Balkonowe Rosarium / 2.

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Balkonowe Rosarium / 2.

Post »

Alexia ;:196 wątek otworzę jak uporam się z bałaganem w ogrodzie. Mam nadzieję, że niebawem dojadą ostatnie
drzewka i krzewy :D
U mnie wiosna dopiero się rozgaszcza. :;230 Forsycje mają już kolorowe pąki.
Moje nowe sadzonki, które dojechały szczęśliwie ;:196 ładnie wyglądają... nie mogę się już doczekać
kiedy mi one zakwitną... ;:170
Ja starałam się uciąć te gałązki lub ich część, które nosiły ślady otarcia.....
Poza tym podleję roztworem soli Epsom... ;:333 powinno być Ok :D
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pedrowa pisze:...W takim razie Ty testuj, badaj i zbieraj doświadczenia, a ja będę się przyglądać 8-).
P.S. A skąd bierzesz czarnego kota by odprawiać swe gusła? :wink:
będę musiala robic , tak jak mowisz ..., nie mam innego wyjscia ;:108 .

Co do kota , to pomoc sasiedzka miedzy czarownicami. Wszystko idzie szybko i sprawnie ..., mamy przeciez miotly turbo... :D ;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Alexia, a dlaczego coś musisz ;:7 przecież, to jest sama przyjemność doglądać nówki ;:oj
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra pisze:Jakie błędy ?......ja nie zauważyłam, czytam między wierszami. ;:306
Świetnie że piszesz o tych uszkodzeniach. ;:333
Znam to z autopsji, nowe róże w wielu przypadkach przychodzą z otarciami i wyłamanymi świeżymi pędami, zwłaszcza ze szkółek zagranicznych.
Co robisz w takim przypadku......z chęcią się poduczę. :uszy
Zawsze sie ciesze , jak do mnie zagladasz :!: O moich bledach , wiecej nie będę pisac , sa osoby co je widza .

Te mechaniczne uszkodzenia sa zawsze... , zagraniczne szkolki ... ;:306 , jestem na nie skazana. Co robie ? Obcinam ile sie da , obserwuje i w miare potrzeby tne dalej. W sumie nie ma tragedi , nie mialam strat z tego powodu , nadrabiaja szybko. Rany zabezpieczam mascia ogrodnicza i czekam na kwiecie.
Moim pannom nie daje kilku lat na wykazanie sie. Nie mam ani miejsca ani czasu... :roll: . ;:196 .

-- 5 kwi 2015, o 19:35 --
majka411 pisze:Alexia, a dlaczego coś musisz ;:7 przecież, to jest sama przyjemność doglądać nówki ;:oj
Pewnie , ze przyjemnosc... ;:306 , tylko najela sie za Burka , to musi szczekac... ;:108 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie no nic :D ja od kilku dni strasznie wesoły chodze mimo nawet pogody ! ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No to oby tak dalej.
U mnie dwie najbardziej poszkodowane po dwóch latach wzrostu dostały dziwnych czarnych plam na łodygach.
Spotkałaś się z czymś takim może ?
Ale puszczają nowe pędy i kwitły w zeszłym roku, ale stale mnie te plamy niepokoją.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kogra , zastanawiam sie nad tym co piszesz . Te plamy na lodygach znam , u mnie sa na piennej Aspirine . Z ta roza mam od poczatku problemy , juz chyba 3 lata . U Ciebie te plamy sa na "orginalnych " pedach , czy na nowych przyrostach ? Osobiscie typuje na szkody pomrozowe. Chyba nie ma to bezposredniego zwiazku z uszkodzeniami mlodych sadzonek. ;:100
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Alexio ;:196 Masz może zdjęcie tych plam na Aspirin?
Grażynko kogra chciałabym zobaczyć te plamy....Zauważyłam coś podobnego na Queeen Elizabeth i też mnie to niepokoi. Jak zrobię zdjęcie, to wrzucę u siebie. Coś takiego widzę po raz pierwszy. Róża jest bardzo stara, ale w zeszłym roku niczego takiego nie widziałam ;:218
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziewczyny ale te plamy pojawiają się nie tylko na wiosnę.
Nie wiem czy przypadkiem to nie jest rak wgłębny, bo wygląda to podobnie.
Być może że to tylko przemrożenia, na razie zostawiam tak i będę obserwować co dalej będzie się działo.
Na forum pisano już o nich tu - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=140
Moje wyglądają podobnie z tym że są to czarne plamy.
Kiedy na jednej róży wycięłam je całkiem w następnym sezonie znowu się pojawiły i to latem a nie wiosną po zimie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko , zrobilam fotki , tych plam jest teraz malo , bo wycielam co sie dalo ;
Obrazek Obrazek Obrazek

