Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

AniaDS pisze:Na moje oko Alchymista ta róża nie przypomina, to nie te kwiaty :D
Wg mnie to nie jest Alchymist.
Kolorystycznie może by podchodził, ale kwiat w pełnym rozkwicie jednak inny.
Mój wygląda tak, porównaj kwiaty

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

oraz Raphsody in Blue
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nevada i M.Hilling zrobiły sobie przerwę i zrobiło się smutniej ;:145
Obrazek
Nie będę Was dłużej zanudzać, bo mogłabym tak w nieskończoność.pożegnam się dzisiaj z Wami rozwijającą się :wit Flammentanz
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Pięknie wygląda to koło różane z białych róż i lawenda ;:333
;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łał...co za widok ;:oj
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was w moim ogrodzie i cieszę się,że mogę Was u siebie gościć ;:167
Ewo, mnie też się nie bardzo zgadza Alchymist, moja róża ma mniejsze kwiaty i nie ten układ płatków.Twój jest duzy, zwarty i bardziej wpada w róż, a mój jest mniejszy w porywach do 6cm i kolor ma bardziej pomarańczowy, w trakcie przekiwtania robi się jasniejszy.
Dzidziu bardzo się cieszę, że spodobała się moja "blada" rabatka, ale mam słabośc do białych i kremowych róż, chociaż ogladając Wasze ogrody widzę piękne rózowe kolorki, to jak przychodzi do zakupu to zawsze jakoś wychodzi, że zamawiam albo białe i kremowe albo juz naprawdę ciemne róże ;:173

-- 12 cze 2014, o 14:01 --

O widzę, że powklejałam dwukrotnie niektóre zdjęcia. Szybciej działam, niż myslę :oops:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko pokażę Ci kwiat M.Antoinette u mnie Obrazek Obrazek
A to "niby" Marie A.
Obrazek Obrazek
Obie rosną praktycznie obo siebie. Kolory są wiernie uchwycone.MA ma barwę porcelanowego różu, a ta druga bardziej kości słoniowej, przy czym w pełnym rozkwicie jest czysto biała.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dzisiaj zacznę od moich nn, bo trochę się ich rozwinęło, piękna pogoda więc i kwitnie wszystko na potęgę, chociaż patrząc na Wasze ogrody to u mnie wegetacja trochę spóźniona Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ,
Mushimara ma coraz więcej pączków, podoba mi się coraz bardziej, ładnie trzyma kwiat no i ten kolor Obrazek Obrazek Obrazek [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c25 ... de4d8.html],
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno oczekiwany W.Shakespeare, kwiat przepiękny- na razie 1 , jednak krzaczek słabiutki, musiałam podwiązać leżące gałązki Obrazek
Munstead Wood podobnie Obrazek Obrazek
I pączuszek na LD Braithwaite Obrazek
Za to Gruss an aachen również wiosenny zakup, ale krzaczki silne kwiaty też cudowne. Czekam jeszcze na kwiaty Geishy i, Bremer Stadtmusikanten Golden Celebration, Grahama Thomasa i MRS John Lang- tez piekne krzaczki ale dopiero w pąkach
Gruss an Aachen Obrazek Obrazek Wstawię jeszcze kilka wczorajszych wieczornych zdjęć Reine des Violetes Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek A to już jedna z rabatek ogólnie /wieczornie/
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

