Aprilkowy las cz. 5
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aprilkowy las cz. 5
Bardzo ładna pomyłka Ci się trafiła
Tulipany w grupach wyglądają wspaniale i jesienią tak właśnie posadzę te, które kupię 
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świeżutkich fotek brak, weekend byłam bardzo zajęta. Miałam przyjemność zwiedzać przepiękne ogrody, każdy w swoim rozaju zachwycający.
No i aparat wysłany w świat, robi bardziej egzotyczne foty
Nie lubię się dzielić ale nie miałam wyjścia.
Tak więc wszystko już bardziej rozwinięte i zieleńsze niż to:

pytanie skąd mi się tam wziął żółty tulipan
Pewnie przywieziony razem z konwaliami...Zapamiętać - wykopać
zielsko już wypielone
Migdałek rachityczny....miał masę dziczków ale jako laik nie wiedziałam które wyciąć...czekałam więc na kwitnienie no i bardzo się przez to osłabił.
Cunninghams White, nie będę miała fotek z kwitnienia
a to pewnie już dziś lub jutro...
miniaturowe Blue Tit. Mam 4 sztuki. W realu wyglądają przesłodko

Zaraz postaram się odpowiedzieć na posty
No i aparat wysłany w świat, robi bardziej egzotyczne foty
Tak więc wszystko już bardziej rozwinięte i zieleńsze niż to:

pytanie skąd mi się tam wziął żółty tulipan
zielsko już wypielone
Migdałek rachityczny....miał masę dziczków ale jako laik nie wiedziałam które wyciąć...czekałam więc na kwitnienie no i bardzo się przez to osłabił.
Cunninghams White, nie będę miała fotek z kwitnienia
miniaturowe Blue Tit. Mam 4 sztuki. W realu wyglądają przesłodko 

