Ogród Biedronki 641 cz.3
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Biedronki 641 cz.3
Alu ja czekam na ocieplenie , wszystko jakoś zatrzymało się , miłek nie otwiera kwitków .
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gieniu wczoraj strasznie padało i zrobiło się bardzo zimno.Dziś wyszło słonce ,ale to nie jest to na co czekam.
Gieniu mam dla Ciebie zagadkę.
Pomożesz? Wiem,że masz oba miłki,Które tu pokazałam.
Nie patrz na wielkość sadzonek, bo jeden jest malutki, drugi starszy.
Czym one się według Ciebie różnią?Może inne osoby ,kochające miłki też pomogą?

Tu są dwie odmiany.
Później zrobię im zdjęcie z etykietami. Do wieczora.
Gieniu mam dla Ciebie zagadkę.
Pomożesz? Wiem,że masz oba miłki,Które tu pokazałam.

Nie patrz na wielkość sadzonek, bo jeden jest malutki, drugi starszy.
Czym one się według Ciebie różnią?Może inne osoby ,kochające miłki też pomogą?

Tu są dwie odmiany.
Później zrobię im zdjęcie z etykietami. Do wieczora.

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu te maluchy najbardziej cieszą bo kwitną w trudnym okresie przedwiośnia.
Gdyby ich nie było i przyszło by nam czekać na róże i bzy to było by strasznie smutno.

Gdyby ich nie było i przyszło by nam czekać na róże i bzy to było by strasznie smutno.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Alu pytasz o różnicę miedzy Adonis amurensis Sandanzaki a Adonis amurensis
"PLENIFLORA" u mnie bardzo duża różnica Adonis amurensis Sandanzaki ma wieksze kwiaty do tego dużo wieksze zielone oko .
Twoje na razie wygląda na Plenifore , ale poczekaj aż dobrze sie rozwiną ,tak trudno ocenić .

mój Sandezaki , ale jak się rozwinie będzie taki

"PLENIFLORA" u mnie bardzo duża różnica Adonis amurensis Sandanzaki ma wieksze kwiaty do tego dużo wieksze zielone oko .
Twoje na razie wygląda na Plenifore , ale poczekaj aż dobrze sie rozwiną ,tak trudno ocenić .

mój Sandezaki , ale jak się rozwinie będzie taki

- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Alu ile piękności już u Ciebie kwitnie

Cudowne sasanki, przylaszczki, pierwiosnki

Z miłkami nie pomogę, jeszcze się ich nie dorobiłam.
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Alu - u Ciebie wegetacja ruszyła wcześniej niż w moim ogrodzie
Sasanki dopiero się budzą tylko P. patens lada moment zakwitnie. Sangwinarie i u mnie jeszcze nie wyrosły. Pąki magnolii ogromne i z przerażeniem dziś zobaczyłam u swojej, że niektóre już popękały i widać różowe płatki
A tu prognozują zimno i opady śniegu 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Alu piękne wiosenne kwitnienia.Cudne irysy,miłki i inne.
Piękne ciemierniki
.Mam 2,ale jakieś słabe.Jeden widzę,że nie zakwitnie
.A w zeszłym roku kwitł. I jakieś małe sieweczki.
Piękna ta pełna prymulka.Zamówiłam pełną czerwoną.Na próbę-czy mi nie wymarznie.Zobaczymy co przyjdzie.
Alu,zbierz nasiona z sasanek
.Mam tylko wiśniową.
Piszesz,że dużo drogich roślin Ci zginęło po zimie.Ale i że nie było u Ciebie śniegu.Niestety to raczej dlatego.Rośliny pod śniegiem mają cieplej i nawet jak spory mróz,to raczej im nie szkodzi.
Ale na opady śniegu,czy deszczu-niestety nie mamy wpływu.
Ja zwyczajnie nie kupuję drogich roślin,bo mi kasy szkoda
.Sama nie pracuję i grosz potrzebny.Ale wiadomo,że jak się sporo zapłaci,to żal,gdy coś ''wypadnie''.
Piękne ciemierniki

