Nieśmiało przedstawiam......

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to dlatego, że mam identyczną roślinkę w domu i na doniczce widnieje nazwa - kordylina :)
Myślę, że dracena ma coś, czego u kordyliny nie znajdziemy - pieniek ;)

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kari pisze:A to dlatego, że mam identyczną roślinkę w domu i na doniczce widnieje nazwa - kordylina :)
Faktycznie jest to cordyline australis variegata
Myślę, że dracena ma coś, czego u kordyliny nie znajdziemy - pieniek ;)

Obrazek
Tu się mylisz bo i draceny i kordyliny mają pieniek tyle że inaczej się rozwija i jest widoczny(u kordyliny) tylko przy niewłaściwych warunkach hodowli(błędy w uprawie oraz z uwagi na wiek rośliny - starsze zrzucają dolne liście i pieniek widać)

:D :D :D
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

hmmmm...to teraz kompletnie nie wiem co ja mam....
Regulamin zabrania linków bez zgody
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

ewciaks pisze:Leo..dziękuję...muszę przesadzić bo aktualnie jest w doniczce typowo wiszącej i postawie bliziutko okienka.
Clansman...niestety Oskar nie ma wysepki...kiedyś miał najpierw plastikowa to jeździł z nią po całym zbiorniczku...potem płaski kamień z pola...ale tez się nie sprawdził...groziło potłuczenie akwarium teraz często jest na podłodze....a wody nie ma za duzo, tak ze stojąc na dnie swobodnie łepek nad poziomem wody trzyma...

C.D NIEZIDENTYFIKOWANYCH

3. dzisiaj udało mi się częściowo zidentyfikować...znalazłam na allegro coś bardzo podobnego...nawet śmiem twierdzić ze takie samo pod nazwa Gwiazda Szeryfa Obrazek
a tutaj widać formowanie kwiatka...jak zakwitnie wkleję fotkę Obrazek

5,6,7 według mnie to yucca

4. toto kupiłam niedawno miało tylko kilka pozwijanych listków teraz szaleje Obrazek

5. to coś tez nie wiem co to myślałam ze dracena, ale...no cóż mogę się mylić Obrazek

6. to maleństwo też nie zidentyfikowane, od kogoś przytargałam, chociaż może być to samo co 5 bo podobne listki Obrazek

7. to natomiast ma liście twarde i ostre Obrazek

8. z tym to mam problem ...przez około 5 latek czekałam aż zakwitnie, a tu nic, w liście idzie, cebuli nie ma jak fotce, co z tym zrobić?? Obrazek
Obrazek

9. jakaś palemka Obrazek
wołam o pomoc do fachowca Przema ;:16 będę bardzo wdzięczna jak pomoże mi ją wyleczyć, przytargałam 3 tygodnie od rodziców i pragnęłabym aby żyła...Przemuś czary z jajkiem będą, a może inna kuracja? zdaję się na Ciebie...jeżeli tylko podejmujesz się leczenia Obrazek
Obrazek[/i][/b]

10. kaktusopodobne, nie wiem co...też miało kwitnąć a nie zakwitło nigdy Obrazek te suche końce to z najstarszych części, a to zdrowiuteńkie i zielone od marca wyszło

11. kaktusiki tutaj nawet się nie męczę z rozpoznawaniem gatunku...posiadam 2 albumy i tam identyfikacja możliwa po kwaiatch..niekwitnące egzemplarze przedstawione na czarno-bialej fotce. Obrazek
Obrazek
Obrazek

To mój wczorajszy nabytek Difenbachia Obrazek
na otarcie łez po ujrzeniu w placówce Banku Lukas czegoś takiego,aż mi szczęka opadła toto siegało mi prawie do pasa a do niskich nie należę(176 cm)Obrazek

