Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Ulu, Aniu, Marysiu, Agusiu , Wandziu, Kasiu, Marysiu, Madziu, Aniu serdecznie dziękuję moje kochane za życzenia ;:196

Ula faktycznie wciąż pojawiają się nowe piękne odmiany różnych kwiatów..... tylko gdzie to wszystko zmieścić :roll: :lol:

Aniu oby jutro i do nas dotarło ocieplenie.... taki to był troszkę nudny dzień , cały spędzony w 4 ścianach.... mimo dużej liczby gości, ale tak przyjemnie byłoby posiedzieć na tarasie w słoneczku przy kawusi i cieście....

Wandziu dlatego też ja nie wykopuję wcale, uważam podobnie jak Ty, ze niewiele to daje :roll:
Po prostu co jakiś czas dosadzam.... a botaniczne lubię i cenię szczególnie :D Jesienią też będę dosadzała .... w ogóle tej jesieni muszę zainwestować w sporo cebulek, bo mam stanowczo zbyt mało wczesnowiosennych cebulaczków...
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness, wszystkiego najlepszego! Przyjmij proszę serdeczne życzenia również ode mnie, zdążyłam w ostatniej chwili ;:oj spełnienia ogrodowych marzeń ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Aga i ja przyłączam się do życzeń ...Wszystkiego najlepszego ...spełnienia najskrytszych marzeń...

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, Gosiu bardzo, bardzo dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spóźnione, ale serdeczne życzenia wszystkiego najlepszego ;:196
Pogoda jak dotąd była piękna i spędziliśmy mnóstwo czasu w ogrodzie. Dziś rano było +12 :shock: , a jeszcze kilka dni temu przygnębił mnie spory przymrozek :D Wszystko rośnie jak na drożdżach, nawet rzodkiewka w warzywniku wzeszła :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

U mnie też ogród pięknie podlany po wczorajszym dniu. I tak bym w nim nie popracował więc dobrze, że przynajmniej popadało :)
Jednak wykopywanie cebul tulipanów coś daje. A nawet sporo :idea: Przede wszystkim możemy zobaczyć, czy cebule są zdrowe i odrzucić chore. Pozbywamy się też patogenów, zmieniając stanowisko i ziemię. I mają prawdziwy okres spoczynku, czyli bezwzględnie sucho i bezpiecznie. Więc mimo wszystko namawiam do wykopywania :uszy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu bardzo dziękuję ;:196
Ja właśnie wychodziłam na taras w celu ,,rozpoznania pogodowego,, 8-) i jest bardzo przyjemnie pod względem temperatury. Wprawdzie słońca nie ma, ale jest ciepło, więc bliżej południa będzie jeszcze fajniej, niestety jest pochmurno i kto wie, czy znów nie będzie padało.... zobaczymy....
Masz rację, jak błyskawicznie wszystko rośnie i zieleni się, dosłownie ,,w oczach,, z dnia na dzień ogród rośnie i się zmienia.... już dziś jest bardziej bujnie i zielono niż wczoraj... naprawdę..... i widziałam, że kolejne tulipanki i sasanki rozkwitły :tan

Jacku masz całkowitą rację w kwestii wykopywania tulipanków.... całkowicie się z tym zgadzam, poza tym, co napisałeś, ważne też jest podzielenie zdrobniałych i zbyt zagęszczonych cebul, co daje im większą możliwość wzrostu, bez ścisku.....ale ja mimo wszystko ich nie wykopuję.... z różnych względów... U mnie prawdziwą przeszkodą są gęste nasadzenie na rabatach.... sadząc cebule wciskam je pomiędzy roślinki, co nie jest trudne, ale wykopywanie ich to już problem, bo uszkadzam sąsiedztwo. A drugą baaaardzo istotną sprawą jest moje lenistwo w tej dziedzinie..... no po prostu nie chce mi się ich wykopywać :oops: zawsze miałam bardzo dużo tulipanów, w różnych odmianach i gdy jeszcze przed wielu laty je wykopywałam, to była to strasznie żmudna praca ( wykopywanie, sortowanie, pakowanie w dziesiątki woreczków z odmianami, rozwieszanie ich i suszenie, ponowne sadzenie.... o nie :roll: ) i to tym bardziej, że naprawdę uważam, że te nowe szlachetne odmiany są krótkowieczne i nietrwałe i nawet po wykopaniu i ponownym posadzeniu nie wyglądają tak pięknie jak po zakupie, tylko są coraz marniejsze, drobniejsze i słabiej kwitną..... Wolę co roku dokupić kilka opakowań nowych i posadzić... Jedynie odmiany botaniczne, które naprawdę pięknie rozrastają sie w spore kępy, uważam, że warto czasami wykopać i rozsadzić , bo te to sie naprawdę zagęszczają.... ale też nie częściej niż co 5 lat 8-)
U mnie w tym roku wykopane będą tulipanki Tarda.... rozrosły się w piękną , ogromną kępę, muszę je troszkę przerzedzić i część przenieść w inne miejsce, które już na nie czeka :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja także zauważyłam, że tulipany rozrosły mi się w okazałe kępy. Przecież tak gęsto ich nie sadziłam. Mam dość mokrą glebę i ich wykopanie pewnie byłoby dla nich dobre, ale...
Mam ten sam problem co Ty Aguś :)
Gdybym próbowała je wykopać zniszczyłabym wiele roślin, które rosną obok. Wszystko już bardzo się poprzerastało.
A tulipany?.... Chyba im tak źle nie jest skoro rosną coraz bujniej i kwiatów z roku na rok więcej. Pojawiły mi się nawet w takich miejscach, gdzie nie pamiętam bym je sadziła ;:173 Pewnie powtykałam na odczepnego przy jakiejś reorganizacji i potem zapomniałam ;:224

