Podłoże do nasion,sadzonek cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

To nie jest podwójne pikowanie :shock:

Pikuję tylko raz , z kuwety do palety. Z palety do kubków- przesadzam. Celów jest kilka. Głównym jest zapewnienie rozsadzie warunków do wzrostu i rozbudowy systemu korzeniowego.
annakaja
50p
50p
Od: 25 sie 2011, o 00:09

Post »

forumowicz piękne masz te pomidorki :D , powiedz mi czy rozsadę w ziemi do wysiewu, rzecz jasna już podrośniętą też można zasilać Bioflorinem?
Anna
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:Jeśli stosowałem gotowe podłoże ,przy tym sposobie produkcji rozsady jaki stosuję, nawozić musiałem dopiero rozsadę jednokrotnie w kubkach.
Inaczej sprawa ma się przy zastosowaniu czystego odkwaszonego torfu jako podłoża .
Czasami dla tych gotowców warto dodać perlit oraz włókno kokosowe, jakość podłoża obróci się o 180 stopni. Koszt niewielki ale za to jakość rozsady się polepszy - a ponieważ zdrowa rozsada do 3/4 całego sukcesu ;:172
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

annakaja pisze: piękne masz
Miałem :lol:

Z tym zasilaniem rozsady w gotowym podłożu ,to wbrew pozorom, nie jest takie proste i oczywiste.

To zależy od kondycji i wyglądu roślin.
No bo jeśli producent się pomylił lub źle wymieszał podłoże przed pakowaniem , w wyniku czego kupiliśmy zasolone podłoże ,no to nietrudno przewidzieć skutek, jeśli jeszcze my dołożymy do tego nawozu.
dla tych gotowców warto dodać perlit oraz włókno kokosowe,
Jeśli kupujemy złe podłoża, to warto. Jeśli kupujemy podłoża o dobrej strukturze, to z tymi porowatymi dodatkami nie ma co przesadzać , bo możemy przegiąć pałę w drugą stronę.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

forumowicz dlatego organoleptycznie trzeba porównać właściwości, czasami trzeba mieć farta aby trafić dobrą partię. Też nie mówie o wymieszaniu pół na pół tylko o odpowiedniej proporcji. Jeszcze nikomu nic się nie stało od odpowiedniej proporcji higro i hydro w podłożu, producent z wiadomych powodów często oszczędza.

Co do objętości perlitu to w szkole mnie uczono aby wynosił max. 20% , ale z tego co widzę i ludzie piszą to stosują nawet 30% - oczywiście proporcja jest uzależniona typu uprawianej rośliny.
Należy pamiętać, że we wczesnej fazie rozwoju rośliny (siewka, flanca) ze względu na słaby system korzeniowy - podłoże musi zachować niemal że idealną proporcje wodną-powietrzną. Niestety sam torf to za mało.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja już wcześniej pisałam o sphagnum do mieszanek. Super się sprawdza. Może też być zamiast włókna i perlitu. Jak ktoś ma możliwość to dobrze przygotować sobie trochę latem.
A co do gotowych podłoży do wysiewu to naprawdę warto to jakoś jeszcze ręcznie wymieszać.

Z rododenronów info dotyczące torfu do wysiewu - torf musi być wilgotny przed wysiewem. Nawet gdzieś dałam link jak go przygotować. Jeśli się tego nie zrobi a torf będzie 'suchy' to może być kłopot jak się doda roztwór z nawozem
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Monika sphagnum z łac. znaczy mech , chodzi Ci o sprasowanych mech?
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Chodzi tu chyba o mech torfowiec : http://www.gophoto.it/view.php?i=http:/ ... PaS6x3tURE
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz,dziękuję za odpowiedż,czyli pozostanę przy bio florinie.Przyznam się,że miałam cichą nadzieję,że dzięki niskiej zawartości azotu w nawozie rozsada będzie mniej wybiegnięta.Azot we florovicie wyłącznie w formie amidowej.
x-xm-a

Post »

dokładnie - o torfowiec
od razu mówię, że mam swój, nie kupuję żadnego sprasowanego, sam wysycha dość szybko, warto trochę posiekać jak ma być dodatkiem do podłoża.
Podejrzewam, że wszystkie nasiona tylko na nim by dobrze wzeszły
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monika, mech torfowiec jest pod ochroną :!: , nie wolno go pozyskiwać ze stanu naturalnego (chyba, że ze swojej działki).
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-xm-a

Post »

wiedziałam, że się zacznie :lol:
jest mój i pozyskiwać go będę wtedy kiedy będę tylko chciała
i nie każdy jest pod ochroną
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

anulab pisze:Azot we florovicie wyłącznie w formie amidowej.
No właśnie to podejrzewałem. :uszy

Zanim ulegnie hydrolizie, zanim bakterie nitryfikacyjne przerobią ten amoniak na azotany minie trochę czasu. A rozsada siedzi w ziemi i czeka.
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Czy mogę wykorzystać ziemię która kupiłem w tamtym roku pod pomidory na balkonie ?Mam wszystko w piwnicy w doniczkach.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Móc- możesz, oczywiście.
Ale nie powinieneś.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”