Warzywa i kwiaty jadalne
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Marynowane nasiona nasturcji
2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1,5 szklanki octu winnego
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki
Nasiona nasturcji umyć, włożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Zalać nasiona marynatą i szczelnie zakręcić. Do dłuższego przechowywania zapasteryzować. Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień pomacerować. To przepis z bloga Gosi Kalemby - Drożdż, ona ma tam dużo przepisów na jadalne kwiaty i chwasty. Liście i kwiaty nasturcji dodaję do sałatek. Można też kwiaty nadziewać serkiem jak kwiaty cukinii.
2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1,5 szklanki octu winnego
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki
Nasiona nasturcji umyć, włożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Zalać nasiona marynatą i szczelnie zakręcić. Do dłuższego przechowywania zapasteryzować. Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień pomacerować. To przepis z bloga Gosi Kalemby - Drożdż, ona ma tam dużo przepisów na jadalne kwiaty i chwasty. Liście i kwiaty nasturcji dodaję do sałatek. Można też kwiaty nadziewać serkiem jak kwiaty cukinii.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Odgrzewam wątek i czekam na przepisy.Dynka pisze:Z racji mojego zawodu, i jednak mimo wszystko zamiłowania postanowiłam z wami podyskutować na ten temat. Kwiaty jadalne. Może to dla was barbarzyństwo , ale ludzie kwiaty jadają i jadali już bardzo dawno. Wymienię kilka z nich: stokrotki, nasturcje, lilije, bratki, akacja, dziki bez, lilak, lawenda, ogórecznik, krokus, nagietek, czosnek, szczypiorek, mlecz, macierzanki, róża, len, rumianek.
Mogę podawać zainteresowanym przepisy.
-- Śr, 25 marca 2020, 18:03 --
Omlet z pędami chmielu
Omlet robimy metodą tradycyjną, a do tego posiekane, młode pędy chmielu.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Jajeczne placki z podagrycznikiem
2 jajka
3 łyżki bardzo drobno posiekanego podagrycznika (listki i łodyżki)
1 drobno starty ziemniak
mąka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki dokładnie mieszamy, a następnie dosypujemy tyle mąki, by zagęścić masę.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoto nieduże placki.
Podajemy z sosem na bazie jogurtu i świeżych ziół.
-- Śr, 25 marca 2020, 18:12 --
Jarzynka z chwastów
ok. 1 litr różnych zielonych, młodych listków (podagrycznik, mlecz, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, babka lancetowata, krwawnik)
2 plasterki boczku
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ew. peperoncino
Czosnek zmiażdżyć, podsmażyć na oliwie, dodać boczek pokrojony w kostkę i zrumienić. Wrzucić umyte liście, doprawić i poddusić ok. 10 - 15 min.
2 jajka
3 łyżki bardzo drobno posiekanego podagrycznika (listki i łodyżki)
1 drobno starty ziemniak
mąka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki dokładnie mieszamy, a następnie dosypujemy tyle mąki, by zagęścić masę.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoto nieduże placki.
Podajemy z sosem na bazie jogurtu i świeżych ziół.
-- Śr, 25 marca 2020, 18:12 --
Jarzynka z chwastów
ok. 1 litr różnych zielonych, młodych listków (podagrycznik, mlecz, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, babka lancetowata, krwawnik)
2 plasterki boczku
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ew. peperoncino
Czosnek zmiażdżyć, podsmażyć na oliwie, dodać boczek pokrojony w kostkę i zrumienić. Wrzucić umyte liście, doprawić i poddusić ok. 10 - 15 min.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Zupa ze stokrotek
1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej)
kilka suszonych grzybów
szczypta kminku
1 łyżka kaszy manny
garść listków i kwiatów stokrotki
pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem
sól, pieprz
szczypiorek
4 jaja
2 łyżki masła
Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.
1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej)
kilka suszonych grzybów
szczypta kminku
1 łyżka kaszy manny
garść listków i kwiatów stokrotki
pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem
sól, pieprz
szczypiorek
4 jaja
2 łyżki masła
Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.
Beata
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4803
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Ja teraz wcinam mlecze. Zrobiłam syropek z mniszka i macierzanki. Ale w tym roku że względu na zarazę powstrzymałam się przed zbiorami na łąkach i terenach dostępnych i okazuje się że na swoim terenie wytępilam mniszka prawie całkowicie. No i taki mam niedosyt.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4803
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Jak chodzi o pokrzywę to ja podczas spacerów z pieskiem chodzę i obrywam im czubki, dzięki temu nie kwitną tylko się rozkrzewiają.
Ostatnio znalazłam jednego grzyba. Nie wiedziałem co z nim zrobić, wrzuciłam więc na patelnię i dodałam liści pokrzywy
Usmazylo się na chrupko. No mniam.
A odkąd pokrzywa wyrosła to oszalałam na punkcie koktajli. Pokrzywa i jogurt i jest ekstra.
Tylko problemem jest tegoroczna plaga mszyc. Ciężko cokolwiek urwać żeby nie było nimi obklejone...
Ostatnio znalazłam jednego grzyba. Nie wiedziałem co z nim zrobić, wrzuciłam więc na patelnię i dodałam liści pokrzywy
Usmazylo się na chrupko. No mniam.
A odkąd pokrzywa wyrosła to oszalałam na punkcie koktajli. Pokrzywa i jogurt i jest ekstra.
Tylko problemem jest tegoroczna plaga mszyc. Ciężko cokolwiek urwać żeby nie było nimi obklejone...
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Ja w tym roku nastawiłam się na syropy: akacja, czarny bez, pokrzywa, mięta, róża, lipa.
Beata
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 48
- Od: 21 maja 2024, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Smażone kwiaty cukinii są jadalne. Czy można to samo robić z kwiatami melona?
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Kwiaty cukinii i dyni dodaję do omletów ale melona
to jak ogórkowe malutkie ale chyba jadalne 

