Tez myślałam, że będzie więcej aby można było zamrozić w kostkach lodu ale niestety.
Poza tym wszystkich liści nie można obskubać bo chcę aby rośliny kwitły, zawiązały nasiona i tak faktycznie jest. teraz pilnować i zebrać je.
TerDob - Teresko pewnie,że można zostawić wszystko przyrodzie i nasiona same sie rozsieją. Informacje podają,że zdolność kiełkowania zachowują dość krótko więc jeśli ja chce sama to zrobić w miejscu gdzie mnie pasuje to tez posieję krótko po ich dojrzeniu.
wielkakulka - Aniu dieta bezglutenowa to szeroki temat...
Pewnie zdrowa a szczególnie dla osób z celiakią i rożnymi innymi nietolerancjami na pszenicę i gluten. Do tematu czuje awersję bo od razu przypominają mi się lata męczarni mojej siostry gdy w latach osiemdziesiątych próbowała gotować, piec chleb i inne wypieki dla swej córeczki, która po 3 miesiącach życia okazało się,że ma celiakię .
To był koszmar bo wtedy jeszcze nic w sklepach nie było , może w większych ale nie tu na Mazurach.Przejście na nasz typowy chleb siostrzenica miała w 16-tym roku życia i potem powoli przeszła w 100% na normalna dietę.
Bardzo mnie zdziwiło, gdy 3 lata temu poinformowała mnie ,że wszystko wróciło i znów jest na diecie bezglutenowej bo musi aby żyć.
hala67 -Halinko choroby żył - profilaktyka i leczenie naturalnymi metodami.
hmm... dla mnie taką mądrą osobą w tym i innych tematach gdzie podstawą leczenia są naturalne metody jest pani Magdalena Zabłocka (biotechnolog) i ma w sieci dużo ciekawych opracowań. Poczytaj tutaj
Arcydzięgiel lekarski
Dzięgiel litwor, arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica L., Archangelica officinalis Hoffm.)
? gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Roślina ma wiele nazw zwyczajowych i ludowych: angelika, dzięgiel lekarski, dzięgiel wielki, anielskie ziele, archangielski korzeń, anielski korzeń.
To piękna i ogromna roślina mająca wszechstronne zastosowanie, które opisze w najbliższym czasie ale jutro planuje ściąć trochę pędów aby samodzielnie zrobić tzw anżelikę w syropie i kandyzowane pędy.
Nigdy tego nie robiłam - czy ktoś ma sprawdzone przepisy?