Kogra , te na zdjeciach w watku "chorobowym" , wygladaja paskudnie.
Na ostatnim zdjeciu to juz rak . Jak dla mnie to walka z wiatrakami . Mialam kiedys taka , 2 sezony walczylam i w rezultacie sie z nia rozstalam.

Moze , ktos jeszcze odezwie sie na ten tamat.
Grazynko , moze wstaw foty do watku chorobowego.
Dla mnie , jest dziwne , ze one , te plamy pokazuja sie dopiero w lecie.
Powodzenia ;:100 .
Od rozanej kolezanki dastalam link , moze sie przyda ; http://www.oczarjk.pl/?act=258
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Znam ten link.
I dlatego mam wątpliwości.
Na razie mam to na 2 różach i będę obserwowała co będzie się działo dalej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

Alexia, miałam po tej zimie na Aspirynach podobne plamki z fioletową obwódką, bez żadnych chropowatości w środku tego obramowanego pola (i tylko na nich, na innych różach nic, w dodatku na wszystkich trzech Aspirynach). Przycięłam je normalnie i niektóre pędy z plamami zostały. O dziwo plamki zaczęły teraz jakby zanikać, blednąć. Róże wypuszczają nowe pędy i liście bez problemu, także tam, gdzie były plamki.
Poczytałam trochę i podobno ten rak wgłębiony jest baaardzo rzadki i wygląda jednak inaczej niż takie małe płaskie plameczki,a niektóre róże mają ponoć tendencje do dziwnych przebarwień jak ludzie do piegów. Cóż, będę to obserwować z nadzieją, że moje Aspiryny są tylko piegowate :roll:.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Takie plamki łatwo przeoczyć. Muszę się przyjrzeć swoim różom. Jeszcze nie cięłam więc nawet nie wiem co się może kryć na badylkach.
Ukorzenianie widzę idzie pełną parą ;:215 Moje kilka patyczków też ma mnóstwo listków. Trzymasz na balkonie ukorzeniane róże czy w cieplejszym miejscu? Moje mają 15 stopni, nie wiem czy nie za ciepło.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Dawno do Ciebie nie zaglądałam Alexio i chyba byłam przez to zdrowsza - już mam ból głowy na widok Herzogin Ch,, ;:oj Jakaż to cudna pannica. Muszę się za nią rozejrzeć. ;:108 ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja również zawitałam do wątku gdzie ukorzenianie idzie pełną parą ,bo gdy to przeczytałam aż uśmiech pojawił sie na mojej twarzy :) Dal mnie również najlepszym terminem ukorzeniania jest jesień, gdy patyczki przez zimę powoli budują system korzeniowy
Teoretycznie najlepszy okres jest po 1-szym kwitnieniu/ew, jak roza ma juz pak z kolorem.
Osobiście wtykam patyczki , kiedy mi sie podoba. Wiosne / jesien są dla mnie lepszymi terminami niz lato . W lecie potrafia sie "ugotowac".
To cytat z pierwszej stronki .
Powiedz mi proszę skąd brać zmielone algi, bo chyba nikt o to nie pytał ,albo ja przeoczyłam .Na moim Artemisie i Gartentraume również mnóstwo piegów ,ale tylko na tych dwóch różach Miło zajrzeć do Twojego wątku i na pewno będę częstym gościem ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”