Historia jednego parapetu

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Historia jednego parapetu

Post »

Mam znajomą, która też podlewa swoje cambrie wprost do doniczki, zwykłą wodą, nie bawi się w zanurzanie, zraszanie czy inne zabiegi, a te kwitną jej jak szalone i na dodatek mnożą bulwy w zastraszającym tempie. Być może to jest jakiś sposób. Kwiatek nie chcąc zginąć właśnie tak reaguje? Nie mam pojęcia.
Alicja 26
100p
100p
Od: 1 wrz 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Być może coś w tym jest. Tak jest nie tylko ze storczykami. Od dawna próbuję uprawiać bluszcz ale zawsze marnieje. Miałam już kilka sadzonek i dorosłych roślinek i nic z tego.. nie odpowiadają im moje warunki :wink:

Oto pozostałości po moim Cissusie
Obrazek

A taki był

Obrazek

Co ja robię źle ;:223
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A powiedz w jakich warunkach stoi twój cissus (stanowisko, podlewanie, itp.)? Ja też mam takiego i kiedyś marnie rósł, ale teraz radzi sobie ciałkiem dobrze.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Alicja 26
100p
100p

Post »

Okno wschodnie, podlewanie 2 razy w tygodniu. Opadły mu wszystkie liście. Chyba nic z tego nie będzie.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś mój cissus stał na zachodniej stronie i zawsze kilka listków tylko miał. Potem wyjęłam go z ziemi i okazało się że system korzeniowy był bardzo słaby. Posadziłam do dość ciasnej doniczki i postawiłam na początku na południowym parapecie. Po jakimś czasie się pozbierał i odbił. Może to tylko tak na zdjęciu widać, ale wygląda jakby na czubkach coś się tliło, więc może nie jest jeszcze za późno. No czasem tak jest, są rośliny, którym nie pasują warunki, jakie mamy - mi np. nie idą hibiskusy.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Świetnie Ci idzie z reanimacją storczyków ;)
Zakwitną, Zobaczysz... tylko trzeba cierpliwości ;:108
Jeśli Masz spagnum, to Rozłóż na wierzchu "kołderkę" z niego.

Cissusy nie wszędzie dobrze rosną. Nie Zalałaś go czasem?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Alicja 26
100p
100p

Post »

Bardziej przesuszyłam jak zalałam. Spisałam go na straty. Uszczypnę kolejną szczepkę i spróbuję jeszcze raz. Nie zrażam się. W końcu wiosna idzie ;:138
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

I słusznie :) . Jeżeli masz dostęp do większej ilości sadzonek, to posadź np. trzy do jednej doniczki, będzie ładniej wyglądać. Na wiosnę wszystko lepiej rośnie, więc na pewno się uda.
Basia
Alicja 26
100p
100p

Post »

Zastosuję się do twoich rad Barbara13 Wtedy nawet jak zmarnieje jedna sadzonka to reszta zostanie.. Tak bym chciała uchodować jakiś ładny bluszczyk.. żebym mogła go zabrać ze sobą do nowego domu i postawić na honorowym miejscu
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Póki masz dostęp do darmowych sadzonek, to nie ma problemu, żebyś eksperymentowała i próbowała wyczuć cissusa. Jak ja się uczę roślinki to sadzę też do dość ciasnej doniczki, wtedy mam mniejszy problem z wyczuwaniem, kiedy trzeba podlać. Może też tego spróbujesz. W każdym razie trzymam kciuki ;:108
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Też trzymam kciuki, żeby 2 próba z cissusem się udała ;:333 a jak tam storczyki? korzonki rosną?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Alicja 26
100p
100p

Post »

Blueberry Korzonki rosną bardzo pomału.. To jest taki powolny proces. Ale dam radę, wykszesam z siebie jeszcze trochę cierpliwości :wink: Cały czas mam w głowie obraz pięknie kwitnących okazów na moich nowych parapetach.. nie na jednym ale na kilku. I to mi dodaje sił w ratowaniu bidulek. Jeden z moich reanimków tworzy jakieś dziwne rzeczy. Ma trzy dość grube korzonki ale niespełna centymetrowe. Liście straciły turgor i nie wypuszcza nowych. Wypuścił za to pęd który ma już 3 cm i jest bordowy a nie zielony. Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu z drugiej strony pojawił się zaczątek drugiego pędu, też koloru bordowego. Na początku myślałam że reanimowany storczyk wypuści basal keiki bo jest słaby i żeby się ratować utworzy nową roślinkę ale pędów się nie spodziewałam. Co z tego wyrośnie. Czy mogę liczyć na keiki na pędzie.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Spróbuj przy kolejnym cissusie troszkę częściej go podlewać aby miał lekko wilgotne podłoże lub zraszaj go :wit
Alicja 26
100p
100p

Post »

Nie wiedziałam że powinnam zraszać Cissusa. Możliwe że miał za mało wilgoci. No cóż człowiek na błędach. Następnym razem będę wiedziała
Alicja 26
100p
100p

Post »

Długo mnie nie było ale życie pisze różne scenariusze i weryfikuje nasze plany.. Mój parapet (jak na razie wciąż jeden) ma się całkiem dobrze i rośnie jak na drożdżach. Pochwalę się moimi zieleninkami :D

Obrazek
Cytrynki uwielbiają słońce a po przesadzeniu mają się świetnie

Obrazek
Grudnik wypuszcza młode listki

Obrazek
małe Grubosze z liści

Obrazek
akcja uzyskania Zamiokulkasa z liścia chyli się ku niepowodzeniu. Został jeden liść. Wytworzył bulwę ale nic z niej nie wypuszcza.

Obrazek
Fikus Benjamin po przycięciu. Wypuszcza młode listki. Czy wygląda choć trochę jak drzewko?

Obrazek
nowy nabytek z przeceny ale tak mi się spodobał. Był lekko przesuszony ale po napojeniu odżył

Obrazek

Obrazek
Skrętnik. Myślałam że go stracę bo marniał, ale okazało się że miał za sucho. teraz podlewam go częściej ;:14

Obrazek
Wilczomlecz kwitł przez całą zimę i wciąż kwitnie. Nie wiem co zrobić żeby nie był wybujały

Obrazek
Różowy sukces. Z przeceny bo miał ułamany pęd ale 3 kwiatki zostały i kwitną tak 3 miesiące a teraz odbił z niższego oczka i wypuścił listek i korzonek. Pierwszy raz od dawna mam nowy pęd kwiatowy.

Obrazek

Obrazek
Odontoglossum wypuścił coś obok pseudobulwy

Obrazek

Obrazek
Kalanchoe rozkrzewiło się po pourywaniu łebków :wink:

Obrazek
Miltonia w reanimacji. Boję się że nie da rady bo usycha

Obrazek
Begonia. nie wiem czy już przesadzić

Obrazek
razem dobrze ale czy na pewno?

Obrazek
żółty phalaenopsis w keramzycie. Polecam taką formę reanimacji. miał tylko 3 korzenie a po posadzeniu w keramzyt korzeń za korzeniem wyskakują jak grzyby po deszczu i liść wypuścił

Obrazek

Obrazek
Fikus Natasja. Czekam aż będę mogła związać pieńki

Obrazek
Dracena

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Stefanotis po ataku wełnowców. wykąpany w płynie do naczyń i przesadzony a już miałam wyrzucić
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”