Piękna ta pełna prymulka.Zamówiłam pełną czerwoną.Na próbę-czy mi nie wymarznie.Zobaczymy co przyjdzie.
Alu,zbierz nasiona z sasanek

Piszesz,że dużo drogich roślin Ci zginęło po zimie.Ale i że nie było u Ciebie śniegu.Niestety to raczej dlatego.Rośliny pod śniegiem mają cieplej i nawet jak spory mróz,to raczej im nie szkodzi.
Ale na opady śniegu,czy deszczu-niestety nie mamy wpływu.
Ja zwyczajnie nie kupuję drogich roślin,bo mi kasy szkoda

- Biedronka641
Gieniu na miłku wiosennym już parę dni temu zobaczyłam pierwszy kwiat.I tyle.Więcej się nie otwiera.A ten jeden się znów zamknął z zimna i deszczu. Trzeba czekać na ocieplenie.
Aga te maluchy cieszą, bo po przekwitnięciu cebulowych [krokusów ,przebiśniegów i irysów żyłkowanych ] to jeszcze kwitnie tylko cebulica,puszkinia. Coś zaczęło z żonkili,ale nie wszystkie jeszcze. Sasanki też nie wszystkie, bo pageno nie kwitnie ani jedna.
Zresztą pierwiosnki też.Jedne kwitną ,inne w pączkach a mam też takie,że nawet nie mają jeszcze pączków.
Gieniu tak chodziło mi o te dwie odmiany. Myślałam,że dziś już bardziej się rozwiną i będziemy mogły coś powiedzieć więcej,ale chyba dziś nic z tego , bo biedne skulone i zamknięte z deszczu i zimna. W takim razie będę im robić w różnej fazie rozwoju fotki i może wtedy da się coś więcej powiedzieć. Twoje to piękności przy moich mizerotach.
Tak Ci już kwitną?
Ewuniu dużo już kwitło ikwitnie to prawda,ale liczyłam na szybszą wiosnę.I się przeliczyłam, bo wszystko stanęło w miejscu. Ewuniu dorobisz się i Ty miłków.Niech tylko będą bardziej dostępne to i cena nie będzie już wygórowana.
Aniu andowan witam Cię i miło,że skorzystałaś z zaproszenia.Dziękuję.Przyznam,że to nie było bezinteresowne, bo liczyłam,że pomożesz.
Pewnie w tej fazie jeszcze nie da się.
Sasanki już zakwitły od paru dni,ale jeszcze nie do końca .Ja też jeszcze jednej sangwinarii nie widzę,ale pełna ma już kiełki na wierzchu.A zakwitła zwykła dopiero.
Zimno u mnie jest od wczoraj po deszczu. Oby tylko już śniegu nie było.
Jolu pierwiosnki pełne nie wszystkie jeszcze zakwitły. Ten posadzony bardziej do słońca.
Ciemierniki niby kwitną,ale porównywałam zdjęcia z zeszłego roku to o tej porze były dużo wyższe. W tym roku niby kwitną,ale jakoś inaczej .
Pewnie,że zbiorę nasiona.Mam jeszcze z tamtego roku,ale to już mogą słabo powschodzić.
Czemu nie pytałaś wcześniej. Coś pomyślimy .Może mniejsze sadzonki się znajdą, bo one mają duży palowy korzeń.
Jolu u mnie nie było ani mrozów ani śniegu.Bym powiedziała ,że cieplej było w zimie niż np.dziś.
A jednak to zaszkodziło pewnym roślinom, bo już powinny być na wierzchu a tam tylko znaczniki pozostały. Mogły też zgnić, bo deszczu u mnie było sporo.Po dzisiejszym w ogrodzie stoi woda. Tam ziemia ciężka. W trójkątach lżejsza to zaraz przesycha.
Mnie żal każdej rośliny. I to może nie chodzi o pieniądze, które poszły w błoto, tylko,że ciężko niektóre zdobyć. Ty bardziej,że coś sadzisz , pielęgnujesz .Czekasz latami na kwitnienie i go nawet nie masz szans zobaczyć. To boli bardziej.
Fotek nowych nie mam. Pewnie by coś się jeszcze kwitnącego się znalazło,ale zimno było i nie latałam z aparatem po mokrym ogrodzie.
Dobranoc wszystkim.Idę na serial.
Aga te maluchy cieszą, bo po przekwitnięciu cebulowych [krokusów ,przebiśniegów i irysów żyłkowanych ] to jeszcze kwitnie tylko cebulica,puszkinia. Coś zaczęło z żonkili,ale nie wszystkie jeszcze. Sasanki też nie wszystkie, bo pageno nie kwitnie ani jedna.
Zresztą pierwiosnki też.Jedne kwitną ,inne w pączkach a mam też takie,że nawet nie mają jeszcze pączków.
Gieniu tak chodziło mi o te dwie odmiany. Myślałam,że dziś już bardziej się rozwiną i będziemy mogły coś powiedzieć więcej,ale chyba dziś nic z tego , bo biedne skulone i zamknięte z deszczu i zimna. W takim razie będę im robić w różnej fazie rozwoju fotki i może wtedy da się coś więcej powiedzieć. Twoje to piękności przy moich mizerotach.

