Ogród Biedronki 641 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 cz.3

Post »

Alu ja czekam na ocieplenie , wszystko jakoś zatrzymało się , miłek nie otwiera kwitków .
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gieniu wczoraj strasznie padało i zrobiło się bardzo zimno.Dziś wyszło słonce ,ale to nie jest to na co czekam.
Gieniu mam dla Ciebie zagadkę.
Pomożesz? Wiem,że masz oba miłki,Które tu pokazałam. ;:108
Nie patrz na wielkość sadzonek, bo jeden jest malutki, drugi starszy.
Czym one się według Ciebie różnią?Może inne osoby ,kochające miłki też pomogą? ;:108

Obrazek
Tu są dwie odmiany.
Później zrobię im zdjęcie z etykietami. Do wieczora. :wit
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu te maluchy najbardziej cieszą bo kwitną w trudnym okresie przedwiośnia. :D
Gdyby ich nie było i przyszło by nam czekać na róże i bzy to było by strasznie smutno.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Alu pytasz o różnicę miedzy Adonis amurensis Sandanzaki a Adonis amurensis
"PLENIFLORA"
u mnie bardzo duża różnica Adonis amurensis Sandanzaki ma wieksze kwiaty do tego dużo wieksze zielone oko .

Twoje na razie wygląda na Plenifore , ale poczekaj aż dobrze sie rozwiną ,tak trudno ocenić .

Obrazek

mój Sandezaki , ale jak się rozwinie będzie taki

Obrazek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Alu ile piękności już u Ciebie kwitnie ;:167
Cudowne sasanki, przylaszczki, pierwiosnki :tan
Z miłkami nie pomogę, jeszcze się ich nie dorobiłam.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Alu - u Ciebie wegetacja ruszyła wcześniej niż w moim ogrodzie :D ;:oj Sasanki dopiero się budzą tylko P. patens lada moment zakwitnie. Sangwinarie i u mnie jeszcze nie wyrosły. Pąki magnolii ogromne i z przerażeniem dziś zobaczyłam u swojej, że niektóre już popękały i widać różowe płatki :roll: A tu prognozują zimno i opady śniegu ;:145
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Alu piękne wiosenne kwitnienia.Cudne irysy,miłki i inne.
Piękne ciemierniki ;:167 .Mam 2,ale jakieś słabe.Jeden widzę,że nie zakwitnie ;:174 .A w zeszłym roku kwitł. I jakieś małe sieweczki.
Piękna ta pełna prymulka.Zamówiłam pełną czerwoną.Na próbę-czy mi nie wymarznie.Zobaczymy co przyjdzie.
Alu,zbierz nasiona z sasanek ;:180 .Mam tylko wiśniową.

Piszesz,że dużo drogich roślin Ci zginęło po zimie.Ale i że nie było u Ciebie śniegu.Niestety to raczej dlatego.Rośliny pod śniegiem mają cieplej i nawet jak spory mróz,to raczej im nie szkodzi.
Ale na opady śniegu,czy deszczu-niestety nie mamy wpływu.
Ja zwyczajnie nie kupuję drogich roślin,bo mi kasy szkoda :oops: .Sama nie pracuję i grosz potrzebny.Ale wiadomo,że jak się sporo zapłaci,to żal,gdy coś ''wypadnie''.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu na miłku wiosennym już parę dni temu zobaczyłam pierwszy kwiat.I tyle.Więcej się nie otwiera.A ten jeden się znów zamknął z zimna i deszczu. Trzeba czekać na ocieplenie.

Aga te maluchy cieszą, bo po przekwitnięciu cebulowych [krokusów ,przebiśniegów i irysów żyłkowanych ] to jeszcze kwitnie tylko cebulica,puszkinia. Coś zaczęło z żonkili,ale nie wszystkie jeszcze. Sasanki też nie wszystkie, bo pageno nie kwitnie ani jedna.
Zresztą pierwiosnki też.Jedne kwitną ,inne w pączkach a mam też takie,że nawet nie mają jeszcze pączków.

Gieniu tak chodziło mi o te dwie odmiany. Myślałam,że dziś już bardziej się rozwiną i będziemy mogły coś powiedzieć więcej,ale chyba dziś nic z tego , bo biedne skulone i zamknięte z deszczu i zimna. W takim razie będę im robić w różnej fazie rozwoju fotki i może wtedy da się coś więcej powiedzieć. Twoje to piękności przy moich mizerotach. ;:138 Tak Ci już kwitną? ;:215

Ewuniu dużo już kwitło ikwitnie to prawda,ale liczyłam na szybszą wiosnę.I się przeliczyłam, bo wszystko stanęło w miejscu. Ewuniu dorobisz się i Ty miłków.Niech tylko będą bardziej dostępne to i cena nie będzie już wygórowana. ;:108

Aniu andowan witam Cię i miło,że skorzystałaś z zaproszenia.Dziękuję.Przyznam,że to nie było bezinteresowne, bo liczyłam,że pomożesz. ;:108 Pewnie w tej fazie jeszcze nie da się. ;:108
Sasanki już zakwitły od paru dni,ale jeszcze nie do końca .Ja też jeszcze jednej sangwinarii nie widzę,ale pełna ma już kiełki na wierzchu.A zakwitła zwykła dopiero.
Zimno u mnie jest od wczoraj po deszczu. Oby tylko już śniegu nie było.

