Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
- Daria_Eliza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Aha, no tak, a ja myślałam, że wzdłuż całego domu. Noto się zgadza. A ile metrów masz od ściany domu do ogrodzenia?
Jak posadzisz krzewy przy ogrodzeniu, to będą rzucały cień na niższe rośliny, które posadzisz za nimi, ale jest sporo roślin, które dobrze radzą sobie w półcieniu. Pytanie jeszcze, czy chce Ci się przycinać żywopłot? Jeśli nie, i jeśli nie zależy Ci na jednolitej ścianie, to możesz posadzić kilka cisów o pokroju kolumnowym, których nie będziesz musiała strzyc, magnolie bardzo lubią kwaśną glebę i od południa powinny ładnie kwitnąć. Możesz posadzić sosnę i uszczykiwać jej co roku 1/3 młodych przyrostów, wtedy pozostanie niska, ale ładnie się zagęści. Azalie i rododendrony też będą dobrym rozwiązaniem, bo lubią kwaśną glebę, ładnie kwitną wiosną, ale w drugiej linii, żeby były trochę ocienione przez coś z przodu.
Trawy są ładne, ale wiosną będziesz odsłonięta, dopóki nie urosną.
Róże parkowe rosną wysokie i ładnie kwitną, są takie, co powtarzają kwitnienie, wiele z nich pachnie. Ale musiałbyś im pewnie dołożyć lepszej ziemi, bardziej zasadowej.
Jak posadzisz krzewy przy ogrodzeniu, to będą rzucały cień na niższe rośliny, które posadzisz za nimi, ale jest sporo roślin, które dobrze radzą sobie w półcieniu. Pytanie jeszcze, czy chce Ci się przycinać żywopłot? Jeśli nie, i jeśli nie zależy Ci na jednolitej ścianie, to możesz posadzić kilka cisów o pokroju kolumnowym, których nie będziesz musiała strzyc, magnolie bardzo lubią kwaśną glebę i od południa powinny ładnie kwitnąć. Możesz posadzić sosnę i uszczykiwać jej co roku 1/3 młodych przyrostów, wtedy pozostanie niska, ale ładnie się zagęści. Azalie i rododendrony też będą dobrym rozwiązaniem, bo lubią kwaśną glebę, ładnie kwitną wiosną, ale w drugiej linii, żeby były trochę ocienione przez coś z przodu.
Trawy są ładne, ale wiosną będziesz odsłonięta, dopóki nie urosną.
Róże parkowe rosną wysokie i ładnie kwitną, są takie, co powtarzają kwitnienie, wiele z nich pachnie. Ale musiałbyś im pewnie dołożyć lepszej ziemi, bardziej zasadowej.
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dario, dziękuję za wszystkie pomysły
Dopiero co mam wolniejszą chwilę, bo jednak dopiero dzisiaj byłam w Lublinie a później jeszcze musiałam po synka pojechać, którego dowożę 21 km do przedszkola no i się zeszło.
W przycinanie żywopłotów raczej nie chcę i nie będę miała czasu się bawić bo ciągle jestem w rozjazdach. Ziemi nawieźć to też ogólnie nie jest wielki problem bo u nas w okolicy ludzie często oddają np. po wykopaniu stawu.
Największą trudnością jest teraz po prostu zdecydować się na konkretne rośliny, wymyślić kształt rabat, czy kolejność nasadzeń.

