Ogród na łące

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród na łące

Post »

Dario cudowna posesja, sama chętnie bym w takiej zamieszkała.
To moje klimaty od dziecka.
Okolicę masz uroczą i działkę też świetnie położoną.
Wypada tylko życzyć Ci, aby jak najszybciej zrealizowały się twoje marzenia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki za odpowiedź , skoro sprawdza się na balkonie to trzeba zapolować na szklarenkę :wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Dario!
W jakim wspaniałym regionie mieszkasz ;:oj, tyle świetnych historycznych miejsc w pobliżu!
Okolice Twojej działki też piękne i malownicze, aż żal myśleć, że te łąki znikną pod zabudową ;:174.
Starałabym się tak ustawić dom i ogród, żeby ten "zapożyczony krajobraz" był zza jakiegoś ażurowego ogrodzenia widoczny.
Podziwiam Wasz zapał, bo uprawianie ciężkiej gliny to nie lada wyczyn ;:333. Nie dziwię się, że zbierasz organiczny materiał gdzie się da, to chyba jedyny dobry sposób na poprawę struktury gleby.
Nie myślałaś o posadzeniu kilku malowniczych drzew, np. brzóz? Zajmowalibyście się swoimi sprawami, a one już by sobie rosły... ;:224.

Pozdrawiam serdecznie - Jagi
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Moniko, Ewelinko, nie ma to jak drewniane domy! ;:333 Fajnie tam, tak sielsko, na luzie i trwa ten domek sobie cały czas już grubo ponad stulecie. Ech, można się rozmarzyć.

Marysiu, tak, to właśnie to - można zwiedzać, chociaż tylko front domku jest udostępniony, bo reszta jest normalnie cały czas zamieszkiwana przez rodzinę Serafińskich. To trochę tak, jak z Rydlówką w Krakowie, tylko że Rydlówka jednak jest sporo większa.

Aniu, no to już Ci Asia odpowiedziała. I dobrze, bo ja sama jeszcze nie mam doświadczenia z tymi wyprowadzkami balkonowymi i też będę tu na forum podpatrywać kiedy inni to robią i z jakimi gatunkami.

Asia, wiesz jak ja bym chciała mieć taką drewnianą oborę/stodołę jak przy tym domu?! Kurczę, bardzo.
Napisz, jakie to dokładnie sadzonki wietrzyłaś w marcu na balkonie? Chyba widzę tam m.in. aksamitkę?

Grażynko, nasza działka wprawdzie jest kawałek od Krakowa, ale właśnie ze względu na tę okolicę została wybrana. ;:108

c.d.n.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na zdjęciu jest bób, aksamitki (które wykiełkowały w domu jak zabrałam doniczkę z balkonu w celu uprawy szczypiorku w kuchni i nie miałam serca ich wyrwać więc przepikowałam do wielodoniczki), jeszcze jest tam przypołudnik - takie fajne wesołe kwiatki.

Słyszałaś o projekcie ustawy o obrocie ziemią rolną? Chyba się zapiszę na studia podyplomowe na Akademię Rolniczą... poważnie.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia, nie, nie słyszałam - streścisz, o co chodzi? Albo dasz link?

P.S.
Śliczne te przypołudniki, właśnie sprawdziłam. W skrzynkach balkonowych potem je miałaś? Bo widzę, że jak zwykle - przepuszczalne podłoże lubią.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przypołudniki na balkonie były o wiele, wiele ładniejsze. Chyba nie ma sensu sadzić na glinie.

A streszczenie ustawy jest takie, że od 1 maja ziemię rolną będzie mógł kupić tylko rolnik, więc ciężko będzie sprzedać a także dokupić.
Jeszcze może być problem z dziedziczeniem jak dziedziczący nie jest rolnikiem ale to muszę jeszcze zgłębić.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

C.d.:

Jagi, witaj!
Dziękuję za komplementy dla okolicy. ;:196 O łąki na razie nie ma się co martwić: jest plan zagospodarowania i te pagórki, które widać po drugiej stronie strumyka, są terenem rolnym, a pod zabudowę jednorodzinną jest wyznaczony teren przy drodze, tego od nas nie widać.
Brzozy bardzo lubię i na pewno dosadzę jeszcze jakieś odmianowe, a tymczasem przedstawiam Ci nasze brzózki samosiejki, oraz dęby samosiejki i takież osiki:
Obrazek