Ewuniu dużo już kwitło ikwitnie to prawda,ale liczyłam na szybszą wiosnę.I się przeliczyłam, bo wszystko stanęło w miejscu. Ewuniu dorobisz się i Ty miłków.Niech tylko będą bardziej dostępne to i cena nie będzie już wygórowana.

Aniu andowan witam Cię i miło,że skorzystałaś z zaproszenia.Dziękuję.Przyznam,że to nie było bezinteresowne, bo liczyłam,że pomożesz.

Sasanki już zakwitły od paru dni,ale jeszcze nie do końca .Ja też jeszcze jednej sangwinarii nie widzę,ale pełna ma już kiełki na wierzchu.A zakwitła zwykła dopiero.
Zimno u mnie jest od wczoraj po deszczu. Oby tylko już śniegu nie było.
Jolu pierwiosnki pełne nie wszystkie jeszcze zakwitły. Ten posadzony bardziej do słońca.
Ciemierniki niby kwitną,ale porównywałam zdjęcia z zeszłego roku to o tej porze były dużo wyższe. W tym roku niby kwitną,ale jakoś inaczej .
Pewnie,że zbiorę nasiona.Mam jeszcze z tamtego roku,ale to już mogą słabo powschodzić.
Czemu nie pytałaś wcześniej. Coś pomyślimy .Może mniejsze sadzonki się znajdą, bo one mają duży palowy korzeń.
Jolu u mnie nie było ani mrozów ani śniegu.Bym powiedziała ,że cieplej było w zimie niż np.dziś.
A jednak to zaszkodziło pewnym roślinom, bo już powinny być na wierzchu a tam tylko znaczniki pozostały. Mogły też zgnić, bo deszczu u mnie było sporo.Po dzisiejszym w ogrodzie stoi woda. Tam ziemia ciężka. W trójkątach lżejsza to zaraz przesycha.
Mnie żal każdej rośliny. I to może nie chodzi o pieniądze, które poszły w błoto, tylko,że ciężko niektóre zdobyć. Ty bardziej,że coś sadzisz , pielęgnujesz .Czekasz latami na kwitnienie i go nawet nie masz szans zobaczyć. To boli bardziej.
Fotek nowych nie mam. Pewnie by coś się jeszcze kwitnącego się znalazło,ale zimno było i nie latałam z aparatem po mokrym ogrodzie.
Dobranoc wszystkim.Idę na serial.

