Moje zielone
- justyna111
- 200p

- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje zielone
wwwiola, dziękuję za odpowiedź. Środki faktycznie lekko mi się przysypały ale tylko niektóre i już zostały odkryte
Zdjęcie robiłam zaraz po wsadzeniu, a jeszcze przed ustawieniem na parapecie je przejrzałam. Wczoraj sprawdzałam i są już odkryte, co do jednego mam wątpliwości czy przetrwa, ale akurat o to się nie martwię, bo miał dużo szczepek. W przyszłości będe musiała wykazać się większą delikatnością 
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
A czemu się martwisz, co się dzieje?
Na tych co ma się dużo warto się nauczyć, żeby przy tych bardziej cennych wiedziec co robić.
Na tych co ma się dużo warto się nauczyć, żeby przy tych bardziej cennych wiedziec co robić.
- justyna111
- 200p

wwwiola, ta sadzonka ma dwa listki i środek taki dość słaby, więc myślę, że może nie przetrwać.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
- justyna111
- 200p

Niedzielny poranek upłynął na sesji zdjęciowej i pielęgnacji storczyków. Listki powycierane z kurzu preparatem do pielęgnacji a zaschłe pędy poobcinane. Większość storczyków odpoczywa, ale pokażę Wam te kwitnące:

Dodam też małą radę, może się przyda. W czerwcu ubiegłego roku napisałam w wątku chorób storczyków odnośnie plam na liściach. Otrzymałam poradę, aby plamy wyciąć a ranę zasypać cynamonem. Poniżej zdjęcia chorego liścia z czerwca oraz dzisiejsze zdjęcie przedstawiające efekt po wykonanym pół roku temu zabiegu:

Efekt bardzo zadowalający, tak więc zdecydowanie polecam
Mój synuś model, zastanawiający się po co fotografować zieleninę

Dodam też małą radę, może się przyda. W czerwcu ubiegłego roku napisałam w wątku chorób storczyków odnośnie plam na liściach. Otrzymałam poradę, aby plamy wyciąć a ranę zasypać cynamonem. Poniżej zdjęcia chorego liścia z czerwca oraz dzisiejsze zdjęcie przedstawiające efekt po wykonanym pół roku temu zabiegu:

Efekt bardzo zadowalający, tak więc zdecydowanie polecam
Mój synuś model, zastanawiający się po co fotografować zieleninę

Fiołki stoją jak na defiladzie, wielkie brawa.
Ja także zaczynam zabawę z fiołkami ale preferuję sadzonki, brak mi cierpliwości na listki
,powodzenia.
Ja także zaczynam zabawę z fiołkami ale preferuję sadzonki, brak mi cierpliwości na listki
Wspaniałe kwitnienia, super że storczykowe liście uratowane o niebo lepiej wyglądają 
- Iwona 0103
- 500p

- Od: 9 sie 2014, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prześliczny ten żółty storczyś
. Ja dwa miesiące temu kupiłam falka z dziwną plamą na liściu, też wycięłam i zasypałam ranę cynamonem. póki co liść wygląda bardzo zdrowo. A i jeszcze muszę wyrazić zachwyt nad fiołkową szkółką 
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Co tam kwiatki, jaka śliczna psinka
Pomerchol ode mnie
PS no dobra, storczyki też ładne
PS no dobra, storczyki też ładne
- justyna111
- 200p

wiera, oj ja też nie mam już cierpliwości do listków a później martwienia się o małe sadzonki
Filigranowa27, nie ukrywam, że efekt tego zabiegu zaskoczył mnie, nie spodziewałam się takiej skuteczności.
Iwona 0103, dziękuję za miłe słowa, wybieram się w odwiedziny do Twojego wątku
Niunia1981, Fadzio posmyrany od Ciebie, przekazuje lizuski
Filigranowa27, nie ukrywam, że efekt tego zabiegu zaskoczył mnie, nie spodziewałam się takiej skuteczności.
Iwona 0103, dziękuję za miłe słowa, wybieram się w odwiedziny do Twojego wątku
Niunia1981, Fadzio posmyrany od Ciebie, przekazuje lizuski
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Żólty, woskowy storczyk wpadł mi w oko. Niech Ci długo kwitnie 
justyna111,
storczyki urocze
Same w sobie cudowne, ale fakt, że i Ty potrafisz uwypuklić ich piękno, robiąc tak ładne zdjęcia 
O cynamonie dowiedziałam się też z tego forum i faktycznie działa! Dzięki niemu uratowałam jednego listka fiołkowego, chociaż nigdy bym nie wpadła na to, że cynamon namiętnie używany do grzanego piwa, przyda mi się i do kwiatków
Psinka cudo! Więcej zdjęć poproszę!
I psa, i kwiatów! 
storczyki urocze
O cynamonie dowiedziałam się też z tego forum i faktycznie działa! Dzięki niemu uratowałam jednego listka fiołkowego, chociaż nigdy bym nie wpadła na to, że cynamon namiętnie używany do grzanego piwa, przyda mi się i do kwiatków
Psinka cudo! Więcej zdjęć poproszę!
- justyna111
- 200p

justus27, właśnie zaaplikowałam mu nawóz w pałeczce więc mam nadzieję, że pokwitnie jeszcze trochę
Melasa, oj rumienię się od tych miłych słów
Coś specjalnie dla Ciebie:

