Moje zielone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone

Post »

wwwiola, dziękuję za odpowiedź. Środki faktycznie lekko mi się przysypały ale tylko niektóre i już zostały odkryte :roll: Zdjęcie robiłam zaraz po wsadzeniu, a jeszcze przed ustawieniem na parapecie je przejrzałam. Wczoraj sprawdzałam i są już odkryte, co do jednego mam wątpliwości czy przetrwa, ale akurat o to się nie martwię, bo miał dużo szczepek. W przyszłości będe musiała wykazać się większą delikatnością ;:173
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

A czemu się martwisz, co się dzieje?
Na tych co ma się dużo warto się nauczyć, żeby przy tych bardziej cennych wiedziec co robić. :D
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

wwwiola, ta sadzonka ma dwa listki i środek taki dość słaby, więc myślę, że może nie przetrwać.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Niedzielny poranek upłynął na sesji zdjęciowej i pielęgnacji storczyków. Listki powycierane z kurzu preparatem do pielęgnacji a zaschłe pędy poobcinane. Większość storczyków odpoczywa, ale pokażę Wam te kwitnące:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam też małą radę, może się przyda. W czerwcu ubiegłego roku napisałam w wątku chorób storczyków odnośnie plam na liściach. Otrzymałam poradę, aby plamy wyciąć a ranę zasypać cynamonem. Poniżej zdjęcia chorego liścia z czerwca oraz dzisiejsze zdjęcie przedstawiające efekt po wykonanym pół roku temu zabiegu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Efekt bardzo zadowalający, tak więc zdecydowanie polecam ;:108

Mój synuś model, zastanawiający się po co fotografować zieleninę ;:224

Obrazek
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fiołki stoją jak na defiladzie, wielkie brawa.
Ja także zaczynam zabawę z fiołkami ale preferuję sadzonki, brak mi cierpliwości na listki :oops: ,powodzenia.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniałe kwitnienia, super że storczykowe liście uratowane o niebo lepiej wyglądają :wit
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Prześliczny ten żółty storczyś ;:167 . Ja dwa miesiące temu kupiłam falka z dziwną plamą na liściu, też wycięłam i zasypałam ranę cynamonem. póki co liść wygląda bardzo zdrowo. A i jeszcze muszę wyrazić zachwyt nad fiołkową szkółką ;:333
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Co tam kwiatki, jaka śliczna psinka ;:oj Pomerchol ode mnie ;:196
PS no dobra, storczyki też ładne :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

wiera, oj ja też nie mam już cierpliwości do listków a później martwienia się o małe sadzonki :roll:
Filigranowa27, nie ukrywam, że efekt tego zabiegu zaskoczył mnie, nie spodziewałam się takiej skuteczności.
Iwona 0103, dziękuję za miłe słowa, wybieram się w odwiedziny do Twojego wątku :wink:
Niunia1981, Fadzio posmyrany od Ciebie, przekazuje lizuski :lol:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Żólty, woskowy storczyk wpadł mi w oko. Niech Ci długo kwitnie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

justyna111,

storczyki urocze ;:167 Same w sobie cudowne, ale fakt, że i Ty potrafisz uwypuklić ich piękno, robiąc tak ładne zdjęcia :)
O cynamonie dowiedziałam się też z tego forum i faktycznie działa! Dzięki niemu uratowałam jednego listka fiołkowego, chociaż nigdy bym nie wpadła na to, że cynamon namiętnie używany do grzanego piwa, przyda mi się i do kwiatków :;230

Psinka cudo! Więcej zdjęć poproszę! :) I psa, i kwiatów! :D
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

justus27, właśnie zaaplikowałam mu nawóz w pałeczce więc mam nadzieję, że pokwitnie jeszcze trochę :wink:
Melasa, oj rumienię się od tych miłych słów :oops: Coś specjalnie dla Ciebie:

Obrazek

Pochwalę się moimi wczorajszymi zdobyczami:

Przeróżne fiołasy od Pauliny- mycha_paulina - jeszcze raz nie dziękuję ;:138

Obrazek

Wczoraj w LM upolowałam także chimerę. Ziemię miała nieprzyzwoicie mokrą, więc ją od razu przesadziłam, a przy okazji oddzieliłam małą sadzonkę, która ukryła się między liśćmi :heja Widoczna jest na zdjęciu po lewej stronie.

Obrazek
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Śliczne storczyki, zwłaszcza ten żółty, nakrapiany :D
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Cała przyjemność po mojej stronie :wink:
W LM swoją drogą widziałam ostatnio fiołki kremowe z zieloną obwódką, ale nie skusiłam się wiedząc, że dostanę nowe piękności od Ciebie :)
Chimerka super- też mam taką i też puszczała sadzonkę, ale padła mi niestety :(
A powiedz mi proszę, jak traktujesz storczyki, które kończą kwitnienie?
Teściowa miała pięknego storczyka, kwitł na biało i miał mnóstwo pędów i kwiatów. Jak przekwitł, zestawiła go do ciemnego kąta w pokoju i on padł... :( cały zżółkł, pędy zaschły a liście odpadły. Mógł zostać przelany, czy może to przez to, że nie obcięła mu tych suchych łodyżek?

Ps. Piesia masz ślicznego :) Ja mam kota i psa- pewnie zauważyłaś sierść na listkach :;230
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Paulinka, taak zauważyłam sierść i myślę... o jest futrzak :;230 To się chwali, ja uwielbiam zwierzaki- mąż mi wypomina, że bardziej niż ludzi :lol: Ciekawe, gdy ta sadzonka chimery się przyjmie, to jakie będą kwiatki...Też widziałam te kremowe fiołki. Dwa ostatnie w stanie agonalnym, chyba jeszcze się dodatkowo namaczały w jakimś pojemniku ;:185 Co do storczyków, to moje cały czas stoją w tym samym miejscu: na parapecie, albo szafce w pobliżu. Łodyżki zostawiam do czasu aż się całkowicie zasuszą. Najpewniej kwiat Twojej teściowej został przelany. Ja ogólnie nie jestem zwolennikiem podlewania (pewnie zauważyłaś po fiołkach :;230 ) więc zarówno storczyki jak i fiołki dostają odrobinę wody gdy już mają sucho (fiołki) i bardzo sucho (storczyki). Przy storczykach podlewam dopiero gdy już na ściankach doniczki nie zbiera się woda, mgiełka. Storczyk którego dostałam od mamy też został trochę przelany i od razu zaczęły mu żółknąć korzenie oraz pogubił kwiaty i pąki. Teraz, po przesuszeniu jest już dobrze, choć jeszcze nie kwitnie. Co do fiołków to mam taką metodę, że przy podlewaniu podnoszę każdą doniczkę i gdy jest zbyt ciężka to nie podlewam :wink: Jeszcze żadnego nie straciłam z tego powodu, kwitnienia też były udane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”