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Alu,Miłki masz śliczne chociaż jeszcze malutkie ,a mój jak zobaczyłam to się z niego uśmiałam ,taki wyrazisty,a do trójlistów znowu zapomniałam popatrzyć ,czy w ogóle żyją,pozdrawiam i do jutra

- Biedronka641
Witaj Marto.
Tak miłki są malutkie,bo nikt nie sprzedaje dużych kęp, tylko z podziału.To są rośliny wolno rosnące i z stąd ich nie tanie ceny. Wyczytałam u Lidzi,że jej miłek wiosenny ma 26 lat a kwitł 39 kwiatami.To nie wiele więcej niż jeden kwiat na rok. To o czymś świadczy.
Dlatego jak pewne osoby,które chcą miłki i inne drogie rośliny a proponują rośliny,które rosną jak chwast to troszkę jest mi przykro. Przykro,ale musiałam to napisać.
Ta osoba mnie podczytuje to niech się zastanowi nad propozycją wymiany.
Oczywiście nie dotyczy to Twojej osoby.
A teraz po krótkim wyjaśnieniu mam cudną pogodę w postaci gradu.
Przed nim padał deszcz i troszkę mokrych dzisiejszych fotek.

Miodunki chcą kwitnąć.

Hiacynty w różnej są fazie.

Pierwszy żagwin próbuje zakwitnąć.

Te zakwitły,ale nie są zbyt fotogeniczne.

Sasanki dziś wyglądają tak.

Te też nie są zadowolone z aury.
Tak miłki są malutkie,bo nikt nie sprzedaje dużych kęp, tylko z podziału.To są rośliny wolno rosnące i z stąd ich nie tanie ceny. Wyczytałam u Lidzi,że jej miłek wiosenny ma 26 lat a kwitł 39 kwiatami.To nie wiele więcej niż jeden kwiat na rok. To o czymś świadczy.

Dlatego jak pewne osoby,które chcą miłki i inne drogie rośliny a proponują rośliny,które rosną jak chwast to troszkę jest mi przykro. Przykro,ale musiałam to napisać.
Ta osoba mnie podczytuje to niech się zastanowi nad propozycją wymiany.

Oczywiście nie dotyczy to Twojej osoby.
A teraz po krótkim wyjaśnieniu mam cudną pogodę w postaci gradu.
Przed nim padał deszcz i troszkę mokrych dzisiejszych fotek.

Miodunki chcą kwitnąć.

Hiacynty w różnej są fazie.

Pierwszy żagwin próbuje zakwitnąć.

Te zakwitły,ale nie są zbyt fotogeniczne.

Sasanki dziś wyglądają tak.

Te też nie są zadowolone z aury.
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
W ubiegłym roku,zaraz po zbiorze nasion miłka,wysiałem je i jesienią była duża gromadka.Chyba wszystkie siewki zginęły.Nic tam nie ma.Żyje kilka siewek,które same
gdzieś tam wykiełkowały.
gdzieś tam wykiełkowały.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Ja też mam takie złe doświadczenia z siewkami miłków zarówno amurskich jak i wiosennych. Ładnie wschodzą a po roku siewki giną. Ktoś mi powiedział, że korzenie miłków żyją w mikoryzie z grzybkami i myślę nad zakupem nietaniego specyfiku.
Alu-ten ostatni ciemiernik prześlicznej urody
Nawet po gradzie 
Alu-ten ostatni ciemiernik prześlicznej urody

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Alu przepiękne te twoje ciemierniki.
Zastanawiałam się nad nimi do przedogródka, ale w zaprzyjaźnionych ogrodach są z brzydkimi liśćmi i jakoś mało atrakcyjne.

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu, u Ciebie chyba inne słonko świeci
Wszystko takie duże i kwitnące.

Wszystko takie duże i kwitnące.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Ciemierniki i hiacynty masz piękne. Gdyby nie ten chłód byłoby już o wiele bardziej kolorowo.