Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
Krysiu z dziko rosnącego sitowia plotłam różne plecionki, koszyczki i makatki, ale fajnie, że pomyślałaś o mnie, a fuksja och
Motyle na omanie pięknie wyglądają, co to za motyle?
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Iwonko to Listkowiec Cytrynek (Gonepteryx rhamni) i pachnie cytryną przy poruszaniu skrzydełkami .Często nazywany jest też latolistkiem cytrynkiem. Chyba Krysia nie będzie nic mieć przeciwko ,że odpowiedziałam
- iwona0042

Dziękuję Jadziu, aż poczytam sobie o nim, ciekawy motylek 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejna piękna hortensja o błękitnych kwiatkach
Wiesz, ja nawet w realu mam problem rozróżnić smotrawę od omanu wielkiego
Dostałem od Ciebie i w zasadzie nie widziałem różnic z moimi smotrawami 
Wiesz, ja nawet w realu mam problem rozróżnić smotrawę od omanu wielkiego
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Anna55 - Aniu same komplementy .... aż się zarumieniłam
Dziękuję i zapraszam.
jolifleur - Ewciu na zdjęciach widać było tylko część trawnika z przodu działki , czyli 1/3 a 2/3 wzdłuż i tył.Na rabatach mogą być gęstsze nasadzenia ale ogólnie lubię przestrzeń i duży trawnik musi być. Prawda jest ,że przy każdym pieleniu przycinam dla wyrównywania i celowo robię szerzej niż potrzeba
tija - Elżbietko jeśli ja zapomnę to OneNote przypomni - nie ma lekko. Z racji różnych zainteresowań od kilku lat notuję wszelkie uzgodnienia i prośby moich znajomych po to aby nie obciążać pamięci.
Dziwne z tym Tułaczem u Ciebie - przy takim metrażu powinnaś mieć go cały łan. Dorzucę przy koleusach kilka sadzonek bo z jednej lichoty to za długie czekanie .
Reszta na email - napiszę w krótkim czasie.
iwona0042 - Iwonko wykopując z mułu to sitowie pomyślałam o Tobie z 2 powodów - dzieciaczki na wakacjach u babci i... Twoje złote ręce.
Jadzia wyręczyła mnie - to faktycznie motyl Cytrynek latolistek ale nie miałam okazji poczuć zapachu bo nie chciałam ich płoszyć. Skoro informacje podają, że przy poruszaniu skrzydełkami czuć zapach cytryny to pewnie tak jest i nie będziemy się uganiać za nimi aby nie płoszyć tych delikatnych i pięknych owadów.
To wyjątkowo sprytny motyl - ubarwienie , kształt skrzydeł a nawet żyłki na skrzydłach i kolor oczu upodabniają go do wiosennych listków.
Takie coś fachowcy określają jako mimetyzm.
Ciekawostką u tego motyla jest długość życia bo sporo motyli żyje np 2 tygodnie , miesiąc w porywach 2 .
Cytrynek latolistek żyje 10 - 11 miesięcy
a cała tajemnica tkwi w letniej diapauzie.
Warto o tym poczytać to zwiastun wiosny.

JAKUCH - Jadziu dziękuję.
JacekP - Jacku błękitne kwiaty hortensji i mnie urzekają. Prawdopodobnie potrafi mieć różne kolory w zależności od kwasowości podłoża nawet jednocześnie na jednym krzewie.
Ja Tobie wysyłałam Oman wspaniały , Ty chyba miałeś w ogrodzie Oman wielki i Smotrawę . jedyna niepowtarzalna okazja zobaczyć w realu czy czymkolwiek różnią się te 3 sporych rozmiarów byliny. Wspaniały ma większe kwiaty od wielkiego to wiem bo mierzyłyśmy ze znajoma ale ... oboje wiemy ,że takie rzeczy zależą od stanowiska i aury .
Mój oman w tym roku ledwo ma metr wysokości a dwa lata temu prawie 2 metry - i co Ty na to ?
Foto poniżej - trudno na jednym zdjęciu uchwycić całość na tyel aby w miarę dobrze było ja widać.
Dla odmiany dziś pokaże troszkę bylin ... może żółto kwitnących
Wspominany wyżej Oman wspaniały
Dla tych co go uprawiają ważna uwaga.
Sporo osób narzeka, że w sezonie liście brązowieją - jest na to prosta i sprawdzona metoda.
Mianowicie zaraz po kwitnieniu wycinam pędy kwiatostanowe przy samej ziemi dzięki temu nie mam brunatniejących liści. Aha ... jest żarłoczny wiec dokarmiam kilka razy w sezonie ale warto ... wtedy ma cudne ogromne i zdrowe liście . często wypuszcza kolejne pędy i znów kwitnie.

Chryzantema Solar zakwitła jako pierwsza

Rudbekia Herbstsonne w tym roku ciut niższa bo maj był bardzo zimny ale to wysoka bylina dorastająca nawet do 2,5 metra. Lubie wysokie byliny.

