Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Różaneczniki

Post »

Obejrzałem ogród zapowiada się ciekawie. Miiejsce przygotowane pod różaneczniki jest o wiele za małe,min. średnica 1 m. Możesz poszerzać na raty, nie ruszając rośliny.
Pozdrawiam ! Bolek
Jula90a
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2008, o 19:15

Post »

Fajnie tak patrze jak rośliny w oczach rosną :D
Jula90a
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2008, o 19:15

Post »

Cudny ogród!
sylwekw

Nowy sezon

Post »

NO i wczoraj były pierwsze tegoroczne zakupy - wierzby, rożaneczniki, forsycja, pigwowiec i róże .... fajnie tak poczuć, że zaczyna się sezon.
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Re: Nowy sezon

Post »

sylwekw pisze:NO i wczoraj były pierwsze tegoroczne zakupy - wierzby, rożaneczniki, forsycja, pigwowiec i róże .... fajnie tak poczuć, zę zaczyna się sezon.
Tak a później zakasać rękawy i do roboty :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Oj tak to przyjemne, tylko dlaczego ubywa w portfelu...........
:roll: :oops: :lol:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
sylwekw

Trudna sytuacja ....

Post »

Witam ponownie.

Widzę, że zdjecia się nie pokazują ale znam powód. W ten weekend to naprawię.

Bardzo długo się nie odzywałem ale ... niestety ... wyjechałem za granicę. Przed wyjazdem jeszcze były ostatnie nasadzenia prace itd. teraz ciągle mi tęskno za naszym ogrodem.

Niedawno byliśmy na kilka dni w domu aby zobaczyć jak się ogród trzyma. Nie jest źle zważywszy, że ludzie którzy się naszym domem opiekują nie bardzo mają czas i pojęcie o ogrodzie.

Tym niemniej zmiany w ogrodzie mamy duże od ostatnich zdjęć (sporo czasu minęło). Oczywiście prócz intensywnych prac podczas tego kilkudniowego pobytu w domu była też"sesja zdjęciowa" więc trzeba będzie coś pokazać.

No i teraz może zacznę się trochę bardziej udzielać na forum bo i czasu troszkę więcej i trochę już nowe doświadczenia mam.
sylwekw

Post »

Pawel Woynowski pisze:Sylwku zastanawiam się na funkiami rosnącymi pod brzozą. Brzoza jest bardzo łakoma na wodę, potrafi osuszać glebę w odległości ok 12 m wokół pnia. Czy w tamtym miejscu, funkie nie będą miały za sucho, one lubią cień i wilgotną glebę.
Bardzo dobrze rosną posadzone w całkowitym cieniu, pod ścianą budynku od strony północnej, lub nad brzegiem oczek wodnych i kaskad również w zacienionych miejscach. Liście mają wtedy bardzo duże, ładnie wybarwione i obficie kwitną.
Obawiam się niestety, że miałeś Pawle rację. Coś w tym roku nasze funkie jakieś takie marne. Gdybyśmy byli na miejscu to pewnie bym dbał o odpowiednią ilość wody dla nich ale "opiekunowie" naszego domu i ogrodu raczej o to nie zadbają.

To zdjęcie z początku sierpnia:
Obrazek

Hmmm przeczytałem jeszcze raz prawie cały ten "mój" wątek i bardzo mi wstyd. Wstyd mi, że tak się opuściłem i mimo zachęt niektórych z Was przestałem pokazywać zdjęcia. :oops: .

Nie znaczy to wcale, że mój ogród przestał mnie interesować albo, że nie zależy mi na Waszych opiniach.

Powód jest nieco inny. Od sierpnia 2008 jesteśmy za granicą (w Holandii) - jestem służbowo oddelegowany na trzy lata. Choć mogłem się spodziewać tego wyjazdu to w zasadzie do ostatniej chwili nic nie było pewne a potem było "wariactwo" przedwyjazdowe - chyba zdajecie sobie sprawę ile rzeczy trzeba było dograć gdy się wyjeżdża z całą rodziną na trzy lata :(

I powiem, że to czego najbardziej nam brak tutaj w Holandii to właśnie naszego własnego ogródka - zwłaszcza, że osoby które miały o niego zadbać zdecydowanie pod tym względem zawodzą.

Dlatego teraz szansa na zrobienie jakichś zdjęć pojawia się tylko podczas krótkich "wizyt" w naszym własnym domu i ogrodzie. O dalszym intensywnym rozwoju ogrodu raczej trudno mówić.

Ubolewamy nad tym bardzo ale w zamian postanowiliśmy przez te trzy lata kupować tutaj rośliny, które wymagają mniej troski i możemy je zawieźć do Polski aby przez kolejne dwa lata "same" tam trochę podrosły :-), albo takie, które tu w Holandii możemy trochę "podchodować" w gruncie lub donicach a potem przed powrotem zabrać do naszego ogrodu - dwa lata rozwoju niektórych może mieć spore znaczenie dla ich wyglądu a przy okazji czegoś tam się o nich uczymy :-).

