:306 To jeszcze nie ten czas. Owad z czerwonymi kropkami niestety nie został zidentyfikowany. Pierwszy raz coś takiego spotkałam. Po rozłożeniu skrzydeł wyglądał bardziej jak ćma..
Magda, różę Mrs John Laing mam zamiar kupić już w donicy więc jeszcze poczekam na dostępność i w ogóle na rozpoczęcie sprzedaży w niedalekiej szkółce (oferują róże jedynie w donicach). W ubiegłym sezonie upatrzyłam sobie kilka pięknotek w tej "moje"j szkółce. Mam nadzieję, że będą je mieli w tym roku :D
Zuza, problem jest w tym, że ptaszyska atakują nawet te wielkie sztuki. w tamtym roku już byłam w stanie policzyć pączki a na drugie dzień wszystko połamane. Myślałam już, że to kociska aż pewnego dnia sama przyłapałam ptaki na gorącym uczynku (tak, wiem jak to zabrzmiało :;230 ). Zachowywały się tak jakby chciały powyrywać wszystkie liście z koron..Przykryłam wychodzące kły butelkami, póki będą się mieściły to tak zostaną.
Ala. staram się sadzić wszystko co możliwe żeby tylko zwabiać motyle. Jak gdzieś przeczytałam o budlejach tak mam teraz trzy, jeżówek też się kilka nazbierało, do tego werbena i floksy. Niestety z przyczyn niezależnych ode mnie nie mogę się pochwalić cyniami - ślimaki zawsze mi je ogryzają :evil:
Sonia, nawet nie wiesz jak cieszę się na tą rozplenicę :heja Już wyszukałam jej miejsce u podnóża róży Othello w towarzystwie liatr i różowych, pustych jeżówek.. A najlepsze jest to, że jeszcze nie mamy porządnej wiosny a ja już myślę jak będą wyglądały moje własne szczoteczki po pierwszym przymrozku.. ;:306
Stasiu, aj z tymi nawozami.. człowiek chyba tego nigdy nie opanuje. Muszę sobie jakąś praktyczną ściągawkę zrobić..
Renatko, ;:168
Gosia, jakbym słyszała mojego szwagra. Sadziłam tulipany - tyle się osadzisz tych cebul, a one tylko ci zakwitną przez chwilę, a potem brzydkie liście. Sadziłam róże - ech, róż to ja nie lubię, kolce wszędzie, chorowite to, trzeba chować na zimę.. Sadziłam lilie- no tylko nie lilie, one tak śmierdzą, że spać wieczorem nie można przy otwartym oknie.. A co w takim razie sadzić? Iglaki, bo marzy mu się taki piękny zielony trawnik równo otoczony iglakami.. Oj biedna jego żona, ale ostatecznie i ona wywalczyła swoje miejsce na kwiaty ;:108
Marta, krokusów jest coraz więcej, tylko otwierać się nie chcą bo ciągle chmury i deszcz i niepogoda ;:222
Agnieszka, rabatę półksiężycową muszę jakoś sprytnie powiększyć tak żeby nikt nie zauważył ;:306 Obliczyłam, że nie zmieszczę wszystkich floksów ;:224
Po dzisiejszym obchodzie wiem już, że przeżyła piwonia drzewiasta, o którą bardzo się bałam, bo bratanek męża miał bliskie spotkanie z krzaczkiem podczas robienia bałwana. Jesienne nasadzenia już na wierzchu, róże z wielkimi pączkami, byliny wypuszczają młode listki.. chyba wszystko przeżyło. Czekam jeszcze na rutewkę i hibiskusa bylinowego - one wychodzą później
Tulap, dziękuję ;:168 A wiesz, że u mnie w rabatach założyły swoją kolonię Tygrzyki?? Brzydzę się pająkami i tylko dlatego pozwalam im tam mieszkać.. chociaż pozwalam to złe słowo - boję się ich wyeksmitować, a na łagodne prośby nie reagują ;:306 ;:306

Niestety słońca jak nie było tak nie ma.. żal pokazywać.. kilka pączków na dowód tego, że rośliny chcą rosnąć i domagają się wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Sabinko,świetnie wyglądają te krokusowe kępeczki i kolorki też niesamowite,może i u mnie kiedyś tak będzie :uszy
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko. Kwiaty krokusów w zamknięciu też wyglądają ciekawie ;:333 . Za to hiacynt wyrywny ;:108 . Moje też w większości na wierzchu ale każdy na innym etapie. Pewnie sadziłam na różnych głębokościach. No tak, plewienie to akurat odradzam bo palce zaraz drętwieją od tej zimnej ziemi , nawet w rękawiczkach. No ale inne prace można wykonywać tylko nie wtedy jak nie pada ;:306 . Ja dzisiaj daruję sobie jakiekolwiek prace na zewnątrz . Z pewnością przyjdą w końcu ładne, wiosenne dni . Właściwie to w kalendarzu mamy jeszcze zimę :roll: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Marta, takiej kępki można się szybko doczekać sadząc krokusy botaniczne. One są niby drobniejsze, ale nadrabiają entuzjazmem :lol: kwitną wcześniej, obficiej i rozrastają się szybko ;:108
Ewelina, dzisiaj nie ma szans na wychodzenie do ogrodu. Pogoda przyprawia mnie o zimne dreszcze, a z drugiej strony ciągłe siedzenie w domu i oglądanie świata zza szyby zaczyna sprawiać że człowiek już wariuje ;:300 Jeszcze 11 dni do wiosny. Patrząc na meteo.pl nie zapowiada się jakaś większa zmiana pogody. Na tej mniej wiarygodnej prognozie (84 h) w niedzielę wyświetla się śnieg i -6 stopni..
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko ja już też przebieram nogami i jestem gotowa do startu,ale zimno skutecznie mnie zniechęca,a więc chyba wezmę się za pikowanie kobei do kubeczków po śmietanie i trawek.
Potem wysieję żeniszka i szałwię trójbarwną i jeszcze goździki ;:215 Coś muszę robić,byle nie zwariować.
Moje frezje wszystkie ładnie powypuszczały liście...Moje zamówienie z liliami jeszcze nie jedzie,może dlatego,że wzięłam za pobraniem?
W sumie to dobrze,mam jeszcze czas na lilie.
Kępa krokusów daje radość,miło popatrzeć ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”