I moje kochane dzielżany które z lekka pomieszały mi się w kępach przy częściowym jesiennym przesadzaniu

Rudbekia byskotliwa Goldsturm

Ziemniaczka sercowata śliczne pnącze dochodzące do 2,5 m o liściach w kształcie serca lekko owłosione z obu stron. czepne wąsy na pędach w postaci mocnych spiralek wspaniale pozwalają roślinie przyczepiać się do napotykanych podpór.

jolifleur - Ewciu na zdjęciach widać było tylko część trawnika z przodu działki , czyli 1/3 a 2/3 wzdłuż i tył.Na rabatach mogą być gęstsze nasadzenia ale ogólnie lubię przestrzeń i duży trawnik musi być. Prawda jest ,że przy każdym pieleniu przycinam dla wyrównywania i celowo robię szerzej niż potrzeba
tija - Elżbietko jeśli ja zapomnę to OneNote przypomni - nie ma lekko. Z racji różnych zainteresowań od kilku lat notuję wszelkie uzgodnienia i prośby moich znajomych po to aby nie obciążać pamięci.
Dziwne z tym Tułaczem u Ciebie - przy takim metrażu powinnaś mieć go cały łan. Dorzucę przy koleusach kilka sadzonek bo z jednej lichoty to za długie czekanie .
Reszta na email - napiszę w krótkim czasie.
iwona0042 - Iwonko wykopując z mułu to sitowie pomyślałam o Tobie z 2 powodów - dzieciaczki na wakacjach u babci i... Twoje złote ręce.
Jadzia wyręczyła mnie - to faktycznie motyl Cytrynek latolistek ale nie miałam okazji poczuć zapachu bo nie chciałam ich płoszyć. Skoro informacje podają, że przy poruszaniu skrzydełkami czuć zapach cytryny to pewnie tak jest i nie będziemy się uganiać za nimi aby nie płoszyć tych delikatnych i pięknych owadów.
To wyjątkowo sprytny motyl - ubarwienie , kształt skrzydeł a nawet żyłki na skrzydłach i kolor oczu upodabniają go do wiosennych listków.
Takie coś fachowcy określają jako mimetyzm.
Ciekawostką u tego motyla jest długość życia bo sporo motyli żyje np 2 tygodnie , miesiąc w porywach 2 .
Cytrynek latolistek żyje 10 - 11 miesięcy
Warto o tym poczytać to zwiastun wiosny.

JAKUCH - Jadziu dziękuję.
JacekP - Jacku błękitne kwiaty hortensji i mnie urzekają. Prawdopodobnie potrafi mieć różne kolory w zależności od kwasowości podłoża nawet jednocześnie na jednym krzewie.
Ja Tobie wysyłałam Oman wspaniały , Ty chyba miałeś w ogrodzie Oman wielki i Smotrawę . jedyna niepowtarzalna okazja zobaczyć w realu czy czymkolwiek różnią się te 3 sporych rozmiarów byliny. Wspaniały ma większe kwiaty od wielkiego to wiem bo mierzyłyśmy ze znajoma ale ... oboje wiemy ,że takie rzeczy zależą od stanowiska i aury .
Mój oman w tym roku ledwo ma metr wysokości a dwa lata temu prawie 2 metry - i co Ty na to ?
Foto poniżej - trudno na jednym zdjęciu uchwycić całość na tyel aby w miarę dobrze było ja widać.
Dla odmiany dziś pokaże troszkę bylin ... może żółto kwitnących
Wspominany wyżej Oman wspaniały
Dla tych co go uprawiają ważna uwaga.
Sporo osób narzeka, że w sezonie liście brązowieją - jest na to prosta i sprawdzona metoda.
Mianowicie zaraz po kwitnieniu wycinam pędy kwiatostanowe przy samej ziemi dzięki temu nie mam brunatniejących liści. Aha ... jest żarłoczny wiec dokarmiam kilka razy w sezonie ale warto ... wtedy ma cudne ogromne i zdrowe liście . często wypuszcza kolejne pędy i znów kwitnie.
Chryzantema Solar zakwitła jako pierwsza
Rudbekia Herbstsonne w tym roku ciut niższa bo maj był bardzo zimny ale to wysoka bylina dorastająca nawet do 2,5 metra. Lubie wysokie byliny.

I moje kochane dzielżany które z lekka pomieszały mi się w kępach przy częściowym jesiennym przesadzaniu

Rudbekia byskotliwa Goldsturm
Ziemniaczka sercowata śliczne pnącze dochodzące do 2,5 m o liściach w kształcie serca lekko owłosione z obu stron. czepne wąsy na pędach w postaci mocnych spiralek wspaniale pozwalają roślinie przyczepiać się do napotykanych podpór.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Zapomniałam jeszcze o żółto kwitnącej Trojeści pospolitej

Skoro trojeść na tapecie to pokaże pozostałe - kwitną bardzo długo mimo upalnego lata ale ... pamiętałam, że lubią prawie podmokłe stanowisko wtedy nie podsychają liście i kwitnienie obfite.
Nadają się nawet na strefy bagienne stawów i oczek.

