Ania Zuzia i Chłopaki cz.4
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ania Zuzia i Chłopaki cz.4
Super, całe doszły?
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Aneczko! Roślinki i nasionka dotarły w dobrej kondycji, tylko mina H bezcenna - ale Ty się miałaś pozbywać nasionek, a nie nowe ściągać...
Martwię się tylko, że do Ciebie nie dotarły, bo wszyscy już meldowali, że są..
.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- wielkakulka
Przepraszam, że wczoraj nie napisałam, ja dostałam wczoraj o 14.00, ale wiozłam dzieci do Wrocławia do kina. Potem jak wróciłam to zajrzałam na forum, ale przeczytawszy o UKRAINIE, nie pisałam juz nic tylko czytałam i ogladałam zdjecia i filmy od wschodnich sąsiadów. Jak mało czasu upłyneło od wspólnego EUro, bawilismy sie razem na imprezie sportowej, atmosfera była zupełnie inna. Teraz tragedia - dziś zapalam swieczunie w oknie za tych, którzy broniac przekonań i walcząc o demokracje zostali zamordowani na Majdanie (*).
- renzal
Aniu! Najważniejsze, że dotarło. Mam nadzieję, ze będą przydatne. Kolejne w trakcie pakowania
Co do Ukrainy, to bezdyskusyjnie dramat.
Dziś ponoć jakoś mają się dogadać, ale ja myślę, że to z powodu groźby zamrożenia kont na zachodzie. 

Co do Ukrainy, to bezdyskusyjnie dramat.

- wielkakulka
Reniu nie podziekuje, ale baaardzo sie cieszę. Chryzantemki wsadź do doniczki i niech czekaja na cieplejsze dni.
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu-znakomity pomysł odwrócić plan do góry nogami!U mnie wiosna mniej zaawansowana,a dziś na dodatek od nocy pada dość intensywnie.
- renzal
Mam kilka pytań o nasionka:
1. Czy wiesz jaki to mix dziwaczka? Jednobarwne kwiatki, czy mieszane (dwukolorowe)?
2. Czy aksamitka jest wysoka, czy niska?
3. Czy siałaś już dyptan?
4. A jak się zachowuje fasolnik i gdzie go najlepiej posadzić..
5. Jaki kolorek motylka..
no mogę tak długo...
1. Czy wiesz jaki to mix dziwaczka? Jednobarwne kwiatki, czy mieszane (dwukolorowe)?
2. Czy aksamitka jest wysoka, czy niska?
3. Czy siałaś już dyptan?
4. A jak się zachowuje fasolnik i gdzie go najlepiej posadzić..
5. Jaki kolorek motylka..

- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Aniu u Ciebie
skład tegoż wyrobu - 1,5 kg schabu możliwie jak najcieńszego,pół szklanki cukru,pół szklanki soli , ulubione przyprawy np -(papryka słodka,ostra,czosnek niedźwiedzi,majeranek,oregano,pieprz,liść laurowy), pończocha(nowa).
Schab czyścimy,myjemy osuszamy,pakujemy do pojemnika(plastikowy do żywności) zasypujemy cukrem - nacieramy zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na przynajmniej 36 godzin,w międzyczasie parę razy odlewamy płyn który się wytworzył.
Po tym czasie wyjmujemy nasz schab,myjemy (pojemnik też) i zasypujemy teraz solą i postępujemy dokładnie tak jak z cukrem. Po 36 godzinach wyciągamy schab myjemy,osuszamy i zasypujemy,nacieramy przyprawami i odstawiamy na 36 godz do lodówki.
Jak mięsko przejdzie ziołami ,wyciągamy i (razem z ziołami) pakujemy do pończochy,wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 5-6 dni - ja wieszam pod kaloryferem w łazience. Gotowy wyrób przechowujemy w lodówce(jeżeli przy pierwszej konsumpcji coś zostanie)
Smacznego
skład tegoż wyrobu - 1,5 kg schabu możliwie jak najcieńszego,pół szklanki cukru,pół szklanki soli , ulubione przyprawy np -(papryka słodka,ostra,czosnek niedźwiedzi,majeranek,oregano,pieprz,liść laurowy), pończocha(nowa).
Schab czyścimy,myjemy osuszamy,pakujemy do pojemnika(plastikowy do żywności) zasypujemy cukrem - nacieramy zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na przynajmniej 36 godzin,w międzyczasie parę razy odlewamy płyn który się wytworzył.
Po tym czasie wyjmujemy nasz schab,myjemy (pojemnik też) i zasypujemy teraz solą i postępujemy dokładnie tak jak z cukrem. Po 36 godzinach wyciągamy schab myjemy,osuszamy i zasypujemy,nacieramy przyprawami i odstawiamy na 36 godz do lodówki.
Jak mięsko przejdzie ziołami ,wyciągamy i (razem z ziołami) pakujemy do pończochy,wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 5-6 dni - ja wieszam pod kaloryferem w łazience. Gotowy wyrób przechowujemy w lodówce(jeżeli przy pierwszej konsumpcji coś zostanie)
Smacznego
- wielkakulka
Ewciu
nic innego mi nie przyszło do głowy, a nie miałam czasu na nowy plan warzywniaka...
Krzysiu
ja tez zapytam -SUROWY on jest?