Także drzewa jakieś są, ale rosną na skarpie, pod którą jest mokradło porośnięte sitowiem leśnym. Więc nie zagospodarowujemy póki co tego kawałka, a tam, gdzie jest bardziej płasko i coś sadzimy, no to niestety na razie jest patelnia.
Problem jest taki, że działka jest pochylona w kierunku północnym i nie mogę więcej niż dwa, trzy wyższe drzewa posadzić przy miedzy południowej, bo po jakimś czasie długie cienie zajmą zbyt dużo terenu, ale jakieś krzewy i np. niewysokie jabłonki ozdobne to na pewno posadzę. Tylko na razie brak zabudowań powoduje moje niezdecydowanie, gdzie dokładnie je posadzić. ;:131 ;:218
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia, hmmm, no to też muszę ustawę zgłębić. Chociaż już nie myślę ani o sprzedaży, ani o kupnie, ale cichutko mogę się przyznać, że jakąś eko-zagrodę to chciałabym kiedyś mieć. No, trochę szkoda, że na AR nie poszłam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Z ostatnich zakupów w Ldl przyniosłam takie oto torebki, za 5 zł jedna, no nie mogłam ich tam zostawić. ;:185
Sprawdziłam, że brodia oczywiście lubi mieć przepuszczalne podłoże, a na dodatek trzeba wykopywać - ale za tą cenę to jak będzie u mnie jednoroczna to też płakać nie będę.
A mieczyki to mają naprawdę duże cebule.
Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze fotki ze wschodu słońca sprzed kilku dni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękny wschód słońca. Ja ostatnio polowałam na zachód ale zanim się obejrzałam słoneczko mi uciekło ;:306 a było takie piękne czerwone ;:131 . Oj jeszcze muszę sporo uczyć się o robieniu zdjęć . Fajne zakupy zrobiłaś ;:138 . U mnie takich mieczyków nie było ale wzięłam inne i też miały spore cebule. Zastanawiałam się nad tym niebieskim ale w końcu zrezygnowałam . Teraz zaczynam żałować ;:218 . Pozdrawiam i miłego, słonecznego dnia Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Żeby uprościć sobie pracę ja wsadzałam cebulki do większej donicy a potem z nią wkopywałam do ziemi.
Jesienią łatwo było wyjąć donicę i schować.
Poza tym gryzonie miały utrudniony do nich dostęp.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dario brodię kupiłam parę lat temu i nie wykopałam, nie zmarzła ale jedna zobaczymy czy dotrwa do tego sezonu?
Wschód słońca ma w sobie coś co przyciąga :?: Jesteś na dobrej drodze do uzależnienia ;:306
Byłam teraz w Auch jest pełno roślin, ale za karpę floksa 14 zł, to w sezonie kupię kwitnącego w targu ;:223
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba udało mi się dzisiaj ususzyć moją rozsadę lewkonii. :? Tzn. spryskuję ją regularnie, bo pilnuję wilgotności, ale stoją na parapecie południowym, a dziś tak ładnie słońce świeciło, że aż im chyba było za gorąco - kaloryfer w tym pokoju jest wyłączony, żeby nie było. Wszystkie sflaczały i oklapły. Po paru godzinach od nawilżenia podniosło się tylko kilka sztuk. Ale mam już nowe nasionka z biedr., więc wysieję jeszcze raz. Nie poddaję się. Może w końcu nauczę się robić rozsady. :D

Muszę poza tym pilnować Bazyla (to ten czarny kot), bo zdradza duże zainteresowanie młodymi papryczkami. Kiedy to było? W zeszłym sezonie ogłowił mi prawie wszystkie siewki z liścieni i było po paprykach. Dobrze, że wysiałam do dwóch pojemników i ten drugi stał jeszcze wyżej, to tam się nie dostał.

Ewelinko, dzięki. ;:196 Dzień był rzeczywiście miły i słoneczny, ale niestety spędzony w mieście, zamiast na wsi. Jutro się wybieramy, trzeba porozmawiać z sąsiadem, żeby przeorał i wybronował dwa kawałki ziemi. Mój aparat robi beznadziejne zdjęcia, gdy jest mało światła, ale mam teraz statyw (taki amatorski) i jest ciut lepiej robić zdjęcia o takiej porze.

Grażynko, ja też już sporo donic wkopałam. ;:108 M.in. lilie w nich sadzę. Teraz muszę niektóre podzielić, bo za ciasno mają.

Marysiu, 14 zł to rzeczywiście strasznie dużo za przesuszoną karpę floksa (bo w tych marketach sucho okropnie i zawsze szkoda mi tych roślin i cebul). Lepiej kupić roślinę w sezonie - tak jak piszesz, na targu, lub na forum. :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Widzę, Dario, że plany masz szerokie i dalekosiężne. ;:138 ;:138
Jesteś szczęśliwą posiadaczką dużego areału, w dodatku jeszcze nie zagospodarowanego w całości. ;:108
Będziesz miała śliczny ogród otoczony pięknymi drzewami. ;:215
Gratuluję pomysłów. ;:63 ;:63
Miłego wieczoru i fantastycznej niedzieli. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”