Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozsada- wszystko o produkcji rozsady warzyw

Post »

Witaj. No cóż, jeśli chodzi o taśmy diodowe SMD to je często i chętnie stosuję gdzie się tylko da. W zapasie mam jeszcze 2 komplety podwójnych profili jak na fotkach, ale są to diody białe ciepłe, bo zimnego oświetlenia nie lubię.

Obrazek

Obrazek

Koszt zimnych taśm i zasilacza to ponad 100zł z przesyłką.Taniej wyniosą mnie świetlówki, układy zapłonowe mogę wykorzystać z zużytych świetlówek energooszczędnych, których mam sporą ilość, mocowanie to 4 opaski kablowe i podłączenie kostkami odciętymi z listew montażowych. Dla mnie jest to taki tajny eksperyment, a to już loteria albo się uda, albo i nie. Trzeci problem to to, że moja emeryturka z gumy nie jest, niestety. :( Tym bardziej, że idą święta i trudno jest ukryć małe przekręty finansowe przed ministrem finansów (żona). :D
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Trochę się zmartwiłam moim za wczesnym wysianiem nasion pomidorów koktajlowych bez moczenia i kiełkowania na waciki. Dzisiaj ponakrywałam doniczki folią i odstawiłam bliżej kaloryfera. Po ilu dniach powinny wykiełkować? Czy może lepiej już moczyć nową partię?
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też nie namaczałam pomidorów. Przykryłam tylko folią i zobaczymy czy wyrosną.
Pozdrawiam
Dorota
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Nigdy nie namaczam i nie podkiełkowuję pomidorów. Wschodzą bez problemu po około 7-10 dniach w zależności od odmiany i prawie w stu procentach. Temperaturę mam nie za wysoką, bo około 20,5C w dzień i 18C w nocy. Pomidorom to w zupełności wystarczy. Nie nakrywam folią, bo pomidory są przysypane wilgotną ziemią. Tak więc nie macie się czym martwić.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Wyluzujcie, jeśli maja wilgoć i temperaturę pokojową to wzejdą. Jeszcze jest czas na sianie pomidorów. Żadne moczenie nie jest potrzebne.
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

Jestem tego samego zdania, jeszcze jest trochę czasu na sianie pomidorów, u mnie to jest od 18 marca i wszystko rośnie tak jak książka pisze, więc spokojnie można sobie wszystko jeszcze poobliczać, co gdzie ma rosnąć ;:136
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Z tą wilgocią jest różnie, bo to parapet, a pod nim kaloryfer, ale staram się zraszać i nakrywam folią, żeby dłużej było wilgotno.
Po 15 wysieję jeszcze po kilka nasionek bardziej dla eksperymentu i porównania, które wyrosną lepiej.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

pomidormen pisze:Wyluzujcie, jeśli maja wilgoć i temperaturę pokojową to wzejdą. Jeszcze jest czas na sianie pomidorów. Żadne moczenie nie jest potrzebne.

Zgadzam się w zupełności ;:108 :!: pomidory spokojnie można wysiewać do 20 marca, więc czasu sporo, a i wysiane w kwietniu dadzą rade nadgonić. I nie widzę sensu moczenia, chyba, że ktoś nie ma co z czasem zrobić. Optymalna temperatura kiełkowania nasion pomidorów to 22-25 stopni, wówczas kiełkują około 7-10 dni.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomidory chcę wysiać od razu do ziemi 12 marca i lekko przykryć ziemią.
Czy przez kilka dni mogą stać w ciemnym ciepłym miejscu, czy muszą od razu w widnym np. na parapecie?
Do tej pory stały od razu na parapecie, ale w tym roku będą miały tam tylko 18 st. w dzień (chyba że będzie słońce, ale na to u nas na razie nie ma co liczyć, każdy dzień pochmurny), 16 st. w nocy.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Czy przez kilka dni mogą stać w ciemnym ciepłym miejscu - jak najbardziej, dopóki nie wykiełkują. Wtedy do chłodniejszego i oświetlonego miejsca.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Pomidory wysiewa się na głębokość ok. 2 cm, dobrze uklepując ziemię, w innym wypadku może się zdarzyć, że siewki bądą miały tzw 'kaski' jeśli w nocy jest 16 stopni, to jeszcze nie dramat, ale najlepiej pomidory umieścić na kilka dni w ciepłym miejscu, dopiero gdy pojawią się siewki postawić na parapet.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Popikowałam dziś papryki do skrzynek, robię w tym roku rozsadę rwaną. Chilli do suszenia będę uprawiać na rabatach kwiatowych razem z burakami liściowymi, ziołami i kapustą toskańską.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Nie cytujemy postu, na który bezpośrednio odpowiadamy / E.

Takie rabatki kwiatowo- warzywne są fantastyczne :]

Moje pomidorki i papryki w tydzień skiełkowały i pięknie rosną, ale niestety nim wczytałam się w wątek dotyczący podłoża, zakupiłam wielki worek Substrala Natural. Nie dość, że nie wiadomo, ile czego w nim jest (żadnej informacji o nawozie, oprócz: 5% kompostu :D ) to niektóre siewki złapały zgorzel, więc odradzam to podłoże;/
Pochorowały się bazylie, sałata lodowa, majeranek, poziomki. Pomidory i papryka wygląda na razie w porządku, ale i tak obawiam się, że jak grzybek w ziemi jest, to w końcu i one oberwą. Na razie pryskam wodą z olejkiem drzewa herbacianego, bardzo chciałam uniknąć w uprawach warzyw silnych śor. Kupiłam Previcur, ale nie wiem, lać? Nie lać? Jest szansa jakoś inaczej uchronić to, co już rośnie w podłożu przed chorobą?

Na następne wysiewy ziemię wyprażę, może uda się uniknąć zgorzeli siewek.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

Już przepikowałam pomidory, trzymam je w szklarence domowej. Zastanawiam się, czy nie lepiej by im było na parapecie?
Pozdrawiam
Dorota
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Aguss, zgorzel masz od zalewania siewek, a nie od ziemi, postaraj się osuszyć podłoże i ogranicz wilgotność.

Dorotas, a tę szklarenkę gdzie trzymasz?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”