Zaraz postaram się odpowiedzieć na posty
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Mnie też weekend wyjazdowo minął, a jak ogród w tym czasie wyrósł
... Fajnie krzewy Ci się porozrastały, też czekam na taki efekt. Mój migdałek w ogóle z dziczał i musze go przesadzić na sam koniec, niech tam sobie krzak będzie.
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Żółty tulipan...zapamiętać DOSADZIĆ, jakie wykopać
przecież to sama energia, samo słońce.
Skoro nie lubisz się dzielić, to koniecznie musisz kupić drugi aparat
W tej chwili z braku laku zostaje komórka , znaczy się telefon
Skoro nie lubisz się dzielić, to koniecznie musisz kupić drugi aparat
W tej chwili z braku laku zostaje komórka , znaczy się telefon
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Iwonko/Heliofitko, generalnie te bordowo...jakieś tulipany nie zą takie złe. na zewnątrz płatki mają nawet taki fioletowawy odblask ale jak się rozwinęły to...
No nie pasują mi na rabacie biało-fioletowej....
A te kremowe byłyby może ładne, oczywiście w innym miejscu nie przy ostrym różu, gdyby środków nie miały czarnych...wyglądają jak brudne. Fuj.
Nena/Aniu, jedyne co ratuje te tulipany, to fakt że są wszystkie takie same
Ale w innym miejscu też się trafiło że miały być rożowe i są trzy żółte. Czyli to samo co u ciebie
Muszę wszystkie poznaczyć i pogrupować bo mnie zęby rozbolą
Joasiu, koniecznie szukaj większej działki
Koło mnie jest jeszcze kilka wolnych, w tym jedna leśna
Cieszę się że fiołeczki kwitną, szybko ci się rozrosną ale jak chcesz więcej to zapraszam. Możesz sobie ukopać ile zechcesz
Tajeczko, witaj. Tak mi właśnie ciebie brakowało, fajnie że się przypomniałaś bo się mocno po zimie pogubiłam i ciężko mi odnaleźć wszystkie ogrody.
Co do nornic to mam, mam...nawet w domu na jakąś syn polował bo wskoczyła przez otwarte drzwi. Ale ani liliom ani tulipanom nie są groźne bo wszystko cebulowe sadzę w dużych donicach
łatwiej zmienić miejsce, wykopać, rozsadzić. Generalnie same zalety
Nie mówiąc że ziemia nie miesza się z piaskiem i cebulki są dobrze odżywione.
A w donicach ze szkółki wcale nie musisz mieć jajeczek. To najczęściej nawóz ale zawsze dobrze się upewnić.
Marzenko, wiesz że ja mam kiepski aparat i kolorki, zwłaszcza takie trudne, nie wychodzą dobrze. Tulipany kupowałyśmy w tym samym miejscu. Różowe jeszcze się nie rozwinęły i to ostatnia moja nadzieja. Jak się nie przeproszę z tymi tulipanami to będę pamiętać i wysyłać do ciebie
Elwi, no właśnie te nasze koncepcje kolorystyczne
Bo bordowym tulipanom absolutnie nie odmawiam urody ale...no do fioletu/lawendy mi nie pasują. A jak jeszcze rozwiną się rh CW to już ta biel z różem się pogryzie z tulipanami. Czyli dziś lub jutro
Ale pomarańczowo żółtego to już współczuję
Bo wiem co to znaczy. Moje rabaty też miały być biało-różowe-fioletowe, no i oczywiście niebieskie
Hiacyntów nie mam w żadnej grupie...może masz na myśli szafirki... Są to jesienne nasadzenia. Hiacynty mam w rządku niebieskie i trafiło się kilka różowych, które też muszę przesadzić na biało różową rabatę...
Aga,/AAge no widzisz, to co jednego cieszy, dla innego wcale nie musi być tym wymarzonym do czego dążył. Ale forum jest po to żeby się wymieniać i dążyć do perfekcji, tej naszej jedynej, najlepszej koncepcji
Ja czerwień toleruję jedynie na krzewach, żurawkach i berberysach.... Ale nie na kwiatach kwitnących - znaczy się nie u siebie. U innych mi nie przeszkadza, a nawet bardzo mi się podoba.
Anabuko/Aniu, tak wiosna w tym roku zrehabilitowała się za nieobecność w 2013
Nadrabia jak może i za to ją kochamy...
Ewo/Gloriadei, witam cię serdecznie. Taaaak, w zeszłym roku poszałam rożanie, w tym trochę dokupiłam i wyszło jak wyszło
Poczekam na efekt, i będę wiedziała czy kolekcję muszę trochę zwiększyć, czy mi wystarczy. Jeszcze mam ogromną listę chciejstw, która z racji braku środków i dobrego miejsca musiała zostać na papierze
pozdrawiam cieplutko
Ewo/Maj, bardzo się cieszę że tak sadziłam tulipany. To mimo niezgodności kolorystycznej, jest jeszcze do przyjęcia. Takie plamy po 50 sztuk wyglądają fajnie, zwłaszcza w dużym ogrodzie, gdzie pojedyńcze egzemplarze giną, lub wprowadzają bałagan. Ale tego wszystkego uczę się tu, podglądając inne wątki
Iwonko, to jak tak lubisz żółte, to pozaznaczam i żółte pojadą na jesieni do ciebie
No nie pasują mi na rabacie biało-fioletowej....
A te kremowe byłyby może ładne, oczywiście w innym miejscu nie przy ostrym różu, gdyby środków nie miały czarnych...wyglądają jak brudne. Fuj.
Nena/Aniu, jedyne co ratuje te tulipany, to fakt że są wszystkie takie same
Joasiu, koniecznie szukaj większej działki
Tajeczko, witaj. Tak mi właśnie ciebie brakowało, fajnie że się przypomniałaś bo się mocno po zimie pogubiłam i ciężko mi odnaleźć wszystkie ogrody.
Co do nornic to mam, mam...nawet w domu na jakąś syn polował bo wskoczyła przez otwarte drzwi. Ale ani liliom ani tulipanom nie są groźne bo wszystko cebulowe sadzę w dużych donicach