Asiu
u Krzysia jest fotka, wyglada cudnie, lizałam monitor...
Reniu
1. Sama zbierałam to czerwone, białe i żółte - rosły na klombie we Wrocławiu na ulicy Borowskiej - naprzeciw szpitala
Każdy kwiat miał jeden kolor, nie mam mieszanych. Tyle, że pomieszałam nasiona i nie wiem,które masz. Jakby co, to sie wymienimy nasionami jesienią.
2. Aksamitka ma 20, moze 25 cm wzrostu, ale pojedynczy kwiat nie miesci sie w szklance, ma wiekszy obwód i sa jasno-pomarańczowe.
3. Dyptam - wiele razy i nigdy mi nie urósł, wschodzi do 60 dni, w wątku Krysi pytałam, dziewczyny siały i nie było problemu, ja chyba nie mam ręki.
4. Fasolnik pnie się. Lubi ciepło, nie lubi przeciagu. Słonecznie ale tez mokro. Jedna fasolka ma 50 cm długosci...
5. Motylka odsypałam ci z kupnej paczki. Jest rózowy. W rekoczynach wstawialam fotki nasion - zajrzyj, zobaczysz opakowanie.
nic innego mi nie przyszło do głowy, a nie miałam czasu na nowy plan warzywniaka...

Krzysiu
ja tez zapytam -SUROWY on jest?
Asiu
u Krzysia jest fotka, wyglada cudnie, lizałam monitor...
Reniu
1. Sama zbierałam to czerwone, białe i żółte - rosły na klombie we Wrocławiu na ulicy Borowskiej - naprzeciw szpitala

2. Aksamitka ma 20, moze 25 cm wzrostu, ale pojedynczy kwiat nie miesci sie w szklance, ma wiekszy obwód i sa jasno-pomarańczowe.
3. Dyptam - wiele razy i nigdy mi nie urósł, wschodzi do 60 dni, w wątku Krysi pytałam, dziewczyny siały i nie było problemu, ja chyba nie mam ręki.
4. Fasolnik pnie się. Lubi ciepło, nie lubi przeciagu. Słonecznie ale tez mokro. Jedna fasolka ma 50 cm długosci...
5. Motylka odsypałam ci z kupnej paczki. Jest rózowy. W rekoczynach wstawialam fotki nasion - zajrzyj, zobaczysz opakowanie.
- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No tak dojrzewający, ale jak tak mocno chcesz to możesz ugotować,podsmażyć - ale to bez sensu - jest super w smaku, wykwintny- oczywiście nie dla wegetarian!!!
- renzal
Jak pakowałam Ci nasionka, to otwierałam kupne torebeczki i odsypywałam (jak było tyle, żeby się podzielićwielkakulka pisze:
Reniu
1. Sama zbierałam to czerwone, białe i żółte - rosły na klombie we Wrocławiu na ulicy Borowskiej - naprzeciw szpitala![]()
![]()
Każdy kwiat miał jeden kolor, nie mam mieszanych. Tyle, że pomieszałam nasiona i nie wiem,które masz. Jakby co, to sie wymienimy nasionami jesienią.

Dziwaczki mam z trzech miejsc: od Ciebie, kupne (mocno się zdziwiłam, gdy znalazłam opakowanie) i od H, który kupił w necie!
Jestem bardzo ciekawa jak się u mnie sprawdzą i pięć nasionek z neta namoczyłam i wysiałam. Ludziska na FO pisali, że to wielkie krzaczory rosną i długo kwitną

A masz fioletowe Marcinki (takie wyższe ok 60-70 cm)? U mnie już odbijają po zimie!

- wielkakulka
Reniu miałam takie błekitne z żółtym srodkiem. Dziwaczka odrazu do gruntu, tylko początkowo stawiam na niego butelkę, bo slimory go zzerają. Na jesień mozesz zebrac nasionka lub wykopac korzenie i przechowac jak dalie.
- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Witaj Aniu, co dobrego słychać u Ciebie