Na razie zakwitły mi 2 pod samą ścianą domu. Chyba muszę dosadzić tam więcej, bo teraz są tylko łyse badyle winorośli. Zanim ona się rozbuja po tulipanach nie będzie śladu.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Przez ten przedświąteczny zamęt dopiero dziś wpisuję się w nowym wątku :D Gościem jestem niekłopotliwym...zazwyczaj wpisuję się na początku ,a póżniej tylko zaglądam i z szeroko otwartą buzią podziwiam ;:oj
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aguś, spóźniłam się, ale dołączam do życzeń wszystkiego najlepszego z wiosennym bukietem tulipanów ;:196 :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Aguś- a ja przegapiłam Twoje święto :( Przyjmij spóźnione, jednak serdeczne życzenia- radości, uśmiechu.. oraz aby ogród bujnym kwieciem odwzajemniał wkładane w opiekę nad nim serce ;:196

Dzięki za radę nt odmian tulipanów- będę się rozglądać za tymi właśnie odmianami.. Jakieś 10 lat temu sadziłam papuzie- co roku kwitły..słabiej, na niższych ogonkach, ale jednak.. W tym roku wyszły same liście- chyba spróbuję wykopać i jakoś przechować do jesieni- nigdy ego nie robiłam.. łatwiej dosadzić nowe cebulki jesienią, niż w środku sezonu dłubać między krzaczkami w poszukiwaniu cebul..

Pozdrawiam, życząc relaksującego wieczoru świątecznego :wit
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Również składam najlepsze życzenia imieninowe ;:138
Oby Ci wszystko pięknie kwitło w ogrodzie :!:
SŁA
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Agness, spóźnione ale słodkie buziaki imieninowe ;:cm

Piękna się zrobiła u mnie pogoda, nie mogłam się oprzec by nie spacerowac po ogrodzie, oczywiście z sekatorem w kieszeni, więc od czasu do czasu coś dziabnęłam. U mnie chyba jutro, wreszcie, zakwitną tulipany. Już widac kolorek :tan
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ode mnie też spóźnione ale szczere ;:cm
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś faktycznie szkoda byłoby zniszczyć roślinki rosnące obok tulipanków....
Mnie w tym sezonie czeka wykopanie części starych tulipanów, niektóre wyrodziły się i mają już same liście.... nie wygląda to ciekawie , więc wykopię. Jeśli cebulki będą bardzo drobne, to po prostu wyrzucę, a na ich miejsce posadzę nowe , najprawdopodobniej botaniczne :D
Fajny pomysł z podsadzeniem winorośli tulipankami..... będzie pięknie :D

Beatko ciesze się bardzo, że zaglądasz i kochana zostawiaj ślad, miło wiedzieć, że do mnie wpadasz ;:196

Moniś bardzo dziękuję za życzenia i tulipanki.....są przepiękne ;:167

Moniś bardzo dziękuję za życzenia ;:196
Moje papuzie Parrot też kwitły pięknie przez około 4-5 lat.... w tym roku już niestety w większości liście.... będzie raptem jeden, czy 2 kwiatuszki i też chcę je wykopać.... jeśli będą malutkie cebulki to wyrzucę...
Miłego wieczoru..... ja jestem tak zmęczona, że padam na nos :roll:

Sławku bardzo dziękuję Ci za życzenia ;:167

Jolu bardzo dziękuję ;:196
U mnie pogoda dziś podobna, cieplutko i pięknie, po południu wyszło słoneczko..... jest tak zielono, kolorowo i ....brzęcząco :D Po tych deszczach wszystko rośnie na potęgę :D
Ciekawa jestem Twoich tulipanków.... białe??? 8-) :D

Dorotko bardzo dziękuję kochana ;:196

Drzewa owocowe w tej chwili, to wspaniałe kwietne bukiety.... ogromna ozdoba ogrodów.... które dzięki nim zamieniają się w kwiatowy, pachnący i brzęczący raj.... Uwijają się w nich roje pszczół....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na koniec troszkę tarasowej bieli :D
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”