Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spokojnie - melon i arbuz w tunelu poradzą sobie o niebo lepiej jak w gruncie - a z cukinia jest odwrotnie :) ona toleruje niesprzyjające warunki. Ja już niedługo zbiorę spore plony mimo niezadowalającej aury za oknem :)
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Magda nie tyle że odwrotnie tylko dobrze to znosi na 2 miejsce zasługuje dynia choć i tak sobie radzi sporo gorzej niż cukinia a reszta to już głównie pod folie.Ja w tym roku nie mam cukinii ale sąsiad ma już kilka zawiązanych ale malutkich.U mnie udają się z dyniowaty na polu głównie cukinia.Dynia już sporadycznie a reszta do bez komentarza :evil:

Pozdrawiam
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2009, o 16:14

Post »

No to super :) - czyli z tego wynika że, melony i arbuzy nie muszą być w szklarni sztucznie zapylane :?: Moje cukinie w gruncie kwitną i chyba zawiązują dopiero owoce.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Magdzie chyba chodziło ze poradzi sobie sporo lepiej bo będzie miała cieplej.Mimo wszystko ja bym zapylał tak jakby co.
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A już się ucieszyłam :( . Nie lubię zapylać, bo boję się, że uszkodzę kwiat i odleci, (a szkoda każdego) i ponadto nie wiem czy dobrze to robię to znaczy skutecznie. Muszę dodać że melony i arbuzy uprawiam poraz pierwszy, natomiast cukinie, kabaczki, patisony i dynie już wielokrotnie i z powodzeniem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak drzwi do folii lub szklarni będą otwarte to nie trzeba zapylać :) Zrobi to watr lub owady :)
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To jest szklarnia i czasem otwieram drzwi ale ostatnio cały czas pada deszcz. Kilka dni temu to nawet złapałam i wpuściłam kilka pszczół do szklarni ale miałam wrażenie, że zaraz uciekły :cry:.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

fiorella 100 pisze:Właśnie zdążyłam to dzisiaj zauważyć i przenosiłam pyłek z kwiatka na kwiatek za pomocą wacika do czyszczenia uszu -może poskutkuje. Roślina jest już dosyć duża ale ma mało kwiatów z melonami.

Moje melony odmiana oliwin jak kwitła to miała dużo kwiatów żeńskich zapylałem je ręcznie ale i tak duzo owoców opadało

Jedna roślina miała ok 13 kwiatów żeńskich wszystkie zapylałem ręcznie a są tylko 2 owoce na roślinie

Mam 4 rośliny i 8 melonów
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja mam 6 melonów z czego jeden w gruncie, a reszta w szklarni. Z powodu tego, że miałam wiele sadzonek pomieszały mi się odmiany tzn. część sadzonek wyrosło z pestek zjedzonego melona pomarańczowego w środku (taki nieduży), a druga część sadzonek pochodziła z nasion austriackiej firmy NOHEL GARDEN- niestety oberwałam nazwę- chyba było napisane CANARIA- określany jako późna odmiana z białym miąższem. Po liściach widzę, że mam dwie odmiany niestety jeden krzaczek jest duży, a reszta dopiero zaczyna kwitnąć. Oto 3 z nich ( na drugim zdjeciu są dwa):

Obrazek Obrazek
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obrazek

Jeszcze raz zdjęcie mojego małego melona, bo wczoraj mi coś nie wyszło.
edit
Obrazek
Jeszcze jedno zdjęcie melona.

Mam nadzieję, że mi coś z tych krzaczków wyrośnie :)
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moje gruntowe melony nie wytrzymały tej cudnej pogody, chyba za dużo wody i zmarniały, część liści zwiędła, inne są żółte i nic nie rosną...
Pozdrawiam, Maciek.
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Melonów w gruncie to miałam około 10 prawie wszystkie przemarzły albo zgiły na wielkim deszczu :cry: , podobnie miałam z arbuzami zostały mi po 2 lub 3.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje melonki nareszcie kwitną. W przyszłym roku wysieję je dużo wcześniej. Arbuzy podobnie. Będą rosły tylko i wyłącznie pod folią bo w czasie takich deszczy inaczej się po prostu nie da. :(
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:D Wreszcie zawiązały mi się melony te w szklarni :D Mam nadzieję, że się z nimi nic już nie stanie złego. Może wkrótce pokażę zdjęcia. Gorzej mam z arbuzami bo te mimo ręcznego zapylania jakoś nie rosną i opadają. :cry:
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

Suppa pisze:A moje gruntowe melony nie wytrzymały tej cudnej pogody, chyba za dużo wody i zmarniały, część liści zwiędła, inne są żółte i nic nie rosną...
Dokładnie, melony w gruncie też mi powiedziały pa pa w tym roku... ale przy takiej powodzi jaką miałem na polu, to się nie dziwię.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”