;:7 daysy, to i ja sie ujawnie.... ;:108 . Czytuje Twoj watek od samego poczatku, podziwiam i milcze. Teskno mi za prawdziwym ogrodem.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Czy Twoja Rhapsody in Blue ma zacienione miejsce, czy raczej słoneczne? Widać, że jej tam pasuje ;:173
William Shakespeare podobny do mojego. Tak to chyba on ;:333
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Alexio a moim ogrodzie. Rozumiem Twoją tesknotę za ogrodem zwłaszcza, że masz chorobę różaną a ona mocno uzależnia, chciałoby sie więcej i więcej a tu ogranicza powierzchnia. Ale powiem Ci, że nie wiem ile byś miała miejsca, to zawsze będzie za mało.
Ja zakochałam się w ogrodzie po posadzeniu pierwszych kwiatów, chociaż jako mieszczuch nie miałam zielonego pojęcia o ich uprawie.Kupiłam książkę "Rok w ogrodzie" i czytałam co należy robić w poszczególnych miesiącach, a że pokazywało się coraz więcej pism poświęconych ogrodom to i moja wiedza się powiekszała. Ty tęskisz za ogrodem a mnie do ogrodu przekonała mama mojego męża, pamiętam jaka byłam przerażona na myśl, że będę musiała cokolwiek uprawiać w ogrodzie, co prawda ona myslała o uprawach warzyw, owoców. Stwierdziłam jednak, że to nie moja bajka. Najwiekszym dla mnie sukcesem i szczęściem było ukorzenienie pierwszych gałązek tui, a potem córka śmiała się ze mnie, że jak wsadzę patyka do ziemi to on zaraz zakwita- oczywiście to przesada.
Ja wchodząc do Waszych ogrodów, czy na Twój balkon widzę to, czego u mnie brakuje - róż. Brak mi zapachu, koloru. Tak widzisz każdemu czegoś brakuje i każda z nas może mieć, to za czym tęskni. Mamy forum i możemy wchodzić, nawet bez zaproszenia /choć to może niegrzecznie/ do pieknych ogrodów i zmieniać swoje plany w miarę możliwości. Masz pasję i swój mały raj na balkonie no i oczywiście forumową rodzinę ;:4 - jesteś szczęśliwa. ;:196 .Zaglądaj do mnie kiedy tylko chcesz i nie milcz tylko pisz. ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko tak moja Raphsody in Blue rośnie po stronie wschodniej budynku, wieć światło ma do godz.14-15,00 później jest tam cień.
Może dlatego tak ciągnie do góry, bo są dość wysokie - mam 4 krzaczki i wszystkie tak rosną, martwię się tylko, że jak tak będą pędziły do góry, to muszę je czymś podeprzeć.
jeśli chodzi o W.Shakespear, to nie wiem czy nie ma za mało światła, czy on może rosnąć w półcieniu?. Wszystkie angielki posadziłam w cieniu drzew i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wydaje mi się, że posadzenie Williama w półcieniu to bardzo dobre miejsce. Mój na razie rośnie w donicy na tarasie. A tam ;:3 i to praktycznie cały dzień. I w te upały rozstawialiśmy nad nim parasol, bo kwiaty omdlewały i płatki ;:3 przypalało. Już teraz wiem, że pójdzie do półcienia, jak znów mojemu M dziabnę kawałek trawnika ;:108 ;:306
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mnie pocieszyłaś Dorotko, że nie będę musiała szukać nowego miejsca dla mojego Williama. Tak zauwazyłam w komentarzach, że te ciemne róże niekoniecznie lubią słońce ;:173. To myślę że i Munstead Wood LD Braithwait tez mogą zostać na swoim miejscu. Kolorek Williama i M.Wood piękne - oba w podobnym odcieniu ciekawe jak zaprezentuje się LD.
Widzę, że Ty też zmniejszasz obszar zieleni w ogrodzie na zasadzie - kupiłam muszę gdzieś posadzic kochanie ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na poczatek pokażę, jak w tym roku będą kwitły hortensje ogrodowe, mają bardzo dużo zawiązanych pąków, tak jeszcze nie miałam. Kiedy zaglądałam do Waszych ogrodów widziałam wiele kwitnących pięknie hortensji a u mnie stały takie drapaki z pojedyńczymi kwiatkami ;:131 . Aż w tym roku doczekałam się i ja :) Obrazek Obrazek
A tak wygląda moja sosna, która posłużyła trzmielinom za podpórkę /takie myszki cwaniurki/ Obrazek Obrazek
Urządziły sobie wyścigi i w tej chwili zielona przerosła tę jaśniejszą o całe piętro sosny i po raz pierwszy zakwitła /brawo mała/.
Pocichutku, pomalutku pokazuje się kwiat juki. I takie tam różne
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”