W przycinanie żywopłotów raczej nie chcę i nie będę miała czasu się bawić bo ciągle jestem w rozjazdach. Ziemi nawieźć to też ogólnie nie jest wielki problem bo u nas w okolicy ludzie często oddają np. po wykopaniu stawu.
Największą trudnością jest teraz po prostu zdecydować się na konkretne rośliny, wymyślić kształt rabat, czy kolejność nasadzeń.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Trzeba wiedzieć co się chce,ja bym w iglaki nie szła to już nie jest ani ciekawe ani trendy,może być iglak ale jako element kompozycji roślin ,chcesz aby było intymniej nie dziwię się ,ale możesz posadzić jako tło coś kwitnącego,od wiosny do jesieni będziesz miała parawan z liści a zimą jak liście opadną to co z tego?zimą sąsiedzi w domach siedzą,kwasolubne są ok ale i rhododendrony i azalie krótko kwitną ,ja bym posadzila np budleję ( piękna i motyle cały czas będziesz na niej miała-moja budleja jeszcze na początku grudnia miała kwiatostany ) i krzewuszki które kwitną cały sezon i bardzo szybko rosną,możesz posadzić dla kontarstu pęcherznicę Diabolo -piękne bordowe liście albo odmianę Luteus -liście żółte albo bordowy perukowiec ,to by mogłyby być tzw tyły,przed tymi krzewami coś "lekkiego" np wierzbę na pniu a jeszcze lepiej iglaczek-modrzew Pendula byłby super-da wrażenie delikatności ,może klonik japoński , potem mogą być trawy bo Ci się podobają,a ostatni element zrobiłabym hosty i żurawki ,masz cały sezon barwnie ,kwitnąco,ciekawie ,a pomiędzy to wszystko gdzie się da cebulki szafirków,hiacyntów,krokusów,tulipanów,zaczną one wiosną barwić ten kawałek gruntu
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Andziu widzisz każdy ma inne pomysły i gust. Osobiście nie wyobrażam sobie żeby nie było tam ani jednego iglaka. Krzewy też powinny być . Jak dobrze to rozplanujesz to zmieścisz dużo fajnych roślin. Ja nie mówię, że masz robić żywopłot z tujek ale gdzieniegdzie jakieś iglaki wskazane, chociażby dla tego by ogród ładnie wyglądał także zimą i to nie jest kwestia jakiejś mody . Gdyby wszystko było uwarunkowane modą to musielibyśmy wymieniać rośliny co chwilę a to przecież nie o to chodzi. Z pewnością sobie poradzisz masz na to sporo czasu. W każdej chwili można coś zmienić, przesadzić jeśli nie będzie Ci pasowało . Aha i pamiętaj, że ogród tworzysz dla siebie i dla swoich bliskich, to Ty masz czuć się w nim dobrze a nie robić go dla sąsiadów. Pozdrawiam 

- andzia458
- 500p
No właśnie- ile ludków, tyle pomysłów- i to jest fajne
Iglaki mają swoją urodę i też mi się podobają- na pewno jakieś posadzę, tylko nie wiem jeszcze jakie i jak je rozmieścić
Coś mi się wydaje, że przede mną kolejna nieprzespana noc

Iglaki mają swoją urodę i też mi się podobają- na pewno jakieś posadzę, tylko nie wiem jeszcze jakie i jak je rozmieścić

Coś mi się wydaje, że przede mną kolejna nieprzespana noc

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;

- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Aniu, pomysłów na pewno będzie sporo, musisz się najpierw zorientować, na czym Ci zależy. Ja jeszcze podpowiem ładnie pachnące jaśminowce i lilaki, które możesz posadzić bliżej okien, po bokach. Lilaków jest sporo gatunków, a wszystkie tak ładnie pachną. A różne odmiany pigwowców bardzo ładnie kwitną wiosną, można wybierać wśród gatunków i rozmiarów pigwowców. Kwiaty mogą mieć łososiowe, pomarańczowe, różowe, czerwone lub białe.
Skoro wymiana podłoża na lepsze nie stanowi problemu, to rzeczywiście stwarza to o wiele więcej możliwości.
Dorotko - Dorcia7, podsunęłaś kolejne ładne krzewy kwitnące.
Skoro wymiana podłoża na lepsze nie stanowi problemu, to rzeczywiście stwarza to o wiele więcej możliwości.
Dorotko - Dorcia7, podsunęłaś kolejne ładne krzewy kwitnące.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Warto też sadzić pięciorniki,są w kilku kolorach i jakiegoś berberysa posadzić -jesienią jest piękną ozdobą ,ja najbardziej lubię odmiany Diabolicum, Maria,Natasza
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odpowiadam w Twoim wątku w sprawie heliotropu, moje nasiona do tej pory leżały na działkowej werandzie to dobrze przemarzły.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Andziu, Dorotka dobrze radzi, tylko my patrzymy na małe ogrody, gdzie mało miejsca na iglaki, Ty masz teren ogromny, więc i one znajdą sobie miejsce.
Powoli, na wszytko przyjdzie czas. Tak jak radzą dziewczyny, pomyśl o drzewach, to ramy grodu, które muszą mieć sporo czasu by urosnąć. Siej jednoroczne, bo choć pracochłonne dają efekt natychmiastowy. Na byliny trzeba czekać. Wiele dobrych rąk wyciągnie się z datkami, każdy prawie ma nadwyżki. Najlepiej rozejrzyj się po swojej okolicy, forumków z tamtąd jest wielu.
Krzewy można kupić już za niewielki pieniądze, jesienią lub wiosną z nagim korzeniem, popularne po 1 zł czasem, 1,5 zł. Posadź wiele, kępami, szpalerami. Już za dwa lata będzie śliczny busz. Tu zawsze dostaniesz dobre rady i nie tylko
Zapraszam jakby co na pw.
Powoli, na wszytko przyjdzie czas. Tak jak radzą dziewczyny, pomyśl o drzewach, to ramy grodu, które muszą mieć sporo czasu by urosnąć. Siej jednoroczne, bo choć pracochłonne dają efekt natychmiastowy. Na byliny trzeba czekać. Wiele dobrych rąk wyciągnie się z datkami, każdy prawie ma nadwyżki. Najlepiej rozejrzyj się po swojej okolicy, forumków z tamtąd jest wielu.
Krzewy można kupić już za niewielki pieniądze, jesienią lub wiosną z nagim korzeniem, popularne po 1 zł czasem, 1,5 zł. Posadź wiele, kępami, szpalerami. Już za dwa lata będzie śliczny busz. Tu zawsze dostaniesz dobre rady i nie tylko