Trojeść krwista

Trojeść krwista Ice Ballet

i ostatnia w tej serii Trojeść bulwiasta o pięknych intensywnie pomarańczowych kwiatach.
W tym upale kwitła bardzo krótko mimo wilgotnego stanowiska.

Skoro trojeść na tapecie to pokaże pozostałe - kwitną bardzo długo mimo upalnego lata ale ... pamiętałam, że lubią prawie podmokłe stanowisko wtedy nie podsychają liście i kwitnienie obfite.
Nadają się nawet na strefy bagienne stawów i oczek.
Trojeść krwista
Trojeść krwista Ice Ballet
i ostatnia w tej serii Trojeść bulwiasta o pięknych intensywnie pomarańczowych kwiatach.
W tym upale kwitła bardzo krótko mimo wilgotnego stanowiska.
Witaj Krysiu,zaglądam do Twojego ogrodu systematycznie,ale ciągle brak czasu na pisanie.Bardzo mi się podoba u Ciebie,a w szczególności urzekły mnie hortensje,piękne,zdrowe kępy,obicie kwitnące...ale wszystkie Twoje rośliny są niesamowite,doskonale skomponowane rabaty
.Masz tyle roślin,że oglądam fotki po kilka razy i wciąż wracam od początku i trudno mi wszystkie zapamiętać.Podoba mi się przestrzeń i staw i mnogość roślin.W każdym momencie masz kwitnące rośliny i coś się dzieje,no i zdjęcia są super
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krysiu cieszę się że hortensja zakwitła i Ci się podoba
Nazwę spisałam bo dla mnie była dalej nn. moja nie zakwitła w tym roku , coś późno wystartowała
Trochę je zaniedbałam
Krysiu u Ciebie pięknie jak zawsze - wszystko mi się podoba : cudowne hortensje , dzielżany , tułacz , rudbekie itd.
muszę znałeś na co stosujesz przywrotnik ?? na nowej działce mam go pod dostatkiem
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka
Krysiu u Ciebie pięknie jak zawsze - wszystko mi się podoba : cudowne hortensje , dzielżany , tułacz , rudbekie itd.
muszę znałeś na co stosujesz przywrotnik ?? na nowej działce mam go pod dostatkiem
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka
- iwona0042

Krysiu motylek ten to zwiastun wiosny, ale i nadchodzącej jesieni z tego co czytam, ale śliczny jest i ciekawy
Dzielżana mam takiego jak Twój pierwszy, żółty nie chciał u mnie rosnąć, ale będę próbować
Krysiu zachwycona jestem Twoimi trojeściami, a szczególnie tą pomarańczową, białą i żółtą, cudne, ja mam różową, nie wiedziałam, że są też takie kolorki, to znaczy żółta i biała, o pomarańczowej czytałam i choruję na nią od zeszłego roku
Kocham kwiaty przyciągające owady 
Dzielżana mam takiego jak Twój pierwszy, żółty nie chciał u mnie rosnąć, ale będę próbować
Krysiu zachwycona jestem Twoimi trojeściami, a szczególnie tą pomarańczową, białą i żółtą, cudne, ja mam różową, nie wiedziałam, że są też takie kolorki, to znaczy żółta i biała, o pomarańczowej czytałam i choruję na nią od zeszłego roku
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dzielżany i rudbekia, to coś co lubię! Słońce późnego lata! Mam dzielżany i żółte, i pomarańczowe, rosną w paskudnym miejscu i kwitną niezawodnie, rozświetlajac to miejsce. Niestety, jak chyba u siebie wcześniej pisałam, syn myślał, że to chwasty i wyciął mi pięknie, zanim zakwitły. Dobrze, ze nie wykopał
Podziwiam różnorodność na Twoich rabatach. Ja chyba będę kontynuowała pozbywanie się drobnych bylin, bo nie panuję nad nimi. Pozostawię tylko takie, które tworzą solidne osdobne kępy np wlaśnie dzielżany
Podziwiam różnorodność na Twoich rabatach. Ja chyba będę kontynuowała pozbywanie się drobnych bylin, bo nie panuję nad nimi. Pozostawię tylko takie, które tworzą solidne osdobne kępy np wlaśnie dzielżany
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Krysiu pięknie prezentuje się twój ogród kwitnące hortensje,cudne , trojeście mam i bardzo lubię je 
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Krysiu ogród pełen pieknych kwiatów i dużej wiedzy ,zdjęcie z motylami rewelacyjne ,wyglądają jak z bajki .Miłego weekendu 
Pozdrawiam Alicja
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Fajne te Trojeści szczególnie biała mi się podoba ,ale miejsce dawno sie skończyło teraz muszę coś pokombinować ,żeby posadzić jeszcze coś np. hortensje
Już jednak wiem ,ze uszczuplę trochę piwonie majowe -różową i czerwoną
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu poczytałam i pooglądałam i podziwiam rośliny których nie znam i nie miałam np tojeść taka jaką Ty masz ta biała i pomarańczowa jest cudowna
Oczywiście nie można mieć wszystkiego
Ja też uwielbiam hortensje 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...