Moim marzeniem...jak na razie...jest posiadanie Hoi i Cycasa...muszę to gdzieś upolować...polowanie na amaryliska zaczne w styczniu..a tymczasem pozdrowionka dla wszystkich czytających forum. :D
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

agax.... :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: ;:24
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

ewciaks pisze:hmmmm...to teraz kompletnie nie wiem co ja mam....
Heh, chyba jednak kordylinę :D
Przemo zauważył, że choć zarówno dracena, jak i kordylina mają pieniek, to jednak u draceny jest on właściwie prawie zawsze bardzo dobrze widoczny, natomiast u kordyliny jest króciutki i po prostu go nie widać - jeśli już można go dostrzec, to na ogół u bardzo starych lub po prostu chorych okazów. A u Ciebie, Ewciu? Widać go czy nie?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewciaks pisze:agax.... :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: ;:24
sory nie rozumiem?????????
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chyba wiem o co ci Ewciu chodziło, że tylko obrazki powtórzone?

sorki wielkie... pisałam ale nie poszło :(

miało być, że 5,6,7 to yucca
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

w mojej doniczce z rosiczką pokazało się małe maleństwo Obrazek

Mam też ogromną prośbę!! pomocy coś się dzieje z moim grudnikiem, Obrazek zaczęłam się przyglądać od jakiegoś czasu i dzisiaj postanowiłam wykopać i przyglądnąć się jak wyglądają korzonki(nadmieniam, że podlewany raz na 2 tygodnie, siedzi w ziemi do kaktusów wymieszanej ze żwirkiem) tutaj zaczyna się proces gnilny Obrazek Obrazek

tutaj to co siedziało w ziemi już zdążylo zgnić Obrazek
takiego koloru i takiego skrętu nie widziałam od kupna Obrazek a malutkie korzonki oblepione ziemią Obrazek co mam robić??? Postanowiłam to co zostało podsuszyć przez 2-3 dni i potem wsadzić do ziemi!1 czy dobrze myśle?? :?:
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Tak, dobrze. Korzonki osusz papierowym ręcznikiem i wsadź do nowej ziemi, a potem pamiętaj aby znów nie przelać. Pozdrawiam :lol:
x-C-j
---

Post »

ewciaks pisze:w mojej doniczce z rosiczką pokazało się małe maleństwo Obrazek
To mała sadzonka rosiczki poczekaj do marca aż podrośnie i podczas przesadzania rosiczki tą małą odsadź w nową doniczkę.
Mam też ogromną prośbę!! pomocy coś się dzieje z moim grudnikiem, Obrazek zaczęłam się przyglądać od jakiegoś czasu i dzisiaj postanowiłam wykopać i przyglądnąć się jak wyglądają korzonki(nadmieniam, że podlewany raz na 2 tygodnie, siedzi w ziemi do kaktusów wymieszanej ze żwirkiem) tutaj zaczyna się proces gnilny Obrazek Obrazek

tutaj to co siedziało w ziemi już zdążylo zgnić Obrazek
takiego koloru i takiego skrętu nie widziałam od kupna Obrazek a malutkie korzonki oblepione ziemią
Obrazek co mam robić??? Postanowiłam to co zostało podsuszyć przez 2-3 dni i potem wsadzić do ziemi!1 czy dobrze myśle?? :?:[/quote]

Młode grudniki ukorzenia się w w mieszance żwiru, piasku i ziemi do kaktusów w stosunku 1:1:1 a podczas ukorzeniania podlewa się raz na trzy tygodnie i to bardzo oszczędnie, trzeba je teraz ściąć to co zgniłe podsuszyć ale wystarczy jeden dzień (jak napisałaś o podsuszeniu) i do takiej mieszanki i na południowe okno gdzie jest cieplej i więcej światła o tej porze roku. :D :D :D
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Dzięki bardzo!!!jeszcze 1 pytanko!!! zastosować ukorzeniacz???
x-C-j
---

Post »

Nie ma potrzeby :D :D :D
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

tak, ziemia zdecydowanie piaszczysta
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Tak jaki piszecie Leo i Przemo tak zrobie...ziemie do kaktusów mam...żwirek całe 5 litrowe wiaderko skubnięte na balkonie czeka...zaraz z łopatką do piaskownicy po piaseczek...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”