No i głównie dzięki Mariuszowi na tym forum "zachorowałem" na trawy ozdobne a tutaj nawet w zwykłych centrach ogrodniczych jest spory wybór (spory jak dla mnie).

A wracając do zdjęć - teraz znacie już sytuację ale wiedzcie, że jednak dołożę wszelkich starań aby nadal trochę zdjęć pokazywać (w tym roku byliśmy u nas na wiosnę, latem i pojedziemy jesienią) bo to forum jest dla mnie wielką inspiracją i skarbnicą wiedzy, więc jeśli moje fotki mogą też się komuś na coś przydać albo oko ucieszyć to muszę to zadanie wypełniać.

Aha, niektórzy sugerowali mi pokazywanie szerszych planów - no cóż nasz ogród ma (miał w chwili naszego wyjazdu) dopiero dwa lata od zakończenia budowy domu i ciągle jeszcze gdzieś jakieś pobudowlane pozostałości się w kadr wciskają a to nie dodaje zdjęciom uroku.

Obecnie porządkuję i opisuję sobie zdjęcia różaneczników zatem w międzyczasie pokażę jak się ładnie rozgościły w naszym ogrodzie Berberysy Thunberga.

Mniej więcej takie pojawiły się u nas.

Obrazek

a tak ładnie kwitł jeszcze tego samego roku (o ile moje podpisy zdjęć są precyzyjne).

Obrazek

Gdy już "trochę" podrosły wsadziłem między nie odmianę "Maria"

Obrazek

A tak wyglądały razem w sierpniu 2009.

Obrazek

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale właśnie w sierpniu przyciąłem te gałązki które najbardziej wydłużone "wystrzeliwały" poza główną bryłę rośliny.

Wracam do opisywania zdjęć aby móc więcej pokazać.

Mamy też dwa inne berberysy ale niestety nazwy odmian nie pamiętam a etykietki pewnie zostały gdzieś w domu.

Obrazek
Obrazek
sylwekw

Berberysy

Post »

...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Dobrze, że przyciąłeś, berberys ładnie daje się formować i świetnie się wtedy zagęszcza.
sylwekw

Perukowce

Post »

dominikams pisze:Dobrze, że przyciąłeś, berberys ładnie daje się formować i świetnie się wtedy zagęszcza.
No tak, że niektóre berberysy dobrze znoszą cięcie wiedziałem ale nie wiedziałem czy akurat ten, no i czy sierpień to dobra pora na cięcie ale w naszej specyficznej sytuacji nie mamy wielkiego wyboru jeśli chodzi o terminy prac.

Ale dzięki za odpowiedź i wsparcie.

To jeszcze perukowce a potem mała przerwa :D

"Zielony" - a maju wyglądał marnie (pierwsze zdjęcie) baliśmy się czy nie przemarzł w zimie ale w sierpniu już nas ucieszył (drugie zdjęcie).

Obrazek Obrazek

Podobnych rozmiarów "czerwony" (jeszcze nie widzieliśmy na nim peruk)

Obrazek

No i "żółty" - był kupiony później i chyba najbardziej ucierpiał w zimie - dlatego jest najmniejszy - ale chyba da sobie radę.

Obrazek

No i wszystkie (trzy) :-) razem.

Obrazek

Wiem wiem :lol: , zdecydowanie za blisko siebie posadzone ale takich błędów popełniliśmy więcej w naszym ogrodzie. Gdy wrócimy to trzeba będzie przesadzać - nie liczyłem, że tak szybko i ładnie będą niektóre rośliny rosły.

A tam za płotem to działka na której jeszcze nikt nie mieszka (choć dom już stoi). Ileż to kłopotów z chwastami "przechodzącymi" do nas z tamtej działki :evil: ale cóż poradzić gdy płot jeszcze podmurówki nie ma.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj imienniku :) teraz mam nadzieję dłużej zawitasz na forum :) pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

sylwekw pisze:
dominikams pisze:Dobrze, że przyciąłeś, berberys ładnie daje się formować i świetnie się wtedy zagęszcza.
No tak, że niektóre berberysy dobrze znoszą cięcie wiedziałem ale nie wiedziałem czy akurat ten, no i czy sierpień to dobra pora na cięcie ale w naszej specyficznej sytuacji nie mamy wielkiego wyboru jeśli chodzi o terminy prac.

Ale dzięki za odpowiedź i wsparcie.
Oj tam, późną jesienią nie powinno się ciąć, bo nie zdąży porządnie się zabliźnić i łatwiej przemarza w tym miejscu. Ale do zimy jeszcze dużo czasu, więc luzik 8)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No .. fajny ogródek powstaje - a perukowców to wprost zazdroszczę :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
sylwekw

Iglaki

Post »

No to trzy fotki naszego iglakowego kącika.

Takie były jego początki :-)

Obrazek

Potem różne roślinki do niego trafiały i były z niego usuwane. Jakiś czas temu wyglądał tak:

Obrazek

A jego "najnowsza wersja" widoczna jest tutaj:

Obrazek

Jak widać jesienią znów trzeba będzie kilka roślin usunąć :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”