Jolu pierwiosnki pełne nie wszystkie jeszcze zakwitły. Ten posadzony bardziej do słońca.
Ciemierniki niby kwitną,ale porównywałam zdjęcia z zeszłego roku to o tej porze były dużo wyższe. W tym roku niby kwitną,ale jakoś inaczej .
Pewnie,że zbiorę nasiona.Mam jeszcze z tamtego roku,ale to już mogą słabo powschodzić.
Czemu nie pytałaś wcześniej. Coś pomyślimy .Może mniejsze sadzonki się znajdą, bo one mają duży palowy korzeń.

Jolu u mnie nie było ani mrozów ani śniegu.Bym powiedziała ,że cieplej było w zimie niż np.dziś.
A jednak to zaszkodziło pewnym roślinom, bo już powinny być na wierzchu a tam tylko znaczniki pozostały. Mogły też zgnić, bo deszczu u mnie było sporo.Po dzisiejszym w ogrodzie stoi woda. Tam ziemia ciężka. W trójkątach lżejsza to zaraz przesycha.
Mnie żal każdej rośliny. I to może nie chodzi o pieniądze, które poszły w błoto, tylko,że ciężko niektóre zdobyć. Ty bardziej,że coś sadzisz , pielęgnujesz .Czekasz latami na kwitnienie i go nawet nie masz szans zobaczyć. To boli bardziej.

Fotek nowych nie mam. Pewnie by coś się jeszcze kwitnącego się znalazło,ale zimno było i nie latałam z aparatem po mokrym ogrodzie.

Dobranoc wszystkim.Idę na serial. :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Alu,Miłki masz śliczne chociaż jeszcze malutkie ,a mój jak zobaczyłam to się z niego uśmiałam ,taki wyrazisty,a do trójlistów znowu zapomniałam popatrzyć ,czy w ogóle żyją,pozdrawiam i do jutra ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marto.
Tak miłki są malutkie,bo nikt nie sprzedaje dużych kęp, tylko z podziału.To są rośliny wolno rosnące i z stąd ich nie tanie ceny. Wyczytałam u Lidzi,że jej miłek wiosenny ma 26 lat a kwitł 39 kwiatami.To nie wiele więcej niż jeden kwiat na rok. To o czymś świadczy. ;:108
Dlatego jak pewne osoby,które chcą miłki i inne drogie rośliny a proponują rośliny,które rosną jak chwast to troszkę jest mi przykro. Przykro,ale musiałam to napisać.
Ta osoba mnie podczytuje to niech się zastanowi nad propozycją wymiany. :;230
Oczywiście nie dotyczy to Twojej osoby.

A teraz po krótkim wyjaśnieniu mam cudną pogodę w postaci gradu.
Przed nim padał deszcz i troszkę mokrych dzisiejszych fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miodunki chcą kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Hiacynty w różnej są fazie.

Obrazek
Pierwszy żagwin próbuje zakwitnąć.

Obrazek
Te zakwitły,ale nie są zbyt fotogeniczne.

Obrazek
Sasanki dziś wyglądają tak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Te też nie są zadowolone z aury.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

W ubiegłym roku,zaraz po zbiorze nasion miłka,wysiałem je i jesienią była duża gromadka.Chyba wszystkie siewki zginęły.Nic tam nie ma.Żyje kilka siewek,które same
gdzieś tam wykiełkowały.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Ja też mam takie złe doświadczenia z siewkami miłków zarówno amurskich jak i wiosennych. Ładnie wschodzą a po roku siewki giną. Ktoś mi powiedział, że korzenie miłków żyją w mikoryzie z grzybkami i myślę nad zakupem nietaniego specyfiku.

Alu-ten ostatni ciemiernik prześlicznej urody ;:oj Nawet po gradzie :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu przepiękne te twoje ciemierniki. ;:215 Zastanawiałam się nad nimi do przedogródka, ale w zaprzyjaźnionych ogrodach są z brzydkimi liśćmi i jakoś mało atrakcyjne.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, u Ciebie chyba inne słonko świeci :D ;:3
Wszystko takie duże i kwitnące.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Ciemierniki i hiacynty masz piękne. Gdyby nie ten chłód byłoby już o wiele bardziej kolorowo.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”