Pochwalę się moimi wczorajszymi zdobyczami:
Przeróżne fiołasy od Pauliny- mycha_paulina - jeszcze raz nie dziękuję

Wczoraj w LM upolowałam także chimerę. Ziemię miała nieprzyzwoicie mokrą, więc ją od razu przesadziłam, a przy okazji oddzieliłam małą sadzonkę, która ukryła się między liśćmi
Widoczna jest na zdjęciu po lewej stronie.

Melasa, oj rumienię się od tych miłych słów

Pochwalę się moimi wczorajszymi zdobyczami:
Przeróżne fiołasy od Pauliny- mycha_paulina - jeszcze raz nie dziękuję

Wczoraj w LM upolowałam także chimerę. Ziemię miała nieprzyzwoicie mokrą, więc ją od razu przesadziłam, a przy okazji oddzieliłam małą sadzonkę, która ukryła się między liśćmi

-
nieulozona-tak
- 500p

- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Śliczne storczyki, zwłaszcza ten żółty, nakrapiany 
- mycha_paulina
- 200p

- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Cała przyjemność po mojej stronie
W LM swoją drogą widziałam ostatnio fiołki kremowe z zieloną obwódką, ale nie skusiłam się wiedząc, że dostanę nowe piękności od Ciebie
Chimerka super- też mam taką i też puszczała sadzonkę, ale padła mi niestety
A powiedz mi proszę, jak traktujesz storczyki, które kończą kwitnienie?
Teściowa miała pięknego storczyka, kwitł na biało i miał mnóstwo pędów i kwiatów. Jak przekwitł, zestawiła go do ciemnego kąta w pokoju i on padł...
cały zżółkł, pędy zaschły a liście odpadły. Mógł zostać przelany, czy może to przez to, że nie obcięła mu tych suchych łodyżek?
Ps. Piesia masz ślicznego
Ja mam kota i psa- pewnie zauważyłaś sierść na listkach 
W LM swoją drogą widziałam ostatnio fiołki kremowe z zieloną obwódką, ale nie skusiłam się wiedząc, że dostanę nowe piękności od Ciebie
Chimerka super- też mam taką i też puszczała sadzonkę, ale padła mi niestety
A powiedz mi proszę, jak traktujesz storczyki, które kończą kwitnienie?
Teściowa miała pięknego storczyka, kwitł na biało i miał mnóstwo pędów i kwiatów. Jak przekwitł, zestawiła go do ciemnego kąta w pokoju i on padł...
Ps. Piesia masz ślicznego
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Nie cierpię małych parapetów!
- justyna111
- 200p

Paulinka, taak zauważyłam sierść i myślę... o jest futrzak
To się chwali, ja uwielbiam zwierzaki- mąż mi wypomina, że bardziej niż ludzi
Ciekawe, gdy ta sadzonka chimery się przyjmie, to jakie będą kwiatki...Też widziałam te kremowe fiołki. Dwa ostatnie w stanie agonalnym, chyba jeszcze się dodatkowo namaczały w jakimś pojemniku
Co do storczyków, to moje cały czas stoją w tym samym miejscu: na parapecie, albo szafce w pobliżu. Łodyżki zostawiam do czasu aż się całkowicie zasuszą. Najpewniej kwiat Twojej teściowej został przelany. Ja ogólnie nie jestem zwolennikiem podlewania (pewnie zauważyłaś po fiołkach
) więc zarówno storczyki jak i fiołki dostają odrobinę wody gdy już mają sucho (fiołki) i bardzo sucho (storczyki). Przy storczykach podlewam dopiero gdy już na ściankach doniczki nie zbiera się woda, mgiełka. Storczyk którego dostałam od mamy też został trochę przelany i od razu zaczęły mu żółknąć korzenie oraz pogubił kwiaty i pąki. Teraz, po przesuszeniu jest już dobrze, choć jeszcze nie kwitnie. Co do fiołków to mam taką metodę, że przy podlewaniu podnoszę każdą doniczkę i gdy jest zbyt ciężka to nie podlewam
Jeszcze żadnego nie straciłam z tego powodu, kwitnienia też były udane.