Zapraszam jakby co na pw.

- andzia458
- 500p
Kochane, co ja bym bez Was zrobiła
Leżę właśnie na zabiegach i czytam forum, Wasze podpowiedzi. Wszystkie są na wagę złota, na pewno z nich skorzystam. Fajnie, że pomagacie, podpowiadacie bo początki zawsze są najtrudniejsze. Coś tam mi już zaczyna się układać w głowie- chyba rozrysuję sobie wszystko na kartce a wtedy podzielę się z Wami moją twórczością 

- andzia458
- 500p
No niestety, rysunek na papierze jeszcze nie powstał
Moi chłopcy mają jutro imprezę- szóste i ósme urodziny i sporo spraw mam jeszcze do ogarnięcia, zanim się jutro goście pojawią.
Dzisiaj moje pelargonie pokazały się na światło dzienne

Moi chłopcy mają jutro imprezę- szóste i ósme urodziny i sporo spraw mam jeszcze do ogarnięcia, zanim się jutro goście pojawią.
Dzisiaj moje pelargonie pokazały się na światło dzienne

Buziaki dla chłopców i żeby imprezka udała się na sto dwa.
Takie malutkie te pelasie, a jednak cieszą ogromnie. Teraz tylko dużo słoneczka im potrzeba.
Takie malutkie te pelasie, a jednak cieszą ogromnie. Teraz tylko dużo słoneczka im potrzeba.

- andzia458
- 500p
Kropko, póki co, wygrzewają się na południowym parapecie- mają podwyższenie ze styropianu wysokości 8 cm, żeby rama okienna nie zasłaniała im słoneczka
I muszę męża pogonić w poniedziałek, żeby zrobił mi regalik do doświetlania roślinek, bo świetlówki już czekają a on ciągle ma coś innego do zrobienia...
A za buziaki serdecznie dziękujemy

I muszę męża pogonić w poniedziałek, żeby zrobił mi regalik do doświetlania roślinek, bo świetlówki już czekają a on ciągle ma coś innego do zrobienia...

A za buziaki serdecznie dziękujemy

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Andzia gratuluję pierwszych wschodów
. Wszystkiego dobrego dla chłopców
. A co do męża to nie martw się nie tylko Twój taki " zajęty" . Mój tez tak czasem coś robi, że nie może zrobić
. Do wiosny obiecał, że postara się zrobić dla mnie dwie podpory dla róż pnących no i jestem ciekawa co z tego wyjdzie .

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Andziu wszystkiego najlepszego dla chłopców!
Brawo dla malutkich pelargonii

Brawo dla malutkich pelargonii