A w donicach ze szkółki wcale nie musisz mieć jajeczek. To najczęściej nawóz ale zawsze dobrze się upewnić.
Marzenko, wiesz że ja mam kiepski aparat i kolorki, zwłaszcza takie trudne, nie wychodzą dobrze. Tulipany kupowałyśmy w tym samym miejscu. Różowe jeszcze się nie rozwinęły i to ostatnia moja nadzieja. Jak się nie przeproszę z tymi tulipanami to będę pamiętać i wysyłać do ciebie
Elwi, no właśnie te nasze koncepcje kolorystyczne
Ale pomarańczowo żółtego to już współczuję
Hiacyntów nie mam w żadnej grupie...może masz na myśli szafirki... Są to jesienne nasadzenia. Hiacynty mam w rządku niebieskie i trafiło się kilka różowych, które też muszę przesadzić na biało różową rabatę...
Aga,/AAge no widzisz, to co jednego cieszy, dla innego wcale nie musi być tym wymarzonym do czego dążył. Ale forum jest po to żeby się wymieniać i dążyć do perfekcji, tej naszej jedynej, najlepszej koncepcji
Anabuko/Aniu, tak wiosna w tym roku zrehabilitowała się za nieobecność w 2013
Ewo/Gloriadei, witam cię serdecznie. Taaaak, w zeszłym roku poszałam rożanie, w tym trochę dokupiłam i wyszło jak wyszło
pozdrawiam cieplutko
Ewo/Maj, bardzo się cieszę że tak sadziłam tulipany. To mimo niezgodności kolorystycznej, jest jeszcze do przyjęcia. Takie plamy po 50 sztuk wyglądają fajnie, zwłaszcza w dużym ogrodzie, gdzie pojedyńcze egzemplarze giną, lub wprowadzają bałagan. Ale tego wszystkego uczę się tu, podglądając inne wątki
Iwonko, to jak tak lubisz żółte, to pozaznaczam i żółte pojadą na jesieni do ciebie
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, czyli co? Przeprowadzasz tulipany w inne miejsce?
Zapomniałam spytać gdzie kupowałaś swoje cebulki - te pomylone
Bardzo mi się podobają, może kupię tam licząc na taką pomyłkę jak Twoja
Pozdrawiam, Elwi
Zapomniałam spytać gdzie kupowałaś swoje cebulki - te pomylone
Pozdrawiam, Elwi
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Jolu, nie narzekaj na los. Tulipany pomylone czy nie, ale i tak piękne. Przecież kremowe i bordowe nie należą do brzydkich, prawda? Ciesz się, że ci nie zakwitły same zwykłe czerwone. Moje wszystkie są zgodne z opakowaniami, z czego się bardzo cieszę. Ale gdyby coś "odbiegało", to też byłoby nieźle. Już samo to, że kwitną, jest cudowne 
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Jolu, najwięcej pomyłek odmianowych, a raczej pomieszanych odmian, moim zdaniem jest w cebulach kupowanych ze zbiorczych opakowań. Kupujący nieświadomie mieszają zmieniając zdanie w trakcie kupowania. No chyba, że sprzedawcy maczają w tym palce........ trochę tańszych cebulek w śród droższych......czysty zysk......a przy zakupach na kiermaszach, to szukaj wiatru w polu. Wśród odmianowych szafirków miałam i zwykłe.
Masz jakiś pomysł na znaczenie.
Widziałam taki z kolorową muliną.
Masz jakiś pomysł na znaczenie.
Widziałam taki z kolorową muliną.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ta wiosna jest bajeczna,tak kolorowo,tyle kolorów, kwiatuszków,i na drzewach pięknie
Ładnie,ładnie masz
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Piękną masz wiosnę Jolu, u mnie azalie się objawiają, a może wśród azali mam też i miniaturkę Blue Tit, bo kupiony w sklepie w kropki jako Rh, a ja go między azalie wsadziłam 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jolu pomyłki niestety zdarzają się bardzo często.... fajnie jest, gdy roślinka trafi się piękna i taka jak nam pasuje, gorzej, gdy jest kolejna taka sama jak już mamy, a nie mamy miejsca na wiele dubli.... ale Tobie to na szczęście nie grozi
u Ciebie mogą być jedynie zakłócenia kolorystyczne
Jak ślicznie rodki zaczynają Ci kwitnąć.... u mnie pąki jeszcze szczelnie zaciśnięte....
Jak ślicznie rodki zaczynają Ci kwitnąć.... u mnie pąki jeszcze szczelnie zaciśnięte....
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jolu piękny masz ten Twój leśny ogród , ogromne kępy tulipanów .
ale najbardziej podoba mi się te niebieskie skrzynki na tarasie

ale najbardziej podoba mi się te niebieskie skrzynki na tarasie

- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Jolu śliczny jest Twój modrzew
ile już latek u Ciebie rośnie?
Marzę o takim
Marzę o takim
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ale masz masę tulipanów.
Ja muszę koniecznie dokupić.
Jak Ci się podoba zapach kaliny?
Ja go uwielbiam
Cały przed ogródek pachnie, mimo, że stoi w kącie ogrodu
Ja muszę koniecznie dokupić.
Jak Ci się podoba zapach kaliny?
Ja go uwielbiam
Cały przed ogródek pachnie, mimo, że stoi w kącie ogrodu
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Jolu nie wiem jak to się stało że jeszcze u Ciebie nie byłam. Masz piękny las- pisałaś na początku - nie miała baba kłopotu to sobie las kupiła- i dobrze że to zrobiła. Prześledziłam Twoje poczynania i powiem wcale nie łatwe początki efekt końcowy, tzn teraźniejszy rewelacja zwalił mnie z nóg
. Będę zaglądać , Dorota